Kolejny mój przepis na smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić(...)zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać
Tradycyjna KuchniaOlejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia, ziemniaki na frytki i składniki na ulubione surówki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy wszystkie przyprawy i dokładnie je mieszamy. Odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę (najważniejsze, aby były to małe kawałki) i przekładamy do większej miski. Mięso obsypujemy przygotowaną przyprawą gyros. Dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego i całość mieszamy(...)podajemy z frytkami i ulubioną surówką (lub całym zestawem surówek). Tak przygotowane mięso doskonale smakuje również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Smacznego * Przepis własny. Jest to moja wersja popularnej potrawy
Słodkie okruszkiPrzepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana(...)gąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona
Kulinarne przygody GatityPrzygotowując agarową galaretkę naszło mnie na refleksje, dlaczego wcześniej nie sięgałam po agar. Obiecałam sobie, że od dziś na pewno się to zmieni i częściej będę wzbogacać nim moje potrawy ;) Wybrałam zieloną herbatę z kawałkami suszonej pomarańczy i lawendą. W garnuszku zagotowałam wodę (250ml), a gdy zawrzała wsypałam do niej susz herbaciany. Przykryłam nakrywką i zaparzałam około(...)Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :) Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru. Gotowe pokroiłam na małe
Sajkofanka smakuWitajcie w Nowym Roku! Mam dla Was świeżutki plan prostych obiadów na 7 dni, ponownie wszystkie potrawy są wegetariańskie. Po zapisaniu się na newsletter otrzymacie dostęp do PDFa z recepturami i listą zakupów, tak więc wiecie co robić ;) Jeśli śledzicie mojego Istagrama, to wiecie, że przepisy były gotowe jeszcze w grudniu, ale cóż ... znowu życie, chorowanie Tadzia pokrzyżowały(...)cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis: z marca - 2 x ryba i 5 x wege z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja - przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba z lipca - jedzenie do pracy na zimno z września
Chilli Czosnek i OliwaTo już moja kolejna propozycją przepyszną, rozpływającą się w ustach mozzarellą burrata. Jest idealna do sałatek, makaronów i wszelakich dań. Uwielbiam ja na kolację, daje bowiem
nietylkopasta.plsolą, ewentualnie cukrem wedle uznania. Odstaw aby smaki się „przegryzły”. Nachosy przełóż do torebki foliowej i za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka pokrusz. Kurczaka pokrój w trójkąty, dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, potem w nachosach, z powrotem w jajku(...)stosowany np. w kamizelkach kuloodpornych. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, a dzięki nitowanemu uchwytowi ze stali nierdzewnej może być używana do przygotowywania potraw w piekarniku do 250°C. Nadaje się do mycia w zmywarce. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z salsą
kuron.com.plDodatek mojej ulubionej papryczki jalapeno powoduje że danie nabiera innego wymiaru. To prosty przepis idealny na kolację, a poziom ostrości dania sam dostosujesz do własnych upodobań
nietylkopasta.plpokrój na plastry i podaj z sałatką ryżową. W wersji wegetariańskiej dodaj do sałatki czerwoną fasolą i wymieszaj. Wariacje: Taka sałatka jest dość uniwersalna i pasuje zarówno do kurczaka, grillowanej ryby jak i różnego rodzaju strączków - czerwonej lub białej fasoli czy ciecierzycy. Dodatkowo możecie dodać do sałatki kukurydzę konserwową. Rada: W tej sałatce wykorzystujemy upieczoną czerwoną paprykę, która została(...)kolejny przepis z książki "Lunchbox na każdy dzień". Kotleciki z łososiem to świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanego ryżu, który został nam z poprzedniego dnia. Jestem pewna, że podobną potrawę moglibyśmy zrobić na bazie kaszy. Mi ten przepis świetnie połączył się z ryżową sałatką - gotujemy więcej ryżu, a potem robimy z niego tak naprawdę dwa obiady :) Kotlety ryżowe z dodatkiem
Chilli Czosnek i OliwaKolejny prosty i szybki makaronowy przepis, w Krym znajdziesz szynkę parmeńską, oliwki kalamata i kapary. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron
nietylkopasta.plŻółciak siarkowy bardzo smaczny grzyb jadalny. Można go spotkać od maja do września, rośnie na pniach drzew i przypomina wyglądem hubę tylko bardzo żółciutką. Rosną zazwyczaj
Moje Małe Czarowanieczym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli, wymieszać i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie wlać śmietanę(...)cały makaron zmiękł. Jeżeli makaron będzie nadal twardy, a sos zgęstnieje, to dolać ponownie wody. Gdy makaron będzie już odpowiednio miękki, a sos gęsty, to w razie potrzeby potrawę doprawić, po czym przełożyć do niej wcześniej przygotowany szpinak (jeżeli już ochłódł, to go ponownie podgrzać) i delikatnie wymieszać. Podawać od razu. #lubelloveinspiracje #lubella
Passions hobbies lifeduże pory 1 czerwona papryka 450 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30 % 400 g makaronu tagliatelle sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do patelni i doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso smażyć na maśle z wszystkich stron do momentu, aż nie będzie surowe. Pory(...)wymieszać i dusić pod przykryciem (należy uważać, bo śmietana może się spienić) do miękkości. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodać do potrawy, delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinę ziół prowansalskich
Passions hobbies lifePoniższy przepis jest na małą tartę. W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-) Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do
wysmienityKrój, gotuj, wow”. To nietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna(...)znajdzie coś dla siebie. A do tego prawdziwe włoskie, sprawdzone przepisy gwarantują smak i klimat Italii w Twoim domu. Jednym słowem „wow” Twoich gości na widok przygotowanej potrawy, tak jak w tytule książki Ale oprócz samych przepisów, znajdziesz również opis różnych technik kuchennych, propozycje menu czy porady jak robić zakupy. Polecamy książkę na własne potrzeby, jak również
WojnaNaSmaki.pl