potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:82/100)

Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 261

zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej  paczkę gotowych  pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących z kresów wschodnich, czyli Rusi,  dawnej części wielkiej Rzeczpospolitej. Wielkiej i bogatej w wiele kultur i nawet klimatów. Potem wraz z przesiedleńcami zawędrowały(...)odpowiednio doprawiony, układają pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około

I tu będę miała takie te
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 198

Latem, podczas upałów, nikomu nie chce się stać przy kuchni i piekarniku. Właśnie dlatego szukamy potraw, które nam tego oszczędzą. Oprócz chłodników i wybitnie lekkich dań powodzeniem cieszą się takie, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Kurczak na butelce piwa właściwie „robi się sam”. Dla niektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak(...)wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku

mojewypiekiinietylko
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 249

Gdybym miała napisać książkę kucharską opisującą podstawy kuchni – bitki wołowe zajęłyby w takim elementarzu jedno z pierwszych miejsc. To potrawa prosta i robi się właściwie sama, jedyne czego wymaga od Was to chwili uwagi i naprawdę ładnego, wołowego mięsa. Do bitek lubię kupować pokrojone i poporcjowane już mięso wołowe, zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę. Kroję je tylko na mniejsze kawałki(...)koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego na bitki, np. z udźca

Karo in the Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1190

papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio usmażone (jak pieczarki). Cebulę musicie zawsze podsmażyć, ponieważ wtedy nada potrawie lepszy aromat. 5. CEBULA (5 min) : kroimy ją w dowolny kształt i podsmażamy ok. 3 min a odrobinie oleju na średnim ogniu, aż lekko się zeszkli. 6. PIECZARKI(...)ciepło i na zimno. My podaliśmy z sosem czosnkowym (przepis tutaj). Jeśli traktujecie to jako danie główne, należy dorobić do tego surówki i zapychacza (smażony ryż lub pieczone ziemniaki). OM NOM NOM! Post ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Leczo 131

Leczo...Rozpływająca się w ustach cukinia.Papryki w trzech kolorach.Mnóstwo pomidorów.I cebula.Proste, smaczne i łatwe danie.Zapraszam! Składniki:4 małe cukienie (o łącznej wadze około

Gospodyni Miejska
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 392

Do przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie dwie rzeczy - pierwszą był z gruntu nijaki przepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej

Kulinarne zapędy Kokosa
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 159

gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru i nie trzeba jej takich kompanów. Kupujemy wołowinę. Nie musi być droga część, szukajcie śmiało np. goleni  (ok. 1,2 kg) , która nadaje(...)dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę.  Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać

Right Behind The Kitchen
Restauracja Filmowa – recenzja 170

kolejny dzięki uprzejmości redakcji portalu Uroda i zdrowie w ramach akcji blogerzy smakują, zostałam zaproszona na degustację potraw do  Restauracji Filmowej. Znajduje się ona w dosyć dziwnym, ustronnym miejscu między InterContinentalem a Złotymi Tarasami a dokładnie w budynku Warsaw Tower przy ulicy Siennej 39. Staliśmy pod budynkiem i dalej jej nie widzieliśmy, otóż trzeba wejść do środka(...)także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanesco (39 zł) i muszę przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony. Na koniec dostaliśmy zamówione ciepłe szarlotki z jabłek szarej renety otoczona sosem waniliowym

karmelowy
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 183

kulinarne czy z motywem gastronomicznym w tle. Projekt, choć wymagał wygospodarowania dwóch godzin dziennie, w i tak mocno napiętym grafiku, okazał się świetną przygodą, pełną wspaniałych kulinarnych doznań, ciekawych potraw, kuszących smaków i aromatów czy ciekawostek, które mogą się przydać w życiu. Przyjemnie spędzone wieczory przy dobrym filmie, z kubkiem gorącej czekolady czy ulubionej herbaty Earl Grey zdecydowanie poprawiły(...)Nigela Slatera. Skąd nazwa "tost" w tytule? Matka, która umiera, gdy chłopak miał 9 lat, nie potrafiła własnoręcznie przygotować nic, prócz tostów i to właśnie one były najczęściej jadaną "potrawą" przez chłopaka. W szkole odnajduje się jednak na zajęciach z gastronomii, dorywczo pracuje w restauracji, aż w końcu po śmierci ojca, opuszcza toksyczny dla niego dom, w którym dotąd toczyła

W kuchni Karmel-itki
Kaczka pieczona z jabłkami 176

Kaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona

Pełny talerz
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 267

sypię... ) - majeranek (jego to sporo bo będzie potrzebny do oprószenia roladek i do sosu) - zioła prowansalskie - szczypta lubczyku ogrodowego ( z tym tez nie szaleć, bo w połączeniu z kolendrą potrawa smakuje jak maggi) - pół łyżeczki ziaren gorczycy białej   - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie)  - ---||--- pieprz(...)Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 180

ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała(...)mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco

Wypisz Wymaluj
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 173

tworzą się gdy ziarna soi są fermentowane) są jednym z najważniejszych wspomagaczy układu krążenia. Poza tym miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw.   Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny(...)bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame, wodorosty kombu…   Zasada w komponowaniu miski miso jest jedna – sezonowość. Jeśli coś jest akurat na polu lub w ogrodzie, możemy dodać to do zupy

Karo in the Kitchen
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

wzgórza. Ja również postanowiłam w tym roku pójść ich przykładem, wzięłam koszyk, poszłam w pole i zebrałam nieco zielonego, a potem coś z tego ugotowałam. Zbieranie i przygotowywanie potraw z dziko rosnącej zieleniny, nazywanej horta, to istotny element tradycji kulinarnej Greków. Jak dowodzą badania naukowe, „łąkowa zielenina” może również pełnić ważną rolę w utrzymaniu ich dobrego zdrowia, zwłaszcza(...)oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście

Chilli Czosnek i Oliwa
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 124

Wybór wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza (swojska) kasza i nuta orientu Gdy byłam dzieckiem byłam niemal przekonana, że do porządnego obiadu potrzebne są ziemniaki. Teraz do łask – jako element obiadowy, ale nie tylko – wracają odżywcze kasze . Kiedyś najpopularniejsze: kasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać(...)wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki i cukru czy śniadaniowe miseczki z owsiankami / jaglankami / gryczankami pełne nasion, owoców i pestek. Równie ważny jest czas – potrawy powinny być proste i szybkie do wykonania – stawiamy na naturalność i prostotę, a nie długą obróbkę. Na pewno w trendy wpiszą się więc takie niezwykłe lody – bez cukru

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania