potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:215/295)

Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem 103

Na moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Tym razem zainspirowała mnie @dieta

nietylkopasta.pl
Hummus z mango 80

Pomysł na ten hummus pochodzi z gotowego produktu który kupiłam w sklepie! Czasem wybieram nowe dla mnie ale ciekawe produkty i te najlepsze sama próbuję powtórzyć

nietylkopasta.pl
Risotto z ogórkiem, awokado i kurczakiem 177

Powiecie no i znowu risotto zrobiła. No tak, risotto bo to szybkie danie, można dodać ulubione składniki i szybki obiad na stole. A jak to z

Moje Małe Czarowanie
Kąski kurczaka w płatkach 81

Takie kąski często robię w towarzystwie TYCH ziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości :) Bardzo lubię

Kolorowy Przepisownik
Kurczak pieczony w pomarańczach 187

pomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki(...)grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek. Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia

Kolizje Smaków
Cannelloni z porem i brokułem 318

Czyli makaron z bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza(...)łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki

Grunt to przepis!
58.Lekka wiosna na talerzu: czyli kolorowa sałatka ryżowa! 199

Hej! Za oknem trwa piękna, wiosenna aura, która sprawia, że chce się żyć! Nie ma to jak zostać obudzonym z rana ciepłymi promieniami słońca - zupełnie inaczej

Symfonia Smaków
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 244

ważne miejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie(...)mlecznych . Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo

Chilli Czosnek i Oliwa
książki kucharskie 3 131

żeby lektura tych książek skłoniła was do szukania innych przypraw niż tylko te powszechne, do porzucenia gotowych fixów i zastąpienia ich własnymi mieszankami. Zobaczycie, że nawet zwykła pierś z kurczaka nabierze niesamowitych barw i smaków. Czytajcie, próbujcie i odkrywajcie. Zobaczycie, jaka to frajda! Sabrina Ghayour „Sirocco” – wydanie w języku angielskim Książki Sabriny odkryłam zupełnie przez przypadek, szukałam książki kucharskiej(...)idealna dla podróżników. John Gregory Smith „Turkish Delights” – wydanie w języku angielskim Ponad 100 tradycyjnych tureckich przepisów. Opis składników, produktów i zasad gotowania. Kapitalne przepisy na jagnięcinę oraz potrawę narodową Polski – kebab. Jeśli macie w rodzinie kebabożercę to ta książka jest dla niego. Niech zacznie robić sam w domu i zobaczy różnicę między tym, co je na mieście

ladykitchen
Dwa Oblicza Jamie`go 173

Lista składników nie skomplikowana, nie muszę biegać po sklepach i polować na wyszukane składniki. Do tego świetne pomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie(...)prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne propozycje przygotowania warzyw

Blondynka Gotuje
Flaki "na niby" 131

zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-)  SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki  2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy(...)oczywiście cebulę i pora usuwamy). Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką, majerankiem - nie bójcie się przypraw, ma być je czuć, bo to one tworzą charakter potrawy :-) Wersja II: Z poniedzielnego rosołu wyjmujemy mięso i warzywa, kroimy i dodajemy do rosołu. Uzupełniamy wodą do ilości jaka jest nam potrzebna, doprowadzamy do wrzenia i przez chwilę gotujemy

Czary - gary w kuchni
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 159

prawdę,  jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa  potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała(...)jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  i doprawić pieprzem.  Cebulę

Stare Gary
I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni! 87

pyszne danie. Oczywiście do tego celu potrzebujemy nieco więcej niż tylko czarodziejskiej różdżki. Jednakże proste instrukcje (wraz z obrazkami!), film instruktażowy na stronie i informacje o czasie przygotowywania potrawy z pewnością sprawią, że każdy, kto nawet przypadkiem trafił do kuchni, da sobie radę. Dodatkowo warto tutaj wspomnieć, że co tydzień MrChef proponuje nam aż 8 smakowitych przepisów(...)zestawy dla 2 osób. Pierwszy z nich umożliwiał mi upichcenie  kaszotto  z kaszy pęczak z jarmużem, burakiem i grillowanym serem  halloumi , a drugi piersi z kurczaka faszerowanej mozzarellą i suszonymi pomidorami z makaronem farfalle. Brzmi smacznie prawda? Mimo że sam nie przepadam za gotowaniem według przepisów, bo w trakcie gotowania go sześć tysięcy razy zmieniam i modyfikuję

Food Square
Sałatka z brokułem 213

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowane medaliony z indyka w sosie szczypiorkowym 331

Grillowane medaliony z indyka w sosie szczypiorkowym Sezon grillowy już dawno za nami , teraz zima , ale co stoi na przeszkodzie ,żeby sobie po grillować ? Oczywiście ,że

Ogrodnik w podróży