pomidory z mozzarella - 1000 przepisów (strona:14/67)

Farsz do rolad. 91

Rolady to efektowne mięso, więc warto je przyrządzać na wszelkie sposoby, u mnie dziś kolejna ich odsłona. SKŁADNIKI: ogórki z curry (przepis wcześniej) kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli  przyprawy:sól. pieprz, suszone pomidory z bazylia. WYKONANIE: wszystkie składniki kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku, mieszamy

Kuchnia Beaty
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 103

wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera. Gotowe zapiekanki dekorujemy świeżą bazylią. Zapiekanki

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron po włosku 307

Szybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. Składniki: opakowanie makaronu kokardki kulka mozzarelli opakowanie mrożonego szpinaku 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól(...)pieprz bazylia, oregano Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, ponownie przełożyć do garnka.  Na patelni poddusić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z makaronem

Pasja Smaku
36 pysznych dań z pomidorami 133

natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka(...)pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami  Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z rukolą i indykiem 136

niego smakuje świetnie i nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy lancz do pracy. Sałatka z rukolą i indykiem 200g rukoli 200g indyka 250g mozzarelli 10 suszonych pomidorów w oliwie oregano Indyka umyć i pokroić w małą kostkę. Dowolnie doprawić, u nas są to dwie mieszanki przyprawowe, jedna z lubczykiem, druga z suszonymi pomidorami, czarnuszką i czosnkiem(...)albo wykałaczką. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu rozciąć rękaw i zostawić do przestygnięcia i odparowania. Rukolę dokładnie umyć i odsączyć na sitku. Mozzarellę pokroić w małą kostkę, podobnie pomidory suszone. Wszystko razem wymieszać w jednej misce i doprawić oregano (jedna łyżeczka powinna wystarczyć). Można też posypać z wierzchu prażonym słonecznikiem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świeża, lekka pizza. 201

pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem, zalewamy letnią wodą do połowy szklanki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby mikstura urosła. Pozostałą mąkę łączymy(...)chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest już gotowa

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 148

dziś coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy(...)pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem.Na górze układamy pomidory koktajlowe.Zapiekamy w 180 stopniach przez 30-40 minut.Gotowe

BaRepas
Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną 152

wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 9 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku(...)wydrążonych cukinii, a po chwili pomidory w puszce oraz oregano i odrobinę ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również można je dodać. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy ugotowaną kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika

Kolizje Smaków
Tarta z kaszy jaglanej i serem białym 135

aromatyczna tarta w sam raz na niedzielny obiad. Robiłam ja pierwszy raz i jestem mile zaskoczona smakiem. Idealnie wszystkie składniki do siebie pasują. Delikatny ser biały z mozzarella i pomidory z kaszą. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki mleka szczypta soli 1 jajko Farsz: 1 kulka mozzarelli 0,5kg sera twarogowego imbir 1 duża cebula czerwona(...)jest w lodówce przygotowujemy farsz. Cebule kroimy bardzo drobno tak sami jak 5 cm kawałek imbiru. Wsypujemy na patelnie i wstawiamy na gaz. Smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Pomidory kroimy w małe kwadraty i dodajemy do cebuli, chwile podsmażając. Masę przelewamy do  wysokiej miski. Dodajemy do niej ser twarogowy i po łyżeczce każdej z przypraw oraz kaszę

Panda i jej świat
Cukinia z pomidorami czyli pyszna przekąska na ciepło 140

burze męczyły. Dzisiaj przygotowałam coś na ciepło. Lekka przekąska z cukinii i dojrzałych pomidorów, całość z odrobiną oregano i dobrą oliwą. Brzmi pysznie, prawda? Składniki : * mała cukinia * 2 pomidory * kulka mozzarelli  * łyżka oregano  * sól, pieprz  * oliwa z oliwek  Przygotowanie : Cukinie i pomidory pokroić w plastry, przyprawić i podsmażyć na oliwie. Układać na przemian z mozzarellą. Posypać

Magiczne Życie Marty
Pomidory na grilla nadziewane dynią z trzema serami 133

chciałam użyć cukinię, ale niestety cukinii w tym roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z cukinią. Składniki: Średniej wielkości pomidory ( 12 sztuk ) 1 mała dynia/ lub cukinia Ser mozzarella ( ok. 2 łyżki ) + plasterki Ser lazur  ( ok. 2 łyżek  ) Ser camembert ( ok. 2 łyżek  ) Sól Bazylia suszona Oregano suszone Wykonanie: Z pomidorów(...)łyżki startego sera mozzarelli, pokruszony lazur i pokrojony camembert. Dodatkowo dodajemy część wydrążonego, pokrojonego miąższu pomidorów. Doprawiamy solą, bazylią i oregano. Po wymieszaniu składników, nakładamy farsz do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w naczyniu przystosowanym do zapiekania na grillu, przykrywamy ( można użyć folii aluminiowej, tacki do grilla ) i grillujemy do czasu gdy ser się rozpuści a pomidory zmiękną. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka caprese 203

jadłam tak dobrej. :P Uwielbiam ją jeść na śniadanie i kolacje. Podzielę się więc z Wami moim przepisem na tę najpopularniejszą włoską sałatkę. Sałatka caprese 2 mozzarelle (duże kulki) 2-3 duże pomidory  5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru pieprz z młynka 1 łyżeczka suszonej bazylii 10 łyżek oliwy z oliwek(...)wlać do kubeczka, wsypać sól, cukier, bazylię, odstawiam na 10 minut, następnie  dokładnie mieszam. Na koniec dolewam oliwę (ok. 6 łyżek), ponownie mieszam, polewam łyżką równo miernie pomidory i mozzarellę. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką

Kuchnia Prezydentowej
Tarta na cieście francuskim, z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami 109

Najlepsza tarta jaką jadłam, inspirowana przepisem z książki Lidla "Pascal kontra Okrasa". <3 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka mozzarelli 300g pomidorów na gałązce 150g wędzonego łososia w plasterkach 4 jajka 100ml jogurtu bałkańskiego pęczek szczypiorku kilka listków świeżej bazylii pieprz czarny i sól morska świeżo mielone Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty.  Jeśli używamy formy metalowej(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, po czym kroimy w malutką kostkę. Na cieście wykładamy w kształcie "wachlarza" mozzarellę oraz wędzonego łososia. W powstałe trójkąty wrzucamy część pomidorów, a całość zasypujemy szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami bazylii. Przyprawiamy tartę z wierzchu solą oraz pieprzem. Jajka wbijamy do miski i mieszamy trzepaczką razem z jogurtem

Kuchenna Kontrrewolucya
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 209

Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki:1 bagietka, pokrojona(...)listków bazylii2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę150 g startej na tarce mozzarelli2 łyżki startego parmezanuszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj

karmelowy
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 82

danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji

królestwo garów
Bogatsza wersja Caprese... 126

lato polecam Wam "bogatszą" o dwa składniki wersję popularnej sałatki Caprese niż jej wersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory   sałata  garść pestek dyni lub łuskanego słonecznika 2-3 łyżki zielonego pesto  Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę rwiemy na strzępy, pomidory kroimy(...)ćwiartki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Mozzarellę kroimy w plastry, układamy na talerzu obok sałaty i pomidora. Na wierzch nakładamy łyżeczką pesto. Podajemy od razu. Smacznego

bistro mama
Zapiekanka z kaszą gryczaną 442

środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka