cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Banany obieramy, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na małe kawałki i roztopienia w kąpieli wodnej. Dodajemy masło oraz miód, mieszamy. Zestawiamy sos z garnka z wodą, ubijamy i dodajemy mleko, aż uzyskamy(...)podgrzać. Przed podaniem na połowie naleśnika rozprowadzamy krem bananowy i układamy kilka plasterków banana, posypujemy prażonymi migdałami. Składamy na pół, a następnie na ćwierć. Układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi migdałami
Smakowity Blog KulinarnyTort czekoladowy wygodny, popularny w czasach PRL-u „ murzynek” , według przepisu Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych z ubiegłego stulecia. 440 g cukru, 250 g masła, 120 ml wody, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 360 g mąki krupczatki, masło do wysmarowania formy, bułkę tartą do wysypania formy, Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao(...)masą. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut. Gdy ciasto ostygnie polać go polewą, masą czekoladową z tej odstawionej w szklance
królestwo garówczubate łyżki mascarpone* 1 płaska łyżka trzcinowego cukru pudru 1 i 1/2 łyżki syropu karmelowego do kawy i deserów garść krakersów orzechy ziemne prażone u mnie od ZdrowyMarket24 sos czekoladowy *dodajemy mniej więcej taką samą ilość obu składników Przygotowanie: W miseczce mieszamy mascarpone z gęstym jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy powoli syrop karmelowy, znów mieszamy i próbujemy(...)rodzaju używanego syropu może być konieczność dodania większej ilości. Uwaga! mamy uzyskać jedynie delikatny smak karmelu). Na dno szklaneczki rozkruszamy w dłoniach krakersy. Następnie wykładamy naszą masę, wierzch polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi orzechami ziemnymi (ilość wg uznania). Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkioleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej(...)śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy ser oraz truskawki, składamy na cztery części, układamy na talerzu, przed podaniem polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy truskawkami i listkami mięty
Bajeczna Kuchniaszklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka masło bananowe Eterno opcjonalnie: sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wstępnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą masę(...)powierzchnię). Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśniki powinny być w miarę cienkie. smażymy z obu stron. Każdy naleśnik smarujemy masłem bananowym, składamy i opcjonalnie polewamy sosem czekoladowym. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżki kakao - 2-3 łyżki słodzika lub cukru - 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego/zwykłego Dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady - 1,5 łyżki oleju kokosowego - gotowy krem czekoladowy do dekoracji Wykonanie Spód Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao i chwilę blendujemy. Następnie wsypujemy płatki owsiane. Ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę i chowamy(...)masa będzie chłodna blendujemy ją przez chwilę a następnie wykładamy na daktylowy spód. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Polewa W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Chwilę studzimy i polewamy ciasto. Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe ozdobiłam je różyczkami z gotowego kremu czekoladowego ( użyłam kremu z gorzkiej czekolady Enerbio dostępnego w Rossmannie). Smacznego
Health-Fit-LifeJedne z najprostszych ciasteczek na świecie! Ciasteczka owsiane, bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Delikatne, chrupiące, pyszne. O smaku bananowym z wyczuwalną miechunką. Trzy składniki
Zasmakuj KuchniPlum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z
Kulinarny karnet ChristopheraCzekoladowe naleśniki z miodowym serkiem, wiśniami z miodu i truskawkami Dziś mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe naleśniki z miodowym serkiem, wiśniami z miodu i truskawkami. Idealne na śniadanie lub deser Spróbujecie. Takie naleśniki smakują i dużym i małym łasuchom. Czekoladowe naleśniki i pyszne, lekkie nadzienie. Czasem nie trzeba wiele by przygotować coś naprawdę pysznego. Do nadzienia użyłam m.in(...)powstałym nadzieniem smarujemy nasze naleśniki, zwijamy w rulon i kroimy każdy na pół. Naleśniki układamy w półmisku. Na wierzch układamy wiśnie z miodu, truskawki, listki mięty i całość polewamy sosem czekoladowym. Smacznego *wpis we współpracy The post Czekoladowe naleśniki z miodowym serkiem i owocami first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiprzygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy na 3 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru(...)pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki
Ciastkozercyprzygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy na 4 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia(...)wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy
Ciastkozercyprzygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy na 3 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru(...)pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki
CiastkozercyPyszna babka czekoladowa będzie królowała na Waszym wielkanocnym stole. Proponuję ją w wersji jeszcze bardziej czekoladowej, czyli z polewą gorzej czekolady. Zapewniam, że nie zakończycie na jednym kawałku! Składniki: 50 g gorzkiej czekolady 150 g masła 4 jajka 200 g mąki 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Rozpuścić czekoladę z masłem i ostudzić(...)masłem i wysypać kaszą manną. Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczoną babkę odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem i udekorować. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKochani w nowym roku :) Mam nadzieję,że dobrze spędziliście święta i Sylwestra. Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem-kakaowe ciasto,krem z mleka w proszku i polewa czekoladowa-po prostu pycha-zapraszam na Milky Waya lub jak kto woli mleczną kanapkę,bo i pod taką nazwą ciasto to występuje :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KREM(...)szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -1,5 łyżki kakao POLEWA -100g czekolady mlecznej -3 łyżki mleka -1 łyżka masła Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku