Sezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu, serwowane z kaszą kuskus. Mniam:) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany.Składniki na 2 porcje:500 g polędwiczek wieprzowych1/3 kostki masłana sos:1 szklanka białego wina20 suszonych śliwek2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki200 g śmietany kremówki 30%1 łyżka soku z cytrynysól
wyzwania kuchennesosów jaki udało mi się zrobić. Nie wymaga wiele pracy, bo praktycznie jego wykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka(...)pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki
Mania Gotowaniapolędwiczki wieprzowej opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki) 150 g pieczarek, łyżka musztardy 1 żółtko50 ml oliwy z oliwek2 łyżki masła osełkowego sól, pieprzDzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną szynką, pastą(...)pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim.Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia.Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie
Świat Domowej KuchniDzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego!Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory
Wyprawy kulinarneSezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek1 cebula 200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażenia PRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne. W tym roku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się
Stare Garyprzepis na polędwiczkę Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu
Mania Gotowaniakruche i wilgotne zarazem. Smakowały nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Nie potrzebowały dużej ilości przypraw, bo smak mięsa bronił się sam. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe PQS 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 2 łyżeczki igieł rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Umyte i osuszone polędwiczki pokroić na 2 cm plastry. Z oleju(...)czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Plastry polędwiczek dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć i schować do lodówki na kilka godzin. Grillować z dwóch stron, aż mięso będzie delikatnie przyrumienione. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Sto kolorów kuchniKotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki.Składniki:1 polędwiczka wieprzowana marynatę:1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek pieprzna sos:3 łyżeczki miodu1/2 szklanki białego
wyzwania kuchenneZapraszam na pyszną propozycję na świąteczny obiad. Polędwiczki są idealna propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką, jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki
Mania GotowaniaOkrasa ma u mnie duży plus. Proporcje sosu znacznie zmodyfikowałam, gdyż oryginał był bardziej śmietanowy niż musztardowy. Sos będzie z pewnością podstawą dania jakie podam na swój rodzinny obiadek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa Marynata: pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)Składniki marynaty mieszamy i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki
Mania GotowaniaPolędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Składniki: 1 mała polędwiczka wieprzowa 1 mała marchewka 4 ząbki czosnku 3 duże, czerwone pomidory 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki suszonego cząbru 2 łyżeczki suszonego oregano 3 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku siekamy(...)marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy czosnek z marchewką, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć układamy pokrojone w równej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką. Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy
Moja smaczna kuchniapewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki:1 spora polędwiczka wieprzowaokoło ½ szklanki suszonej żurawiny2 oscypkiolej do smażeniaMarynata:pieprz1 łyżka sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii½ łyżeczki tymianku2 ząbki czosnku
Mania GotowaniaJeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii. Wyszły genialnie :-)Składniki:1 polędwiczka ok. 400 g 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku garść świeżej kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczek