Owsianka, która "robi się sama" ;) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich, 1 małe jabłko słodkie, ok 200 ml mleka, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki!) 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mleka wraz z przyprawą, nasionami, oraz płatkami. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki
Lena Gotujepewno będę kombinować z innymi wersjami. Robiąc taką owsiankę na dwie porcje możesz się z kimś podzielić lub zostawić sobie na drugi dzień :) Składniki (2 porcje): 100 g płatków owsianych (Rosies) 200 ml zagotowanej wody 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy) 1 łyżka rodzynek 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan (Targroch) 1 łyżka ksylitolu 1 średnie jabłko
Zdrowie na języku :Pwypieków) 9. Korzenny tort jabłkowo-orzechowy 10. Ciasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska 12. Jabłka pieczone z bakaliami 13. Jabłkowe różyczki 14. Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż zapiekany z jabłkami 18. Rolada kakaowa z jabłkami i wiśniami 19. Kuchen borracho - chilijski jabłecznik
Przepisy AleksandryOwsianka z jabłkiem, nektaryną i orzechami Składniki: - 100g płatków owsianych bio - 1 jabłko (ja użyłam jonagored) - 1 dojrzała, miękka nektaryna - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 suszone daktyle - 1 łyżeczka miodu - 4 połówki orzechów pecan - ¼ łyżeczki cynamonu - sól himalajska Wykonanie: - W garnku zagotować szklankę wody, wsypać płatki i sól; gotować na małym ogniu 10 minut (w razie potrzeby dodać
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/4 kostki masła 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 2/3 szklanki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka pokrojonej żurawiny kilka orzechów włoskich połamanych na mniejsze części Sposób przygotowania: 1. Masło roztopić i ostudzić. 2. Płatki, sodę, mąkę, żurawinę i orzechy wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki i wszystko połączyć. 3. Z wyrobionej masy
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Słoik po masełku orzechowym (z około 2 łyżkami masła w środku) 4 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka rodzynek 1/2 owocu kaki Przepis: Mleko przelewamy do garnuszka i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy błonnik, cukier, rodzynki
Emcia Pichcisłodko-kwaśny z dojrzałej polskiej czarnej porzeczki ;-) To będzie dobry dzień! DZIEŃ DOBRY! ŚNIADANIE PODANO! SKŁADNIKI : (mi wyszło 14 placuszków, 3 porcje) 1/2 szklanki namoczonych przez noc płatków owsianych 1/2 banana 2 białka 1 żółtko 2 słodziki rozpuszczone 1 płaska łyżka mąki pszennej opakowanie borówek Namoczone płatki owsiane miksujemy z bananem, żółtkiem, mąką i słodzikami. Białka ubij
SMYKWKUCHNIochoty na nic słodkiego :) Owsiankę można podać z ulubionymi dodatkami, ja polecam podać ją z masłem orzechowym i bananem oraz oczywiście kawałkami gorzkiej czekolady. Składniki (1 porcja): 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie roślinne) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu słodzik: u mnie 2 tabletki stewi 1-2 kostki gorzkiej czekolady dodatki np. pokrojone
Healthy food explorerNajlepsza domowa granola, z dużą ilością bakalii, orzechów, migdałów, z płatkami owsianymi, nasionami chia, ziarnami słonecznika i liofilizowaną żurawiną. Nic nie pobije granoli, którą robię sama w domu. Jeśli do tej pory nie robiłaś granoli to koniecznie zrób, nigdy już nie kupisz sklepowej. PRZEPIS NA GRANOLĘ: - 2 szklanki płatków owsianch - 1/2 szklanki płatków jaglanych - 1/2 szklanki płatków żytnich - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNIsię jej smak, ten cudowny zapach a do tego chrupiące orzechy włoskie. Idealnie rozgrzewające śniadanie, które dodaje energii na cały długi dzień. Składniki: szkl. mleka 1/2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. startej marchwi łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich syrop klonowy lub miód - opcjonalnie Wszystkie składniki poza orzechami wrzucić do rondelka i gotować
wyzwania kuchennewięc meczę się okropnie i żeby sobie te męczarnie odrobinę uprzyjemnić popełniłam taki o to prosty, pyszny i fit deser, może i Wy się skusicie? Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 5 łyżek jogurtu greckiego 1 brzoskwinia 2-3 łyżeczki dżemu (u mnie Naturalnie Owocowy o smaku owoców leśnych od Stovit) 2 łyżki ulubionych bakalii (u mnie morwa biała
Cynamonowe szczęściePostanowiłam spróbować czegoś nowego :) Zamiast tradycyjnych płatków owsianych czy też jaglanych, wybrałam jęczmienne. Wbrew pozorom nie smakują jak tradycyjnie gotowana kasza jęczmienna. Są kremowe, bardzo sycące - jak dla mnie idealne na śniadanie. Wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy i mamy pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych 3/4 szklanki mleka banan masło orzechowe Mleko zagotować, dodać płatki. Gotować mieszając
