chrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne. W sam raz na zimowy deser. Składniki: 3 łyżki masła 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao
Codzienna kuchnia niecodziennapomysłów, ale na razie ciii ... Dzisiaj mam dla Was urocze małe babeczki w zimowej wersji. Z dużą ilością suszonej żurawiny, pachnące masłem, miodem i cynamonem, z bajecznie pyszną, czekoladowo-miodową polewą. Ona nadaje im rewelacyjnego smaku, nie rezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą. Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem i żurawiną(...)płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka wody 65 g miodu 60 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowinnam zaznaczyć, że są to ciasteczka bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać
Pink EnvelopeNagroda to 2 paczki Ziarenek ufundowanych przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda
Sama słodycz i szczypta chiliPaździernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnisolidną porcję czekoladowej marmurkowej polewy , Składniki : ( Foremka 16x28 cm ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3/4 szklanki cukru (160g) 2 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 3 mocno dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka i 3 łyżki mąki (200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g gorzkiej czekolady
Malinowa KawiarenkaZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SERNIK PIERNIKOWY SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI SERNIK Z RODZYNKAMI NA KRUCHYM SPODZIE SERNIK Z MUSEM MALINOWYM SERNIK CZARNO- BIAŁY SERNIK
W kuchennym oknie EwyJeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Truskawkowy pocałunek to lekkie, delikatne i pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w
Marta Gotujewyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową
Qchnia po prostuzawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale przepis był na blachę o wym. 30x40cm
Wiem co jemfotografować. Tym razem udało się wszystko w porę złapać i oto jest. Zrobiłam go w mojej ulubionej wersji na zimno na kawowo-kakaowym spodzie z czekoladowo-kawową polewą. Polecam.”. Czytaj więcej
Wiem co jemsmak. Nie mam na myśli, że jest niesmaczne, jest po prostu inne ze względu na zawartość dość dużej ilości musu dyniowego, który moim zdaniem w nim dominuje. A czekoladowo-serowa polewa, to mistrzostwo, zakochałam się w jej smaku :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyplastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem
Malinowe Pocałunki