zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać) *jeśli nie uda się kupić surowego boczku tylko wędzony należy go gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego
Kolizje SmakówKasza gryczana z sosem drobiowym...Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana.Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego.Z kawałkami soczystego kuraczaka.Wiórkami marchewki, selera i pietruszki.Pyszny, domowy obiad.Polecam
Gospodyni MiejskaChicken burgery...Soczysty filet z kurczaka.Domowej roboty, puszysta bułka.Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.Pomidor i sałata.Kto ma ochotę na jednego?Zapraszam! Składniki
Gospodyni Miejskanieco rzadszej od kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy na chwilę przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dokładamy dokładnie ugniecione, ugotowane w słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może być zbyt(...)czerwonej i białej kapusty. Potrawa może i lekko absorbująca, ale są dni, kiedy można odpuścić sobie zwykłe kartofle z byle breją. ;] Mam to szczęście, że mnie nie zaabsorbowała zbytnio i nie musiałam na nią długo czekać. Wszystko za sprawą błyskawicznego samowaru Philipiak, w którym się zakochałam, a który sponsorować będzie chyba wszystkie kolejne potrawy. Wyjątkowo praktyczne ustrojstwo. *pikantna kompozycja
Kuchenna KontrrewolucyaKurczak pieczony w glazurze...Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.Oblany słodko-pikantną glazurą.Pyszny na ciepło i
Gospodyni Miejskagodzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń. Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego kraju. Szopki – najważniejszy symbol Świąt Chociaż Włosi również dekorują choinki, to centralne miejsce w ich domach nadal zajmują szopki. Można je również znaleźć w prawie(...)sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy
Chilli Czosnek i OliwaWitamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć
Symfonia Smakówprzy chorobie nie mogę innych wykonywać. Ćwiczenia do codziennego wykonania- na szczęście zajmują prawie 14 minut: ******************************************************************************************* http://onet.tv/l/dbajosiebie/sprawdzone-cwiczenia-na-idealne-cialo/32rgcv TABELA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ WYBRANYCH PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka(...)gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram - 1 Rzeżucha , łyżeczka - 5 gram - 1 kcal Sałata , mała główka - 30 gram - 3 kcal Seler Naciowy , gałązka - 20 gram - 2 kcal Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal 1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ : **************************************************************** 1 Śniadanie - 350 kcal : BUŁKA KAJZERKA Z PASTĄ OWOCOWĄ: *********************************************************************** bułka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1
Gospodyni Miejskanajczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko dodatek do podstawowych mąk chlebowych lub są stosowane zamiennie, do produkcji pieczywa i innych wyrobów dla osób chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. GLUTEN Gluten to mieszanka(...)pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka
Karo in the KitchenCalientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej(...)Upieczoną pierś wyjąć z rękawa, usunąć czosnek i macierzankę, odłożyć na deskę żeby soki się uspokoiły. Delikatnie odciąć skórę (można z niej wytopić tłuszcz i wykorzystać do innych potraw). Zimną pierś pokroić ukośnie w bardzo cienkie plastry, rozłożyć na talerzach. Kremem batatowym wyjąć z kokilek na talerze z gęsią, zieloną warstwą góry
SzczyptaSmaQRok 2015 nabiera powoli rozpędu. Pojawiają się chińskie horoskopy, które rok obecny kreślą rokiem dobrobytu i ogólnej szczęśliwości. Pojawiają się wytwory astrofizyki typu Wróżbita Maciej
ladykitchenzgłosili do akcji najwięcej przepisów :) Poniżej znajdziecie spis wszystkich potraw dodanych do akcji. Mam nadzieję, że stanie się on dla Was źródłem nieskończonych inspiracji dotyczących włoskiej kuchni. Lista potraw dodanych do akcji: Jeżeli przekręciłam Wasz nick lub nazwę bloga, dajcie mi znać. Śniadania: Pomidorowa frittata - Josia z bloga Kuchnia JosiPolenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga(...)bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia faszerowana
Chilli Czosnek i Oliwasobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą(...)Mąka z tapioki – powstaje ze skrobi pozyskanej z bulw manioku. W smaku i zapachu totalnie neutralna. Do zagęszczania sosów i zup, legumin i deserów. Jest bezbarwna – nie zabiela potraw, zmienia tylko ich konsystencję. Jeśli macie problem z jej zdobyciem, można w blenderze lub młynku do kawy zmielić kulki tapioki (tak, to te, których używa się do bubble tea – dostępne
Karo in the Kitchen