Te małe cudeńka zawsze wzbudzają zachwyt. Pięknie się prezentują, szybko się je przygotowuje, ale co najważniejsze są pyszne. Delikatne drobiowe mięsko wypełnione koperkiem
Rozpustne gotowaniemnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą. Krem smakował, jak budyń. Lawenda nadała(...)Przyjemność jaką daje uczenie się nowych rzeczy, od takiej sławy kulinarnej, jest nie do opisania. Luźna atmosfera w kuchni Kurta to też ogromny pozytyw. Bawiłam się tam świetnie. Każdą potrawę, którą przygotowywaliśmy, następnie jedliśmy w jadalni, popijając pysznie schłodzonym winem. Dowiedziałam się, że robię błędy przy podstawowych kulinarnych czynnościach jak trzymanie noża, krojenie cebuli, czy papryczki jalapeno. Dla amatorów
Mój Smak na Życiemąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy. 3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę i kumin, wszystko(...)stronę. 5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego
kruche babeczkismakami w ten dzień. Kierujcie się przysłowiem „przez żołądek do serca” i wybierzcie dania które trafią w gust Wasz i Waszej drugiej połówki. Przepisy na każdą z potraw znajdziecie klikając w zdjęcie poniżej lub w linki przy zdjęciach. ZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA(...)KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z PAPRYKI Z TEQUILĄ PRZYSTAWKI I SAŁATKI SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM BRUSCHETTA Z POMIDORAMI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI SAŁATKA Z JEŻYNAMI SAŁATKA Z GRIILLOWANYCH WARZYW Z SEREM HALLOUMI CARPACCIO
nietylkopasta.pldziś dla Was przepis podstawowy, nie znaczy jednak że oczywisty. Domowy sos pomidorowy możecie wykorzystać do naprawdę wielu pysznych domowych potraw, a nawet zastąpić nim ketchup. Jak go najszybciej przygotować? Wykorzystaj do niego pomidory z puszki, w wersji w całości lub krojonej. Odlej jednak trochę sosu z tych pomidorów, z nim przygotowany pikantny sos pomidorowy może być zbyt wodnisty(...)prawdziwa włoska pizza – pizza z pieczarkami – pizza z ciasta francuskiego – tacos ze stekiem – kanapka ze stekiem – przepis na pizzę z salami – pomysł na kurczaka PIKANTNY SOS POMIDOROWY Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 puszka pomidorów 400 g lub 4 duże pomidory – 1 mała cebula – 2-3 ząbki czosnku – pół łyżeczki
nietylkopasta.plDanie to przygotowuję już któryś raz z rzędu, ale zawsze brakuje mi jakiegoś składnika aby potrawa była w 100% zgodna z przepisem. No ale przepisy są po to aby z nich korzystać i modyfikować. W podanym przepisie występuje wędzona papryka. Fajitas przygotowywałam na początku bez niej, bo jej po prostu nie miałam i stosowałam słodką paprykę w proszku. W końcu(...)jest proste, kolorowe, pikantne i każdy może po swojemu je komponować na talerzu. Na 8 szt. tortilli Potrzebujemy: 1 czerwoną paprykę 1 zieloną paprykę ( lub żółtą) 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 limetki 8 pszennych tortilli olej (do smażenia) oliwa z oliwek S&P Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole (2 awokado, cebula
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/smaki zaczynamy kojarzyć i utożsamiać z tymi krótkimi, ulotnymi chwilami rodzinnymi. Poza tym w przedświątecznej gonitwie obowiązków kuchenne eksperymenty nie zawsze wychodzą. Dla podtrzymania świątecznego nastroju przedstawiam kolaż kultowych potraw mojej rodziny, które masowo pojawiają się na odświętnym stole, a "w pojedynkę" urozmaicają nasze domowe menu na co dzień. Barszcz biały w wykonaniu mojej Mamy Bigos made by Mama(...)Karkóweczka do chlebeczka Sałatki: jarzynowa oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko
Kuchnia po mojemugastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem to dla mnie nie nowość i tym razem postanowiłam trochę pokombinować(...)trochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować : 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera
Ratunku obiadKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził(...)bardzo zatłoczonych weekendów w swojej restauracji korzystając tylko z tego, co aktualnie zostało mu w spiżarni (podobno klientami byli piloci z nieodległej bazy wojskowej, stąd też inna nazwa tej potrawy – Aviator’s Salad). Pierwotnie w przepisie Caesar’a nie ma anchois, zamiast nich jest sos Worcester który ma w swoim składzie ocet słodowy, ocet winny i sfermentowane anchois
Karo in the KitchenJak często jadanie pasty kanapkowe? Ja je bardzo lubię i chyba najczęściej robię tą – najprostszą i niezwykle pyszną. Nigdy nie doczekuje do dnia następnego, znika
nietylkopasta.plZaskoczyło mnie to połączenie ogromnie. Kilka razy już chciałam to robić ale miałam obawy. Niepotrzebnie, wyszło super. Smakiem przypomina mi rybkę w occie. Zrobię je jeszcze
Kuchnia PokoleńDynia, naukowo cucurbita, to genialne źródło witamin, antyoksydantów, które mogą hamować rozwój zmian nowotworowych, działa korzystnie na nasz wzrok. Jest pełna substancji obniżających poziom złego cholesterolu
PichceniomaniaPewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy
Buniabaje w kuchni