teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa
Mania Gotowaniaupieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym
Bon Appetit Małgorzatybardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa(...)ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka nadając w kombinacji nieco goryczki. Wszystkie składniki idealnie komponują się z delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem
Symfonia Smakówpotrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz do smażenia mąka pszenna rukola Fit&Easy(...)wodę wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki
Malinowe PocałunkiPolędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso i naprawdę niewiele trzeba aby przygotować prosty a zarazem bardzo smaczny np. niedzielny obiad a z sosem kurkowy i młodymi ziemniaczkami zachwycą niejedno podniebienie.Składniki : 400 gr polędwicy wieprzowej pieprz troszeczkę oliwy tymianek 2 łyżki masła Przygotowanie :Polędwicę kroję w ok 3 cm kawałki po czym delikatnie każdy kawałek ugniatam ręką - nie uderzać -polędwica
Mechanik w kuchniSkładniki: 300 g polędwiczki wieprzowej,200 g żurawiny do mięs Develey,1 cebula, 3 łyżki masła,1 łyżka miodu Wileńskich, 1/2 szklanki wody,1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,sól,pieprz. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą
Aga w kuchniSkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej pół łyżeczki curry pół łyżeczki świeżego startego imbiru 2 torebki ryżu Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam
Kulinarny PamiętnikPonieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno jeśli chodzi o umiejętności kucharskie, jak i o czas. Inaczej mówiąc ciężko jest zepsuć polędwicę wieprzową (chociaż w zasadzie wszystko można przesolić albo przypalić). Odnotowałem więc kolejny sukces kulinarny, którego dowodem był zachwyt szkodników
Gotuj z Misiempolędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana.Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła!Smak tego dania na pewno Was urzeknie :)Polędwiczka: * polędwiczka wieprzowa- 1 szt.* masło klarowane- 50 g* sól pieprz, tymianekSos śliwkowy:* suszone śliwki- 15 szt.* śmietanka 30%- 250 ml* cebula- 1 duża szt.* sól, pieprzSałatka:* sałata- 5 liści* pomidorki koktajlowe(...)cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzPolędwiczka:Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Polędwiczkę oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem i dosłownie chwilę podsmażyć, z dwóch stron, na rozgrzanym maśle klarowanym.Podsmażoną polędwiczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i dusić 20 min. (ja niestety swojej nie pilnowałam, bo 'siedziała' w piekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać
Kraina Miodem PłynącaPolędwiczki wieprzowe w kremowym sosie ze szpinakiem. Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze szpinakiem, czosnkiem i chili. Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe , duszone w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i cebulą z dodatkiem czosnku, chili i musztardy francuskiej. Prosty i szybki przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Poza sezonem, czyli zimą i wczesną wiosną trudno niekiedy(...)świeże i zdrowe warzywa. Wówczas ratunkiem okazują się często warzywa mrożone, z których bez trudu można wyczarować pyszne i szybkie danie, jak np. moje polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem duszonym z czosnkiem i chili. Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem świetnie smakują podane z karmelizowanymi jabłkami. Absolutnie rewelacyjne :) Zobacz mój wypróbowany przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną ze szpinakiem. Polędwiczki wieprzowe
Moja Książka Kucharskapolędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą.Składniki:1 poledwiczka wieprzowa ok. 70 dag1 słoiczek 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami1 opak. mozzarelli duża kulkazioła prowansalskie Kamissól pieprz KamisWykonanie:Poledwiczka rozcinamy po długości zostawiając z 1cm boku, rozkładamy polędwiczkę na boki, tłuczkiem dobrze rozbijamy mięso
Z Majeczką w kuchnizebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki(...)wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około 20-30 min. Po ugotowaniu grzyby odsączyć, zostawiając wywar, który przyda się do sosu. Polędwiczki pokroić w plasterki, lekko rozbić za pomocą dłoni posypać, pieprzem i przyprawą do mięs (nie solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą
Zgrabne Gotowanieśmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku(...)myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie, w środku różowe. Zdejmujemy polędwiczki na talerz, przykrywamy folią aluminiową i dajemy im odpocząć. Na środku talerza układamy pasmo kaszy, na krzyż układamy pasmo z kurek. Polędwice kroimy w cienkie plasterki i układamy na kaszy
OstryKęsSkładniki:1 polędwiczka wieprzowa QAFPsól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaFarsz:garść łuskanych orzechów włoskich1 świeża figagarść posiekanej natki pietruszki1 łyżka roztopionego masłaSos:1 szalotka4 suszone figi200 ml porto200 ml bulionu1 łyżka masłaDodatkowo:1 szklanka kaszy jaglanejgarść młodych listków szpinaku1 łyżka masłaPrzygotowanie:Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz(...)mieszamy wszystko razem.Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni
Smakowity Blog Kulinarny