grillowanym serem halloumi - przepis przepis ze strony www.cyprusfoodndrinks.com dla 2 osób Składniki: 1 opakowanie sera halloumi (250 g) 2 chlebki pita 1 mała papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 10 czarnych oliwek 1 pomidor pokrojony na plasterki 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 1/2 szklanki liści bazylii Przygotowanie: Halloumi pokrój(...)się zrumieni i uzyskasz na jego powierzchni charakterystyczne ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej użyć kuchennych szczypiec :) Ugrillowany ser włóż do chlebków pita ( po 2 plastry na 1 połówkę chlebka ), dodaj plastry pomidorów, wstążeczki cebuli oraz liście bazylii. Możesz doprawić solą i pieprzem, ale mi wydało się to zbędne ( pamiętaj, że ser jest słony ). Chwyć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwasię, że zupy z cukinią jeszcze nie robiłam, ale przypomniałam sobie, że jednak tak, z tym, że była to zupa c u kiniowo-brokułowa z dodatkiem sera. Tym razem cukinię wzbogaca smak pomidora. Wyszła pysznie gęsto-sycąco-zawiesista zupa, genialna na obiad i kolację! Składniki na 2 porcje: 1/2 sporej cukinii cebula ząbek czosnku spory pomidor łyżka oleju ryżowego (akurat
Zdrowa Kuchnia SowyMuszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym Składniki: Nadzienie: 0,5 opakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra(...)opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę pieczarek oraz pomidory suszone. Układamy w naczyniu. P rzygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Mieszać, aż powstanie zasmażka. Dodać 1/3 mleka. Należy cały czas mieszać aby nie powstały grudki
Mania Gotowaniawszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się(...)pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) 250 g sera ricotta 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy) pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw) szczypta gałki muszkatołowej sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Rozgrzewamy na patelni
Poezja smakugramach przez co możemy spożywać ją bez większych wyrzutów sumienia do czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:) Sałatka z cukinią i serem feta Składniki: 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę) 2 pomidory 2 ogórki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;) 270 g sera feta pieprz do smaku 1 łyżka oliwy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii kilka gałązek szczypiorku kilka listków pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku(...)sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki
Gosia gotujeszalotka posiekana-biała część pora posiekana-6 łyżek mąki pszennej przesianej-ząbek czosnku cały-bazylia starta-białe wino-łyżeczka mąki ziemniaczanej-jajko-szczypiorek zielony posiekany-sól, pieprz -pomidory w puszceCiasto na kluseczki.Ziemniaki, ser, parmezan, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli łączymy mikserem w jedną masę, dodajemy szczypiorek, łączymy.Ciasto jet bardzo delikatne i lepkie, dlatego blat i ręce oprószamy(...)oleju rzepakowego i gotujemy tylko do momentu wypłynięcia kluseczek.Sos.Na maśle klarowanym szklimy cebulę i por, wrzucamy cały, nieobrany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy się zredukuje wrzucamy pomidory z puszki. Posypujemy bazylią. Gotujemy pod przykryciem do momentu zgęstnienia sosu. Wyciągamy czosnek; opcjonalnie dodajemy łyżkę śmietany.Na talerz wykładamy sos, a na sos kluseczki. Posypujemy parmezanem
BaRepasTen przepis należy traktować jako źródło wyjściowe dla poszukiwania własnego smaku. Można tu bowiem dodawać bardzo różne rzeczy. Ja miałam smak na połączenie gruszek i śmierdziucha
Z butelką mleczka w tleSkładniki na jedną porcję. Składniki: 100 g tortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli 1 łyżeczka startego żółtego sera Sól, oregano, bazylia, chili w proszku, czosnek granulowany Olej do smażenia Przepis: Tortellini z tofu gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na popakowaniu. W czasie, gdy tortellini się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę(...)złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichciwszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec. Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie....Składniki:400g mięsa mielonego 2 woreczki ryżu kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry300g pieczarek ser żółty bądź mozzarella 1 cebula1 ząbek czosnku majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz olej do podsmażeniaWykonanie:Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić(...)czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem.Piec w piekarniku
Walijskie Pichceniefont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie po rozklepaniu wyszły ogromne - dlatego tytułowe roladki są mega. Solimy(...)dobrym rozwiązaniem, choć i tak trochę się bałam czy to już czas na takie potrawy. Pozostało wybrać jeszcze nadzienie odpowiednie dla brzucha "po cięciu". Padło na marchewkę, suszone pomidory, które Teściowa lubi, masło i odrobinę cebuli, bez której roladek sobie nie wyobrażam. Przygotowane do nadzienia produkty wystarczy ułożyć na mięsku, a potem ścisło zawinąć i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami
Kuchnia po mojemuCukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie(...)cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą
Moja smaczna kuchniadrożdże z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasta. Odstawiamy na ok. 60 min do wyrośnięcia. składniki na wierzch: 3 pomidory 3 cebule 40 g kaparów 4 łyżki oleju 120 g sera żółtego bazylia, tymianek sól, pieprz opcjonalnie: sos lub koncentrat pomidorowy wykonanie : Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory sparzamy(...)przekładamy do formy o średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez
Domowy Smak Jedzeniawięc postanowiłam z siostrą zrobić szybką kolację. Tortille, kurczak, salsa i warzywa. Składniki: pierś kurczaka 1/2 zielonego ogrórka 2 pomidory 1/2 małej kapusty pekińskiej opakowanie Tortilla Wraps przyprawa Fajita Seasoning słoiczek Chunky Salsa (medium) 10 dag startego żółtego sera olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski lub dużą kostkę i obsypać przyprawą Fajita. Podsmażyć na patelni(...)pomidory w cząstki, a kapustę pekińską drobno poszatkować. Tortille kolejno podgrzewać na suchej patelni. Na każdej ułożyć porcję kapusty, kilka kawałków kurczaka, ogórki, pomidory i 2-3 łyżki Chunky Salsa. Przed zwinięciem posypać tortille żółtym serem. Następnie ciasno je zwinąć i podawać od razu. Ja proponuję wrapy na ciepło, jednak świetnie smakują także chłodne. Produkty z Lidla robią całkiem niezłe
Pasja Smakucukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki 0,5kgmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy(...)mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy papryki, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy papryki
Kolizje Smaków