pomidor - 8433 przepisów (strona:432/563)

Fritatta 197

sera szczypiorek ok 8-10 pomidorow koktailowych pieprz  Wykonanie: pieczarki obsmazamy na patelni. Rozbijamy jajka I beltamy je z dodatkiem pieprzu. Dodajemy starty ser I rozkruszona fete Dodajemy pomidory, skrojony szczypior I pieczarki. Mieszamy.  Przelewamy do formy I wkladamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na ok 10-15 min. Czas jest uzaleznione od sciecia sie jajek

Smaki Edyty
Hamburgery 173

tłuszczyku :) pół cebuli sól, pieprz Wykonanie: Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min.  Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku. Hamburger podałam z frytkami- by nie było :) Smacznego

Smaki Edyty
Focaccia 240

obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :) A to moja focaccia :)  Składniki

Smaki Edyty
Tapas I - przekąski I 338

Składniki: szynki kiełbasa chorizo pomidory koktailowe sery( brie, camembert, st paulin) mozzarella pikle łosoś z serkiem philadelfia Sos: czosnkowy pomidorowy  Wykonanie: Pokroić na talerz :) Sosy robimy z jogurtu greckiego 2-3 łyzki plus ząbek czosnku i pieprzu- mieszamy I gotowe sos pomidorowy- 2-3 łyżki jogurtu greckiego plus 3 łyzki ketchup- gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Tapas II - Przekąski II 266

Dalsza część imprezowych przekąsek. :) Serdecznie zapraszam    Składniki: szynki sery pomidory koktailowe papryka grilowana oliwki nadziewane paluchy philadelphia łosoś roket dip czosnkowy Wykonanie paluchów:) Na wędzoną szynkę (np prosciutto) nakładamy serek Philadelphia, zaczynamy zwijac palucha od nieposmarowanej części, Serek ma być"klejem" na końcu. Dip : 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku - przeciśniety przez praskę pieprz

Smaki Edyty
Tapas III- Przekąski III 305

Dalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy

Smaki Edyty
Italia kusi a Orient nęci 205

Już Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pomidorowo-paprykowa na gęsto 156

Czasem przy przygotowywaniu faszerowanych warzyw lub gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tilapia w czerwonej marynacie 192

aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i podać z porcją orzeźwiającej surówki( proponuję sałaty + pomidory). Pół godziny i obiad gotowy. Ten typ marynaty stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii

Buniabaje w kuchni
Buni wersja Parmesan hash browns 166

przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe *** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest   świeżego w domu lub kwaśna śmietanę

Buniabaje w kuchni
Halibut aromatyzowany natką 135

pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3345

kapustę z koperkiem robie od zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym 202

jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jesienne gołąbki 150

gołąbków ( zapas mi się w zamrażarce skończył ). Pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojonej czerwonej papryki. Wiedziałam , że smak będzie dobry bo przecież robię paprykę faszerowaną .Połączenie smaku pomidorów ( sos) i papryki doceniłam już dawno. No i dodatkowy plus - pięknie wyglądają po przekrojeniu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dorsz po grecku wersja panierowana 182

reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania