pomidory z mozzarella - 1000 przepisów (strona:15/67)

Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 220

Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki:  6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku(...)mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazyli. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa na farsz, następnie boki mięsa i zwijamy całość w rulon. Panierujemy w mące, później w roztrzepanym jajku

Malinowe Pocałunki
Włoska kanapka na gorąco 131

cienkie plastry pomidora odrobina posiekanej czerwonej cebulki 2 oliwki pokrojone w plasterki 1 łyżka zielonego pesto z bazylii sól i pieprz do smaku Na jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno posiekana cebulka, oliwki i wszystko polać pesto. Przyprawić do smaku. Zapiekamy w opiekaczu, lub w tosterze w specjalnych torebeczkach do robienia kanapek. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Kurczak pod pierzynką z mozzarelli 378

Składniki porcja dla 2osób: 2 średniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić oregano i bazylią, podsmażyć. Przełożyć do miseczki. filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli. Można ugotować makaron

Luźna Kuchnia
Kurczak w zielonym pesto 211

rzodkiewki), ja jednak zdecydowałam się na tradycyjne - bazyliowe. Takie domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż to kupne w słoiczkach. Ja postanowiłam wykorzystać pesto, które przygotowałam wczoraj do mozzarelli z pomidorami . Doszłam do wniosku, że zielone pesto z bazylii będzie idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i w ten sposób powstało bardzo proste, szybkie, pięknie pachnące i wyśmienicie smakujące danie. Polecam(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Kilka minut przed końcem pieczenia mięso posypać mozzarellą i opcjonalnie oprószyć słodką i ostrą papryką. Podawać z pomidorami. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka wiosenna z granatem 311

kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Pyszna zdrowa przekąska w ciągu dnia, w sam raz na nadchodzącą wiosnę. Składniki:   1 główka sałaty lodowej 1 granat 1 kulka mozzarelli 2 pomidory 1 ogórek świeży 80 g szynki prosciutto Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli  Ol'Vita 1 sos grecki lub francuski 2 łyżki zimnej wody sól do smaku(...)Sposób przygotowania: Sałatę i pozostałe warzywa myjemy, sałatę rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do salaterki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, osączoną z zalewamy mozzarellę również, dodajemy do sałaty. Mieszamy, na wierzchu układamy szynkę prosciutto zwiniętą w ruloniki, posypujemy obranymi ziarenkami granatu.  Składniki sosu mieszamy ze sobą polewamy sałatkę przed podaniem, ewentualnie doprawiamy odrobiną soli do smaku. Ps.Zachęcam

Wanilia i Kardamon
Kurczak cytrynowy z woka 342

kolejny przepis na kurczaka gotowy!Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE  KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM  KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa.Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną.Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego

Ostra na Słodko
Zapiekane warzywne kanapeczki 199

Kanapeczki idealne na przekąskę lub też lekki posiłek a nawet dodatek do mięska z grilla.  składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek) zioła włoskie (młynek Kotanyi) olej Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej(...)mozzarelli, ja rwałam małe kawałeczki w rękach ale można też ser zetrzeć na tarce. Następnie mozarrellę przykryć kolejnym plastrem i znowu dać troszkę mozarelli. Na wierzch dać plaster pomidora i resztę mozzarelli.  Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwilkę aż ser się rozpuści. Podawać od razu na gorąco ale na zimno kanapeczki też są dobre

Monia miesza i gotuje
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 175

mleka 100 ml wody 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki cukru 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli składniki na górę pizzy 2 pomidory 300 g  sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy(...)rozwałkowujemy ( lub rozciągamy w rękach ) uważając aby nie przerwać ciasta. Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, smarujemy sosem a na wierzchu układamy  plastry pomidora i mozzarelli, dokładamy oliwki, oraz inne ulubione dodatki  ( wszystkie oprócz żółtego sera). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placki pizzy do piekarnika (pizzę pieczemy pojedyńczo

Miód i pieprz
Bakłażan zapiekany z trzema serami 231

bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść tartego gruyere 2-3 łyżki tartego parmezanu garść świeżej bazylii 250ml beszamelu o średniej gęstości wg naszego przepisu ziołowy sos pomidorowy wg naszego przepisu do podania Instrukcje(...)skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry bakłażana (patrz zdjęcia). Na nich kładziemy plastry pomidora oraz posypujemy mozzarellą, parmezanem i bazylią. Przykrywamy zewnętrzną (sferyczną) częścią bakłażana, którą na koniec oblewamy beszamelem i posypujemy serem gruyere. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Kulinarna Pokusa
Grzanki z rukolowym pesto, z szynką prosciutto crudo, pomdorkami i mozzarellą 237

mojej kumpel,i publikuję recepturę na pyszne włoskie grzanki :) Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego! Składniki: długa razowa bagietka, kilka łyżek rukolowo-cytrynowego pesto 100 g szynki prosciutto crudo mozzarella mini pomidory koktajlowe czarne oliwki suszone zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz olej do wysmarowania blaszki Bagietkę pokroić w kromki grubości 1-1,5 cm, posmarować pesto z rukolą(...)wyłożyć szynkę, pokrojone w cienkie plastry pomidory, pokrojone w pasterki oliwki i przekrojone na pół kuleczki mozzarelli. Posypać ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć kanapki i zapiekać w 200 oC do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia sera. Wskazane , aby talerz, na którym podajemy grzanki udekorować śwież rukolą

Czerwień i błękit
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 223

tygodniu. Syn starszy nazywa ją "prawdziwą pomidorową". Syn młodszy nazwy nie nadaje, ale wyjada z miseczki do ostatniej kropli. Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto Aromat jaki uwalniają pomidory podczas pieczenia jest zniewalający. Na szczęście przygotowanie tej zupy nie trwa długo. Jedynym minusem jest to, że można ją przygotować tylko w sezonie pomidorowym. Zapuszkowane pomidory się tutaj(...)ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić do grzanek mozzarellę. Gorąco polecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano odrobina brązowego cukru mały chlust octu balsamicznego 250 - 500 ml bulionu warzywnego sól

Pełny talerz
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 182

aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki – 300 g- ser mozzarella – 150 g- pomidory koktajlowe – 150 g- bułka tarta – 2 łyżkiPESTO:- świeża bazylia – 3 garście- czosnek – 1 ząbek- prażone pestki dyni – 30 g- tarty parmezan

Ostra na Słodko
Przekąski z tortilli 659

stopni. Rozkładamy tortillę i smarujemy ją majonezem bądź innym przygotowanym sosem, np. jogurtem naturalnym czy jogurtem połączonym z musztardą. Na sos ścieramy żółty ser, układamy plastry szynki, pomidora pokrojonego w cienkie plastry, mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry) i na koniec układamy świeżą bazylię. Najlepiej mieć kogoś do pomocy przy zawijaniu tortilli. Wszystkie brzegi zaginamy do środka

upichcic
Focaccia z cukinią i suszonymi pomidorami 207

Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka soli - 360 ml ciepłej wody - 2 duże bakłażany - słoik suszonych pomidorów z ziołami - 2 mozzarelle - ketchup - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania:  Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Do mąki wlewamy drożdże z mlekiem, oliwę, sól(...)pomidorów i smażymy cukinię. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą,  ziołami prowansalskimi i oregano. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię z pomidorami, przykrywamy plastrami mozzarelli. Posypujemy oregano i nakładamy drugą warstwę focacci.  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około15 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE) 176

Dlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem(...)pomidorowy wersja 2 . Podczas gotowania sosu polecam wrzucić do niego połamaną gałązkę z pomidorowego krzaczka. Zamknięte są w niej najlepsze pomidorowe aromaty.  3. Dodatkowo potrzeba zaopatrzyć się w mozzarellę, rukolę i małe pomidorki

Przepisy Aleksandry