Indyk to jedno z najzdrowszych mięs. Odpowiednio podane smakuje wyśmienicie. Ja proponuje zrobić pieczone podudzie bez skórki, otulone cebulą. Potrawa jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, polany sosem lub jako domowa szynka na kanapki, ponieważ bardzo dobrze kroi się. Mięso jest soczyste, daleko mu do suchości. Jest także pełne smaków. A my lubimy dobrze doprawione mięsko(...)sprawdzi się na świątecznym stole. Lepiej zrobić więcej, zachęcam <3 SKŁADNIKI: podudzie z indyka ok. 600-700 g. (bez kości) sól 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżka pieprz 1/3 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżka olej 4 łyżki cebula 2 szt. METODA: Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć
Kuchnia PaulettesSałatka, która jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing
Kolorowy Przepisownikoliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielię na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam 5 minut na oliwie. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy(...)pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Tradycyjny, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Majonez ma doskonałą, kremową konsystencję oraz znakomity smak. To idealny dodatek do sałatek, kanapek, czy potraw przygotowywanych na zimno. Spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go w kuchni. Zachęcam do zakupu produktów ROLESKI niezastąpionych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiprzywiózł mi cudowne przyprawy, nie jakieś niedostępne u nas lecz ich jakość jest zdecydowanie lepsza. Goździki były tak świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę(...)Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru
Kuchcik gotujecurry to kolejna pozycja kuchni indyjskiej, która obowiązkowo musiała się u mnie pojawić. Oryginalnie, w Indiach i Pakistanie korma to danie, którego nie jada się na co dzień, to potrawa robiona rzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym(...)tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam
Kuchnia PrezydentowejW Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę pietruszka zioła prowansalskie oliwa do smaku: pieprz, sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, polać oliwą, mocno posypać ziołami prowansalskimi, dodać nieco soli i pieprzu. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum(...)posypać nią mięso. Smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak już mięso nie będzie surowe, dodać pomidory z puszki, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić krótko na małym ogniu. Gotową potrawę można spożywać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, wedle uznania (mi osobiście smakowało z kaszą
Passions hobbies lifeSkładniki : 15 dużych śliwek mrożonych ( w sezonie można zrobić ze świeżych ), warto też spróbować i dodać gotowe powidła śliwkowe po pół łyżeczki imbiru mielonego i chlii
Proste Potrawyskładniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy(...)parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT
Tajskie smakiChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurczaka jest nie lada sztuką. Całe to macerowanie, marynowanie, to jednak poświęcony czas i zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie(...)zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Zobacz przepis Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania
Niedzielny kucharzPolsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć(...)należy przykryć pokrywką i obciążyć. Przedstawiam przepis na budyń z wątróbki , z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. 250 g wątróbki (u mnie gęsia, może być z kurczaka, cielęca...), 1 sucha kajzerka, 4 jajka, 40 g masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 60 g słoniny, 20 g bułki tartej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta
królestwo garówKolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki : 60 dkg piersi z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona 3-4 listki świeżej pokrzywy olej do smażenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wlej(...)trochę oleju, wrzuć mięso i podsmaż. Następnie przełóż je do rondelka, w którym będzie gotować się potrawa. Na patelnię wlej ponownie trochę oleju, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula jest już zeszklona dodaj do niej opłukane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut, co pewien czas mieszając. Podsmażoną cebulę z grzybkami dodaj do mięsa
Przepisy i porady kulinarneBiałe szparagi często traktowane są po macoszemu. Zupełnie bez powodu. Ich goryczkowaty smak nie musi być w potrawie wyczuwalny. 1 pęczek białych szparagów 500 ml wody 1 łyżka oleju kokosowego 1 pomarańcza – sok Wodę gotujemy z olejem. Szparagi obieramy i łamiemy na mniejsze kawałki – główki odkładamy na później. Szparagi gotujemy we wrzątku, a gdy będą już miękkie(...)pomocy blendera miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy główki i gotujemy w zupie aż trochę zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę można podać jako przystawkę, z dodatkiem kurczaka lub szynki parmeńskiej
Kucharzycaminuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy(...)ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam zastąpić część pasty przyprawą curry w proszku. Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuje
Mania GotowaniaCo raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne
Buniabaje w kuchniprzestygnięcia. Nadzienie: Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj(...)kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Bez względu na zasobność portfela – każdy z nas może przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. To też sposób
Moja pasja smaku