wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrólowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita (na cześć imienia królowej) i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki
Tradycyjna KuchniaWłoski przepis z klasycznym makaronem tagliatelle. Najlepiej wybrać świeży, wtedy połączenie z pesto, bakłażanem i cukinią będzie bardziej wyraziste. Dla przełamania smaku podaję pomidory z mozzarellą. Uwaga: makaron gotuje się krótko (mój 3 minuty). Ważne jest aby go nie rozgotować
Milion Smakówzrobić z różnych mięs jak również poeksperymentować z farszem. W tym przepisie proponuję wykorzystać schab. Mięso na początek marynujemy, dzięki czemu jest pysznie soczyste. Farsz śródziemnomorski bazuje na mozzarelli, suszonych pomidorach i oliwkach. Roladki zawijamy jak gołąbki, krótko podsmażamy a następnie pieczemy w piekarniku. Danie pięknie prezentuje się na talerzu dlatego warto uwzględnić je w menu na wizytę gości
Milion Smakówwzmacniające drugie śniadanie czy też pełnowartościowa kolacja. Potrawa dzięki swej uniwersalności może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. W mojej wersji kasza jaglana idealnie pasuje do pomidorów z mozzarellą i jarmużem, a dopełnieniem jest tu dodatek fasolki szparagowej
Milion SmakówZapraszam do wypróbowania jednych z moich ulubionych kanapek na ciepło. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandrySzpinakowe muffiny z suszonymi pomidorami i mozzarellą; keczup Szpinakową wersją lubię zajadać się na drugie śniadanie, lub kolację, ale tym razem zamarzyło mi się takich już z rana, z jeszcze ciągnącym serem. A, wieczorem wybieram się ze znajomymi na noc muzeów ^^ oby pogoda dopisała
More food, love and dreamsChciałam przygotować klasyczną sałatkę caprese, ale okazało się, że przez przypadek kupiłam mini kulki mozzarelli, więc oto dziełem przypadku powstały koreczki caprese.
DiteczUwielbiam proste i smaczne sałatki których przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut a najśmieszniejsze jest to że zakupy robiłem wczoraj już bardzo późno bo po 21
Mechanik w kuchniteraz warzywa są pieczone - level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest na tyle dużo, że wystarczy na kilka dni. Składniki: 1 bakłażan 2 cukinie
Powiedz dietom niesię zdalnie pożegnalną kolacją ze śniadaniem, które zaserwował nam Mąż przed wyjazdem. Na kolację podano mi i Synuszakowi fantastyczne zapiekanki na wiejskim chlebie, z aromatyczną surową, wędzoną szynką mozzarellą, suszonym pomidorem i ziołami. A na śniadanio w dniu wyjazdu dostałam najlepszą jajecznicę na świecie, czyli taką, którą robi mój Mąż. Esencja smaku zamknięta w ascetycznej, tradycyjnej formie. Mniam. Będę
Kuchnia po mojemubrie z kandyzowaną cebulą i dżemem pomidorowym z listkiem świeżej bazylii 2. Hiszpański fuet i paluszki włoskie 3. Koreczki z czarnymi oliwkami, mozzarellą, suszonym pomidorem i liściem świeżego szpinaku 4. Deska serów z owocami: sery hiszpańskie, brie, gorgonzola, ser z niebieską pleśnią, winogrona, gruszki 5. kawałki wieprzowiny grillowanej z czosnkiem, plaster boczku grilowanego, daktyl i świeży
KreatywnePinycaprese, szybkiej i cudownej przekąski. Nie jest to bynajmniej przypadek, gdyż robię ją bardzo często. To mój sałatkowy faworyt, pyszny posiłek gotowy w 5 minut. Składniki: Jedna kulka mozzarelli 2 pomidory garść listków bazylii kilka czarnych oliwek do dekoracji oliwa 1/3 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz czarny Przygotowanie: Ser i pomidory pokroić w dość grube
Gosia gotujevegetą...), kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała), pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min., usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów, posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą z oliwek) gotowe
Kuchnia Beatybyłam tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię
More food, love and dreams