Zielony pyszny, zdrowy makaron z tapioką nabyłam w Biedronce i leżał chwilę bo nie wiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że
Moje Małe CzarowanieJak szaleć to szaleć. Botwinkę robimy nie często, a już taką w towarzystwie czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła
MamaOskarkaDYNIOWA Z PULPECIKAMI. Pyszna, kremowa, delikatna o lekko słodkawym smaku i przepięknej barwie, to super rozwiązanie na idealny obiad dla tych, dla których nie liczy się tylko smak potrawy, ale także wygląd. Zupa z dyni pojawiła się już we wcześniejszych moich przepisach lecz ze względy na to, iż uwielbiam jej smak i wygląd tym razem postanowiłam zrobić(...)danie. ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI SKŁADNIKI: 700g dyni pokrojonej w koskę, 4 dojrzałe pomidory, 2-3 ząbki czosnku 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 400ml mleczka kokosowego, Podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula szalotka, Mała garść orzechów włoskich, Świeży imbir, około 1cm Natka pietruszki, Sól, pieprz, kurkuma, paprka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, oliwa ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE
Księga-SmakuKukurydzę spłukujemy i odcedzamy. W małej misce umieszczamy ma jonez, jogurt, parmezan, sok z limonki, sól, pieprz i Tabasco. Dokładnie mieszamy. Do dużej misk i wrzucamy brokuła, p okrojonego kurczaka, kukurydzę, kawałki sera gorgonzola i polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego(...)dzięki umieszczeniu w wodzie z lodem). Rzeżucha jest bogata w: witaminę A,B,C,PP i K żelazo magnez wapń jod chrom Warto więc dodawać ją do spożywanych potraw nie tylko dla smaku. Jej hodowla jest bardzo prosta również zimą. Będziemy potrzebować ligniny i nasionek. Nasiona rzeżuchy wsypujemy do szklanki, zalewamy obficie wodą i odstawiamy, aż zaczną się
DominikaDolciPEŁNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA Placki naan to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni Afganistanu. Piecze się je tam w glinianych piecach w kształcie dzbana (tandoor), które są rozgrzewane rozpalonymi węglami. Placki przykleja się do ścianek naczynia. Po kilku chwilach spód staje się brązowy i twardy, a wierzch zostaje miękki i gotuje się w gorącym powietrzu unoszącym się znad(...)gorących węgli. Pieczenie na grillu pozwala uzyskać podobny efekt: chrupiący spód, wilgotne wnętrze i miękką skórkę u góry. Placki te możemy podawać z kebabem z jagnięciny lub kurczaka oraz grillowanymi warzywami - stanowi to wspaniały, egzotyczny posiłek, który z powodzeniem możemy przygotować na zewnątrz. Chlebki świetnie smakują maczane w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami. Polecam! SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskakurzego mięsa np.z rosołu 50 dag.żołądków drobiowych 1czerwona papryka 2 Cebule 2 ząbki czosnku olej 1 łyżka masła 2 łyżki mąki sól i pieprz ****************************************** Mięso ugotowane z kurczaka obskubać i pokroić drobno.Żołądki oczyścić, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.Mięso z kury i ugotowane żołądki podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,gotować mieszając(...)przez praskę czosnek.Doprawić solą i pieprzem.Gulasz przykrywamy pokrywką i Dusimy do miękkości.Z mąki oraz masła zrobić zasmażkę i zagęścić nim gulasz.Jeśli chcemy mieć lekką wersję tej potrawy , uzyjmy do zagęszczenia mąki ziemniaczanej.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwymiatacza resztek z lodówki. Tym razem został mi kawałek wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie jest sycące, aromatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone(...)świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody 1-2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki oleju Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się
Rozpustne gotowanienich danie. Do tej pory tej kreatywności w konkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują :) Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe porcje (i takie podaję w przepisach). Uznałam - nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe(...)pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy
Kolorowy PrzepisownikTo nasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosie, miał być delikatnie polany na całość wtedy jest efekt. Gdy polałam sobie bardzo dużo sosu nie było to zbyt dobre tzn. ten sos jest ostry a ja ostrymi potrawami nie za bardzo przepadam więc dla mnie idealna sałatka polana odrobiną sosu tak więc śniadanie, obiad i kolacje miałam już zaplanowaną (po pierwszym razie przez dwa dni na każdy(...)sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki: sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry ugotowany ryż usmażona pierś z kurczaka sos indyjski Podaję sałatkę warstwowo tzn. na spód wykładam sałatę z ogórkiem i polewam ją przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (równie dobrze można zrobić taki sos własnymi siłami
Kuchnia VikiKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu,a na Wielkanoc obowiązkowo robię z jajkiem w środku.Ten jest z przewagą mięsa indyczego gotowanego,dlatego też jest
Kolorowa kuchnia ElkiCalzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę pizzy(...)sprzedaży w ulicznych budkach lub z dostawą do domu. Dziś proponuję calzone z zupełnie nietradycyjnym wypełnieniem, bo z kurczakiem BBQ i dużą ilością sera. Najlepiej podawać na gorąco, kiedy ciągnący się ser aż wypływa ze środka. Składniki (4 porcje) -500 g mąki -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki cukru -2 łyżki oliwy
Zielona Kuchnia