poledwiczka wieprzowa w sosie - 509 przepisów (strona:12/34)

Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu 399

Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego(...)puddingi yorkshire Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube dwu-centymetrowe plastry. Każdy plaster  bardzo delikatnie rozgniatamy otwartą dłonią, a potem posypujemy tymiankiem lub rozmarynem oraz solimy i pieprzmy z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki i smażmy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy

Poezja smaku
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 255

danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.    Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu(...)soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania

Mania Gotowania
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 265

Polędwiczka wieprzowa to z jednej strony nieskomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu mięsko. Można je robić na różne sposoby. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo polędwiczka bywa kapryśna i łatwo ją “przeciągnąć”. Wtedy jest twarda i niesmaczna. Co zrobić, aby tak się nie stało? Kluczem jest krótka obróbka termiczna oraz marynowanie. Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym(...)wcześniej i po chwili obiad dla całej rodziny gotowy. I to jaki obiad! Delikatny i gęsty sosik fantastycznie komponuje się z polędwiczką, która przy odpowiednim czasie smażenia będzie mięciutka i różowa w środku. Musicie tego spróbować! Składniki polędwiczka wieprzowa 2 szalotki 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 5 łyżek musztardy delikatnej 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz oliwa

Analiza Smaku
Pieczone placki ziemniaczane 359

ziemniaczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych placków ziemniaczanych . Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym , Policzków wieprzowych w winie czy Kurczaka w sosie śmietanowym . Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym . Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według

Kuchnia Bazylii
Ligawa w octowej marynacie 196

był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka.  Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być

Stare Gary
POLĘDWICZKA Z GRZYBAMI 151

PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: 450 g polędwiczki wieprzowej, sól, pieprz, słodka papryka, łyżka oleju. Składniki sosu: 400 g mrożonych grzybów (wcześniej obgotowane), 1/2 szklanki gorącej wody zmieszana z 2 łyżkami sosu sojowego, 170 g śmietany 18% do zup i sosów, duża garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam i osuszam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w cienkie plasterki, następnie

JejKuchnia
Polędwiczka pieczona w sosie włoskim 226

Polędwiczka pieczona w sosie włoskim Kruche i soczysto mięso pieczone w boczku oraz duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Danie zarówno prezentuje się, jak i smakuje rewelacyjnie. Polecam!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 plasterków boczku wędzonego papryki w 3 kolorach 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek 1 łyżka koncentratu(...)oraz pieprzem *** *** Następnie mięso owijamy plasterkami boczku wędzonego. Możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczkami, aby boczek nie odwijał się podczas smażenia *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu *** *** Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego *** *** Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę *** *** Warzywa podsmażamy na tym samym tłuszczu

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe sous vide 295

miarę wysoki garnek.  Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą  się  gotować w tak zwanym własnym sosie . Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 170

kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy sos kurkowy, pachnący rozmarynem. Wprost idealnie komponuje się on z rozpływającymi się w ustach polędwiczkami wieprzowymi i delikatnym purée ziemniaczanym(...)drzwi znakomite ekologiczne produkty . Więcej o inicjatywie i o tym, jak zamówić skrzynkę skomponowaną   przeze mnie przeczytacie pod przepisem. * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Sos kurkowy: 200 g kurek 1 biała cebula 2 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego

Food Square
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 185

takie polędwiczki wieprzowe z jabłkami można z powodzeniem podać w trakcie proszonego obiadu, także dla teściowej :) Wszystko, czego potrzebujecie, żeby przygotować polędwiczki wieprzowe z jabłkami to mięso, jabłka, ziemniaki, marchewka, trochę przypraw i pełny obiad gotowy! Co więcej, polędwiczki wieprzowe z jabłkami to praktycznie danie fit, bo nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu! Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 1-2 jabłka(...)łyżka octu balsamicznego 1/2-1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błonek i kawałków tłuszczu. Jeśli będzie je układać wzdłuż naczynia, nie musicie ich dzielić, jeśli chcecie – możecie je podzielić na mniejsze części (zwykle połówki) i układać w poprzek naczynia (patrz zdjęcia). Oczyszczone polędwiczki wieprzowe ponacinać w poprzek co ok. 5 mm, ale uważać, żeby nie naciąć

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 136

yśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego  rosso

Food Square
Wytrawny sos z granatu 187

Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu.Składniki na wytrawny sos z granatu :    100 ml wytrawnego czerwonego wina    2 owoce granatu    pół niedużej cebulki

Mechanik w kuchni
Orientalne polędwiczki wieprzowe 130

wieprzowej 150 g makaronu chow mein 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 g grzybów mun 3 łyżki oleju 1 duża szalotka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chili 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru trzcinowego szczypiorek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwiczkę

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu z puree cukiniowym 149

Dzisiaj proponuję Wam przepis z mojej weekendowej kolacji. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu i puree cukiniowym. Sos z zielonego pieprzu idealnie pasuję do polędwiczek wieprzowych, a dzięki śmietance kremówce trochę złagodzimy ostrość potrawy. Puree cukiniowe: -4 cukinie -3 ugotowane ziemniaki -3 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -gałka muszkatołowa Cukinie myjemy, kroimy na centymetrowe talarki, następnie smażymy(...)gładką masę, przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową.  Polędwiczki: -1 polędwiczka wieprzowa -oliwa z oliwek -sól, pieprz Polędwiczkę myjemy, kroimy na 2 cm plastry i rozgniatamy pięścią. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut z każdej strony. Polędwiczka po usmażeniu powinna poleżeć parę minut.  Sos z zielonego pieprzu: -3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego

Receptura smaku
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 173

Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na polędwiczkę wieprzową z pieczarkami i papryką w aromatycznym miodowo-winnym sosie. Przepis pochodzi z książki "Filozofia smaku" Teo Vafidisa wydanej ostatnio przez  Wydawnictwo Edipresse  - informacje o książce pod przepisem :) SKŁADNIKI (na 3-4 porcje  - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej(...)morska, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania