pomidor - 8433 przepisów (strona:421/563)

Czerwone ziemniaczki pieczone 249

Czerwone ziemniaczki prosto z pieca  - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami. Wstawiamy

Sajkofanka smaku
Pierś z kurczaka grillowana 223

szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z kukurydzą i marchewką 212

jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kamis 1 łyżeczka majeranku Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy do smaku Kamis mini marchewki z puszki kukurydza marynowana kolby olej rzepakowy do posmarowania  Przygotowanie:   Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 272

dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać  przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki

Ala piecze i gotuje
Ziołowe młode ziemniaczki 276

mnie często na obiad są po prostu ugotowane ( czasem potem podrumienione na maśle ) młode ziemniaki i miska sałaty , mizerii lub zestaw różnych sezonowych jarzynek lub surówek ( kalafior, fasolka szparagowa, pomidor z cebulką, młoda marchewka z kalarepkę itp.) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wiosenna muffinkowa jajecznica 242

tworzenie jajecznicy. Do każdej części formy dodaję tylko po odrobinie każdego ze składników tak aby całość nie przekroczyła 2/3 każdej foremki. Zaczynam od cebuli, następnie kiełbaska, kukurydza, groszek, pomidor. całość zalewam ok 4 łyżkami rozbełtanego jajka a na górę kładę wiórki sera żółtego. Zapiekamy ok 10 minut w 150°C. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smakuje i wygląda wybornie. Smacznego

Mechanik w kuchni
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1218

ugotowanego mięsa drobiowego czerwona papryka  2 papryczki chilli  pęczek szczypiorku lub koperku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 2 średnie pomidory słodka i ostra papryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%  Przygotowanie : Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane

Mechanik w kuchni
Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 183

środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha i delikatna. Polecam, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1777

cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 232

ciąg dalszy.      Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le buone paste italiane”.  Złocisty makaron garganelli wyglądem przypomina pióro

Mia Cucina Sofieta
Pasta alla Norma 252

prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 195

pożywn ą  zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest.  Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.   v   Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v   Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v   Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 201

podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem, pomidorami czy anchois.( zdjecie z netu )    Nie sposób przy okazji nie wspomiec o uprawianej, a nie dziko rosnącej cime di rapa rodzaju liściastej rzepy z małymi broku ł opodobnymi

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 230

Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego Składniki dla 2 osób: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie

Mia Cucina Sofieta