Chocolate Muffin Blogpół godzinki i możemy się zajadać ;-) Składniki: - 100 gram ryżu pełnoziarnistego - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki miodu lub cukru - 3 łyżki płatków owsianych - owoce suszone u mnie wiśnie, miechunka, rodzynki i pestki dyni Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Formujemy kulki, spłaszczamy i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut
Życie zaczyna się w kuchniOwsianka z mango i daktylami to intrygujące połączenie smaków, jakie odkryłam w te wakacje. Spróbujcie, smakuje nieziemsko! :) Składniki: - 1 szklanka wody - 1/3 szklanki płatków owsianych bg - 8 daktyli pokrojonych na kawałki - kawałki mango - 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) Wszystko (z wyjątkiem mango) wrzucamy do rondelka i gotujemy 3 minuty. Przekładamy do miseczki, posypujemy kawałkami mango i dowolnymi dodatkami (np. jagodami
Smakuje zdrowoPyszne i zdrowe placuszki na leniwe weekendowe (i nie tylko) śniadanie :) Podajcie je z ulubionymi dodatkami! 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 1/4 szklanki mąki ryżowej 0/5 szklanki maślanki 0/5 szklanki zmielonego twarożku 2 jajka 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu olej kokosowy do smażenia dowolne dodatki np. jogurt, owoce, domowa konfitura Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Mienta blogrodzajami mąk i płatkami orkiszowymi. Dodatek siemienia lnianego wzbogaca jego smak. Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo
Raj dla Podniebieniaowsianka, do przygotowania której wykorzystałam resztę przyprawy piernikowej, która pozostała mi po Świętach Bożego Narodzenia. Do tego kakao, banany i moje ulubione orzechy laskowe. Istne śniadanie mistrzów! Składniki: 100g płatków owsianych 200ml mleka 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżka miodu 1 średni banan pokrojony w plasterki 2 łyżki mieszanki bakalii – ja użyłam orzechów laskowych oraz
Życie ze smakiemłyżki cukru lub( ksylitolu,cukru kokosowego ) 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia 80 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę ale żeby były odrobinę wyczuwalne,następnie dodajemy mąkę ryżową,masło zmielone orzechy,cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, jajka i posiekaną czekoladę, zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem
Sama słodycz i szczypta chiliprzełknięcia ale zapewniam Was, że będzie na odwrót i na jednym kawałku się nie skończy (polecam polać sosem czekoladowym :P ) Składniki: ✓puszka mleka kokosowego (można pominąć) ✓140 g płatków owsianych * ✓45 g rodzynek ✓30 g masła orzechowego* ✓200 g dżemu wiśniowego ✓500 g twarogu chudego/gotowej masy sernikowej ✓20 g orzechów włoskich (można pominąć) ✓ 2 białka jaj ✓50 g ugotowanej kaszy
Zdrowie i pysznie na talerzumożna dosypywać do nich przeróżne dodatki i za każdym razem wyjdą inne w smaku. Zdrowe i idealne jako przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Składniki: * 2 szklanki płatków owsianych * 2/3 szklanki słonecznika * 1/2 szklanki rodzynków * 1/2 szklanki mąki * 1/3 szklanki cukru * 130 g masła * 3 dość solidne łyżki masła orzechowego(może być z kawałkami orzechów) * 2 jajka
Zrób to smacznieOstatnio wrażenie zrobiła na mnie owsianka z dodatkiem czekolady, które daje mi odpowiednią dawkę energii tuż po przebudzeniu. Idealna na, jeszcze, zimowy poranek. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka 50 gram jogurtu naturalnego 4-5 kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%) 2 łyżki syropu klonowego do podania: karmelizowany banan, kandyzowany ananas, babka
Mango Papajarazu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie. Gorąco polecam, szczególnie w królewską niedzielą z kubkiem kawy! Pieczona owsianka sernikowa (porcja dla mamy i potomka) 4 łyżki płatków owsianych lub innych (np. orkiszowych) pół szklanki mleka (u nas ryżowo-kokosowe) 125g sera ricotta 1/2 dużego jabłka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko garść bakalii (świetnie komponują się rodzynki, orzeszki
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: 250 g twarogu 2 duże jajka 2 łyżki miodu lub 4 łyżki cukru 150 g gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki budyniu waniliowego 90 g płatków owsianych ew. owoce, orzechy, czekolada itp. do masy Wszystkie składniki wymieszać w misce trzepaczką. Całość wstawić na całą noc do lodówki*. Masę przełożyć do kokilek wysmarowanych masłem. Piec 30 minut
tost z dżememSkładniki: - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca) W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki posyp
SMYKWKUCHNIwiedzę na temat tych trzech skromnie wyglądających owoców, bo drzemie w nich ogromna moc. Tym bardziej teraz w okresie wzmożonych przeziębień polecam Wam je serdecznie! Składniki: - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca
SMYKWKUCHNI