oczywiście wegetariańska i w polskim stylu, czyli z kabaczkiem i mnóstwem innych warzyw :). Uwielbiamy to danie z bagietką i najlepiej na łonie natury, a do tego świeże pomidory z cebulą i żółtym serem, polane oliwą z oliwek, posypane pieprzem i ziołami. Pyszne ! Wegetariański gulasz z warzyw "Leczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki
vegetaniedokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiej ręce miseczkę plastikową i zażerał się jakąś sałatką. Co tam było, chwila.. Pomidor, sałata, majonez chyba. Na pewno, widać, że lubi. Kawałek sera przykleił mu się do brody i tak biegał po zakładzie, krzyczał z wypchana paszczą - do roboty! A sam? Żarłok. Leniwy żarłok! (...)" Prawdopodobnie nie przepadałam(...)soli, gotowy proszek sosu sałatkowego z saszetki. Warzywa umyłam. Ogórka pokroiłam w półplasterki, jak i rzodkiewki. Sałatę porwałam na małe kawałki, włożyłam do miski. Wędlinę i ser pokroiłam w cieniutkie paseczki, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić w ósemki, dodać do pozostałych składników. Ketchup, majonez, przyprawy, zioła i sok z cytryny wymieszać w postać lekkiego, gęstego sosu. Polać wszystkie składniki w misce
W kuchni Karmel-itkitrochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 niewielkie bakłażany 200 g ryżu 2 cebule 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g sera grana padano oregano bazylia sól pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Bakłażany dokładnie umyć (nie obierać), przekroić na połówki i wydrążyć środek, zachowując(...)dokładnie wymieszać. W międzyczasie na drugiej patelni zeszklić pozostałą, posiekaną cebulę, dodać czosnek i pomidory, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wydrążone bakłażany napełnić farszem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy. ułożyć nadziane bakłażany, posypać startym serem. Zapiekać przez ok. 40-50 minut w temp. 200C, do czasu aż bakłażany zmiękną. Podawać
Obiad za dychęCroquette with slices of bread Składniki 1 pajda chleba 2 łyżki majonez 4 plastry ser żółty 2 plastry szynka wędzona 1 pomidor chilli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Z pajdy pszennego chleba, odkroić skórkę, rozwałkować na folii spożywczej. Tak przygotowany chleb, posmarować majonezem, rozłożyć żółty ser, oprószyć chilli i położyć po dwa plasterki szynki wędzonej. Pomagając sobie
Kulinarny karnet Christopheragrecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami, możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu.Składniki:sałata lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić sokiem z cytryny), miodu i musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można dodać(...)przed podaniem na stół.Sposób przyrządzenia:Sałatę lodową dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę kroimy w piórka, oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a ser feta dzielimy na kwadraciki
upichcicSkładniki: cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 30 dag/starty w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody z solą(...)cebule, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty
W Mojej Kuchni Lubiępasty pomidorowej)1 cukinia, pokrojona w plastry1 czerwona cebula, pokrojona w piórka1 ząbek czosnku, starty120 g ulubionego sera żółtego, startego120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego1 łyżka świeżego tymianku, posiekanegoczarnuszkasuszona bazyliasól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie:Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Wylać na patelnię i gotować, aż odparuje część wody. (W zamian można(...)użyć gotowej pasty z pomidorów, będzie szybciej). W tym czasie na patelni grillowej przypiec lekko posolone plastry cukinii. Otrzymaną pastę pomidorową zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem, czarnuszką i bazylią, a następnie posmarować nią chlebki naan. Posypać żółtym serem i ponakładać plastry grillowanej cukinii. Posypać piórkami cebuli, pokruszonym serem bałkańskim oraz tymiankiem. Piec w 200ºC przez 5-10 minut
Food Squareosoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 duża marchewka 1 duża śmietana 18% (330 g) 3 ząbki czosnku 90-100 g żółtego sera oliwa do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do wysokiego talerza(...)minuty niż podaje się na opakowaniu). Brokuła umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę
Passions hobbies lifekolor) pomidory w puszce ( najlepiej krojone) farsz mięsny: opakowanie mięsa mielonego 1 torebka ryżu białego 1 cebula sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, suszone pomidory, papryczka chili farsz wegetariański: pieczarki 1 cebula ser zółty sól, pieprz, przyprawa śródziemnomorska Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, usmażyć dodając przyprawy. W tym czasie gotujemy ryż(...)środek z pestek. Tak przygotowane papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Napełniamy papryki farszem- 2 z mięsem, 2 z pieczarkami i serem. Do naczynia wlewamy troszkę oliwy i całą puszkę pomidorów. Przykrywamy przykrywką i w stawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min, w zależności od tego czy lubi się miękką czy chrupiącą paprykę:) SMACZNEGO
MarciochaKucharzyCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusieKurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorachLeczoOgórkowa na skrzydełkach z dymkąPieczarkowa z kuskusemPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynemPolędwiczka wieprzowa z marchewką
Moja smaczna kuchniaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona
Moja smaczna kuchniaciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. Składniki: 10 dużych pieczarek 1 cebula 1 jajko pieprz ziołowy sól 1 pomidor 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 dag żółtego sera wędzonego oliwa Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, usunąć ogonki. Cebule zeszklić na oliwie razem z ogonkami pieczarek, dodać kaszę jaglaną i pokrojonego(...)kostkę pomidora - wcześniej sparzonego i obranego. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku przyprawami. Poczekać aż przestygnie, dodać jako i starty ser. Ponownie wymieszać. Faszerować pieczarki układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie solą. Zapiekać 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni
pieprzny smaczekosoby: 2 większe cukinie lub2 bakłażany ( u mnie 1 cukinia i 1 bakłażan) 400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić(...)smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasienia) lub pomidory w puszce. Gdy pomidor się rozpadnie doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłożyć do połówek cukinii lub bakłażana. Posypać je startym serem żółtym. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Położyć na niej warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut
Fabryka pomysłówrazem podążymy Szlakiem Dobrego Smaku! Wybierzemy się na Podlasie i zakosztujemy kolejny raz sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej- tym razem z aromatycznym szczypiorkiem oraz suszonym pomidorem. Muszę Wam powiedzieć, że jest to ser wyjątkowy, tak jak wyjątkowa jest propozycja, którą dziś Wam tutaj zaproponuję.Danie pochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata Wojda. Danie
Z Kuchni Do Kuchni