polędwiczki wieprzowe z pieprzem - 764 przepisów (strona:41/51)

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 147

jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z  nich zrobić;)  Postanowiłam przygotować je z jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki :  polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm 2 szalotki 1ząbek czosnku wyciśnięty(...)również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić.  Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz ocet jabłkowy. Wlać cydr i śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku - gotować przez kilka minut do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać usmażone jabłka i podawać

Codzienne Gotowanie
Polędwica a’la Wellington 131

W Anglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 181

bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki(...)jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zredukować płyn lub dodać wody.3

SzczyptaSmaQ
Polędwica w rozmarynie z grzybami leśnymi 297

Uwielbiam grzyby leśne i przy nadarzających się okazjach dodaję je z lubością w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję polędwicę wieprzową z rozmarynem- który w połączeniu z grzybami rozpływa się w ustach. Burza smaków, która na pewno Was zaskoczy. Polecam i zapraszam na pyszny obiad.Zaczynamy:  Składniki:1 polędwica wieprzowa1 - 1,5 szklanki grzybów leśnych1 cebula 3 żabki czosnku 200 ml śmietany2(...)włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem.  Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę i odkładamy na talerz. Zawartość pateni przelewamy do garnka i smażymy na tym samym

Smaki Edyty
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 182

Lubię połączenie słodkiego owocu z mięsem. Taka sałatka jest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać

W kuchni wieczorem
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 203

Tak przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka z wolnowaru z octem balsamicznym 174

strony Składniki ok 1 kg  polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw ½ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki 2 - 4  ząbki czosnku, posiekane 2 - 3 szalotki drobno pokrojone przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić dokładnie z błon. Posolić(...)dwóch widelców ( lub ostudzić i pokroić w plastry). Można podać z sosem takim jaki jest, można też sos przelać na patelnię, odparować i doprawić sola i pieprzem. Smacznego

Stare Gary
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 160

Rozpływające się w ustach polędwiczki pachnące tymiankiem, wyborny sos kurkowy, maślane czereśnie i delikatne młode marchewki z pieca przyprawione za'atarem. Czy trzeba pisać coś jeszcze

Food Square
Polędwiczka wieprzowa w marynacie Dijon z syropem figowym i wodą różaną 150

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek(...)wszystkie składniki dodajemy do szklanej miski i mieszamy łącząc w jednolitą masę. Następnie marynujemy nasza polędwiczkę i odstawiamy na minimum godzinę  pod przykryciem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i na smalcu gęsim smażymy z obu stron w całości nasza polędwiczkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy 1 łyżkę smalcu i jedną łyżkę masła. Pieczemy około

Viola cooks with passion
POLĘDWICA WIEPRZOWA DUSZONA Z CUKINIĄ I SZPARAGAMI 244

końcu się przydała.Wyszło smacznie.   Składniki:   polędwica wieprzowa ok 50 dag pęczek szparagów 1,5 cukinii 1 duża cebula sól,pieprz,papryka ostra,czosnek 1 łyżka śmietanki 30% Polędwicę umyć,osuszyć,usunąć błonki i pokroić w plastry grubości ok 2 cm. Mięso delikatnie rozbić dłonią,posolić,posypać pieprzem,ostrą papryką oraz natrzeć 2 ząbkami czosnku.Odstawić do lodówki(...)cebulę,chwilę dusić na niewielkim ogniu,następnie dorzucić cukinię i szparagi- dusić,aż uzyskamy pożądaną miękkość warzyw. Pod koniec warzywa doprawić solą,pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku.Dodać 1 łyżkę śmietany - całość dobrze wymieszać.Chwilkę dusić. Polędwiczki podałam z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko - najlepszy i najpyszniejszy zestaw

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem 271

oraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe, było pyszne, mięciutkie i soczyste..Teraz przyszła kolej na pierś z kurczaka..zrobiłam roladki ze szpinakiem w środku..Takie roladki można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej(...)kostka rosołowe Knorr oliwa Bertolli extra vergine mrożony szpinak majonez pieprz,sól Pierś z kurczaka pokroić, można lekko rozbić tłuczkiem.Oliwę utrzeć z kostkami rosołowymi. Marynatą natrzeć pierś i odstawić na godzinę .Szpinak podsmażyć na łyżeczce oliwy z dodatkiem soli, pieprzu.Pierś posmarować majonezem, położyć szpinak, ułożyć kawałek odciętej polędwiczki z piersi.Zwinąć roladkę, spiąć wykałaczką, obtoczyć w pozostałej oliwie

Moje domowe kucharzenie
Pieczony bakłażan 128

zakasać rękawy! Ponieważ nie miałam już czasu na rozbijanie się w różnych miejscach po zakupy, to podjechałam do Lidla. Tutaj w moje ręce wpadł pewien „gotowiec”, a mianowicie polędwiczki wieprzowe zawijane w boczek z dodatkiem rozmarynu. Znacie mój stosunek do gotowych potraw, ale tutaj nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Żadnej marynaty, „wcierki ziołowej” i innych kamuflaży nieświeżości. Po prostu(...)Wyszedł mi z tego wszystkiego bardzo smaczny, sycący posiłek, a wierzcie mi – zakładając wypasiony zielnik, przewożąc taczkami tony ziemi i dźwigając kamienie może człowiek zgłodnieć solidnie. Co do samych polędwiczek mam poradę – polecam piec je w naczyniu żaroodpornym, a nie w załączonym aluminiowym kubełku, w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu (wbrew instrukcji na opakowaniu) przez ok. 30 -40 minut

Kate's Kitchen
Perliczka w pomarańczowej marynacie 147

następnie „suszyć” w lodówce przez kilka godzin. Następnie usunąć nadmiar tłuszczu (może się zbierać w okolicach szyi i i grzbietu). Natrzeć odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem. Ułożyć perliczkę w głębokiej brytfannie grzbietem do góry. Do środka perliczki włożyć połowę pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z imbirem i zalać nim perliczkę. Włożyć do rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika(...)posmarować glazurą. Perliczka przed krojeniem musi odpocząć około 10 minut. Perliczka w pomarańczowej marynacie jest niezwykle soczysta, słodko-kwaśna z niezwykle świeżą nutą imbiru. Podobne przepisy Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem 133

porcja): – 2 kawałki chleba, najlepiej tostowego – 2 jajka (nie sugerujcie się ilością żółtek na zdjęciu – cudem całe pudełko było z podwójnymi ;) ) – 1 pomidor – sól, pieprz – 2 łyżki masła – kilka plasterków szynki/wędzonki/ boczku – 1 łyżka oliwy/ oleju Wykonanie: Tosty posmarować z obu stron cienko masłem (błagam – nie margaryną). W tostach wyciąć(...)zwiększyć). Okrągłe kawałki tostów udekorować świeżym pomidorem i podawać razem z tostami z jajkiem z dodatkiem podsmażonej wędliny. Tosty z jajkiem – śniadanie mistrzów ;)   Podobne przepisy Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Grilled cheese – tosty amerykańskie Jajka po szkocku .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 231

kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30%, szczypta kurkumy. Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu(...)ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania