proste ciasta - 17526 przepisów (strona:787/1169)

Szybka szarlotka z bezą 149

łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.  2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą(...)placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zapraszam po przepis na zwykłą standarową szarlotkę PROSTA KRUCHA SZARLOTKA LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Wegańskie, zdrowe batoniki 244

batoniki bez cukru, bez nabiały i bez glutenu. Robi się je w bardzo prosty sposób. Właśnie wypróbowałam na moim synku i jego koledze powiedzieli, że bardzo dobre i wzięli dokładkę.  Składniki: 1 warstwa: 1/2 kubka orzechów nerkowca lub migdałów, 1/2 kubka daktyli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  2 łyżki masła orzechowego, 2 warstwa: 1/2 kubka namoczonych daktyli(...)łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy w blenderze i nakładamy kolejną warstwę na masę w foremce i ponownie całość wkładamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Chrupiące czekoladowe paluszki 131

Mocno czekoladowe, chrupiące i bardzo wciągające Potrzeba tylko kilku prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Smakołyk nie tylko dla dzieciaków W moim domu wszyscy je bardzo lubimy i ile bym ich nie zrobiła, to znikają w oka mgnieniu… No ale w sumie o to chodzi, żeby smakowały i chciało się je jeść Składniki (na 2 blaszki(...)łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sito do większego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę. Kulkę wkładamy do worka foliowego lub plastikowej torebki. Następnie rozwałakowujemy na blok o grubości kilku milimetrów. U mnie wymiary czekoladowego bloka pokazanego na zdjęciu

Lamarida.pl
Bułki do hamburgerów 175

soli 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych

Przepisy na domowy ser i chleb
pizza z komosy ryżowej 194

przedstawiam Wam całkowity hit ostatnich dni w mojej kuchni, i nie zmieni tego nawet fakt, że tak naprawdę to trochę mała kradzież Przed Wami pizza z komosy ryżowej! Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, do tego wyjątkowo smaczna. Dla mnie to przepis idealny! Jednak zanim przejdziemy do konkretów małe ogłoszenie: całkowite prawa autorskie do tego przepisu posiada babeczka(...)follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę ją zazwyczaj

Gar Zdrowia
Placuszki kukurydziane - bezglutenowe 134

jednolitą konsystencję. Do miski przełożyć puree z kukurydzy, wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Za pomocą łyżki, wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu. Podawać na ciepło wraz

Ugotować
Kotlety ziemniaczane. 255

mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze  dodać kilka łyżek.  Na talerzy widelcem roztrzepujemy drugie jajko. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i smażymy na rumiano. Dlaczego nie obtaczam w bułce

Dieta moja pasja
Chleb z zielonego groszku 177

Ostatnio bardzo wymyślam z chlebami... to z dynią, to na zakwasie, pszenny, żytni, na słodko i można by tak wymieniać bez końca! Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam!     Składniki:   400 g mąki pszennej(...)waga po odsączeniu)     Przygotowanie:   Obydwa rodzaje mąki, sól, cukier oraz suche drożdże wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn !). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki

Nastoletnie Wypiekanie
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 126

Euforia minie i szybkie obliczenie prawdopodobieństwa, do którego popchnie rozsądek spowoduje powrót do normy. Wtedy wracamy do sprawdzonych metod. O ile marketing Greya jest sezonowy, o tyle przekonanie, że proste włoskie jedzenie jest czymś ekskluzywnym zostało wmówione ludziom tak mocno, że będzie się utrzymywało w świadomości ludzi jeszcze bardzo długo. To jest właśnie ta druga przyczyna, o której pisałem(...)gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi

Kryzysowa Książka Kucharska
Bajgle 180

podczas ich krojenia są najczęstszą przyczyną przyjęć na niedzielny ostry dyżur. Nie sposób się w nich nie zakochać. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Do tego stosunkowo proste do przygotowania. Składniki (na 6 bajgli): 25g drożdży 3 łyżki cukru 150ml ciepłej wody 400g mąki 2 jajka 50g masła szczypta soli Przygotowanie: Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i wodę(...)około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto

Jacob Tastes
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 207

Pokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania:   http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)proporcji (specjalnie mierzyłam to dla Was): - 12 dużych, kopiastych łyżek mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szokoladowy biszkopt ze czornymi jagōdkōma (Czekoladowy biszkopt z czarną porzeczką) 125

Wōm ta masa ze środka- keby niy chciała stwardnōńć. [38] Łozsmarujcie [39] sie fajnie ta kryjma, mogecie jeszcze na gōrze sie zrobić jake wzorki, abo posypać szokoladōm. Dejcie te ciasto jeszcze do lodōwki, a potyn to już yno smacznego       [1] ō- samogłoska w wymowie między u a o [2] zjeść słodyczy [3] kiedy [4] jakby [5] ogródek(...)posiadacie [20] papier [21] wrzućcie [22] pojedynczo [23] później [24] zmniejszcie [25] obroty [26] wsypcie [27] wlejcie [28] tej [29] do środka [30] zrzućcie [31] ona [32] odpocznie [33] prosty [34] będzie gotowy [35] ubitej śmietany [36] włóżcie [37] zaraz [38] stężeć [39] rozsmarujcie

Chop w kuchni
Domowe pączki z dżemem 145

Prosty przepis na tradycyjne pączki nadziewane dżemem (w moim przypadku truskawkowym). Nie może ich zabraknąć w Tłusty Czwartek! Składniki (ok 12 szt): 350 g mąki 100 ml mleka 100 ml śmietany 30% jajko 10 g drożdży 3 łyżki cukru 100 g masła dżem o ulubionym smaku olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże(...)łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, śmietankę, jajko i resztę cukru. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

e-PrzepisyKulinarne
Sernik Wiedeński 140

nadal wole je bez rodzynek, co nie zmienia faktu ,że jeżeli je ktoś lubi to dlaczego by ich nie dodać ? Mam dla was jeszcze cieplutki przepis na Sernik Wiedeński ! Prosty i pyszny. Składniki: 1 kg zimelonego sera / 1 kg sera w wiaderku 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kilka kropel aromatu waniliowego (według gustu) 8 jajek(...)dodajemy nadal miksując porcjami ser, kolejnie: budyń, masło (jeżeli powstaną wam grutki to nie ma co się martwić, należy dłużej i staranniej miksować, po upieczeniu nie psuje to smaku ciasta :) ). W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do serowej masy łącząc delikatnie oba te składniki aby nasz sernik był puszysty. Kiedy napowietrzymy masę białkami. Wylewamy masę na natłuszczona

W Moim Magicznym Domu
chleb wiejski na zakwasie 138

wiejski chleb Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce. Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki pszennej razowej woda(...)łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody

Miód i pieprz