bulionu i dusimy około 25 min. Kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem. Na półmisek wykładamy kaszkę kuskus, a na środek wykładamy mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat od kuchni
Miksturownikoliwek. Przekładamy do naczynia/garnka, a na patelni podsmażamy filety - 3 min. z każdej strony. Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą
MiksturownikSałatka śledziowa. Składniki dla 2 -3 osób: 4 filety śledziowe (w oleju); 5 - 6 pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3
Miksturownikjakimś włoskim fast foodzie (dosłownie), którego nazwy nawet nie chciało mi się zapamiętać. Makarony odgrzewali w mikrofali. Zamówiłam sobie Caprese, kosztowało około 10 zł, a dostałam 4 plasterki pomidora i również całe 4 mozarelli... Żebym wiedziała, to normalnie bym chyba zamówiła dużą porcję za 12 zł... Może byłoby z 6 plasterków... I co w tym zestawie robiła kupa sałaty?? Well
Kraina Tysiąca Smakówprezentują się na imprezowym stole. Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Moje zrobiłam z bułką, ale możesz zastąpić ją zwykłym lub razowym chlebem. Możesz też zrezygnować z chleba i pomiędzy pomidora a bazylię włożyć małą kulkę mozzarelli. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakóweureka!:) Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka
Kraina Tysiąca Smakówciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo
Kraina Tysiąca SmakówBardzo szybka i prosta sałatka, idealna do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się również przy obiedzie, ale tylko jeśli lubicie czosnek ;) Pomidorki koktajlowe można zastąpić również "normalnymi" pomidorami, zwłaszcza dla większej liczby osób. Kiełki rzodkiewki, pieprz i czosnek nadają całości pikanterii :) Składniki (2 - 3 porcje): - 250 g pomidorków koktajlowych - 25 g kiełków rzodkiewki - 1/2 średniej wielkości cebuli - główka
Kraina Tysiąca SmakówPrzyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo dumna, bo to moje pierwsze własne!! No prawie własne, bo sadzonki przygotowała mi siostra :) Przecier pomidorowy jest bardzo przydatny zimą, można go wykorzystać np. do spaghetti lub zupy pomidorowej. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówJakiś czas temu miałam przyjemność poznać Ewę - autorkę MojeTworyPrzetwory . Jej strona jest absolutną kopalnią pomysłów na przetwory i była pierwszą, która przyszła mi do głowy, gdy szukałam pomysłu na pomidory. Znalazłam domowy ketchup. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że absolutnie nie lubię "sklepowego" ketchupu i nie używam go do niczego. Postanowiłam sprawdzić czy domowy
Kraina Tysiąca Smakówszynce bardzo ładnie prezentują się na stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki. Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli. Do zapiekania
Kraina Tysiąca SmakówChoć ten rok od samego początku mnie nie rozpieszcza, to jakoś w "międzyczasie" udało mi się posadzić w ogródku trochę roślin. W zeszłym roku miałam wspaniałe pomidory, w tym posadziłam tylko trzy krzaczki koktajlowych, ale za to wysiałam m.in. buraczki. Zawsze wrzucam po dwa nasiona koło siebie, bo jedno może nie wyrosnąć. Później młode roślinki przerywam, a ponieważ
Kraina Tysiąca Smakówkurczakiem i bezmięsną z pieczarkami , a teraz zachciało nam się z mielonym mięsem. Początkowo miałam dodać pieczarki, ale w ostatniej chwili nie dodałam i zamieniłam je na suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjadłam makaronu, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio. Pomysł na to danie przyszedł jak zaglądnęłam do lodówki, a tam czekała na wykorzystanie ciecierzyca, która została z innego dania i pomidory w sosie własnym z napoczętego słoika. Z czym to skomponować? No właśnie z makaronem! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyLUTENICA Dzięki uprzejmości firmy Premium Rosa miałam możliwość wypróbować nowy sos. Ten sos to - przysmak bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%. Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu
kolorowotorcikowo