tylko lecieć do kuchni i zrobić. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1,5 zamrożonego banana 3 łyżeczki płaskie masła orzechowego 3 łyżeczki kakao 3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka zimnego mleka (można również użyć mleka migdałowego) Przygotowanie: Płatki owsiane zalej gorącą wodą, przykryj i zostaw do wystygnięcia. Najlepiej zalać wieczorem i zostawić do rana. W blenderze
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoniesamowicie wyczuwalny. Tylko spróbujcie! :) Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki: - 310ml mleka sojowego - 250ml soku jednodniowego marchewkowo-selerowego - 110g ekologicznej mąki żytniej typu 720 (chlebowa) SYMBIO - 50g płatków owsianych (lub mąki owsianej) - 1 łyżka oleju (rzepakowego) - szczypta sody (można pominąć) - szczypta soli Płatki owsiane mielimy na mąkę. W dużej misce, przy pomocy malaksera/blendera mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Be Fit Be Strongwszystkich odżywcze, AMARANTUS i przepis na ciasteczka z jego wykorzystaniem, trafiają do mojej zakładki SUPERFOODS . Tak, tak, moja kulinarna mapa świata zostaje rozszerzona o kolejną pozycję :) SKŁADNIKI 200 gram płatków owsianych, 50 gram masła, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżka mąki, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki amarantusa ekspandowanego Masło roztapiamy na patelni, dodajemy(...)płatki owsiane i wiórki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki. Jak masa jest zbyt rzadka i się nie odchodzi od ręki, dodajemy więcej płatków. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Tobie Amarantus jest już znany
Mój Smak na ŻyciePrzepis autorski (mój). Chciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać(...)przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko 100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu) Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy
Di gotujekotleciki wielowarzywne … to coś co zjadam z ogromną przyjemnością!Ciągle kombinuję różne sposoby na wykorzystanie tych darów! Tym razem padło na kaszę jaglaną!Dodałam marchewkę … troszkę płatków owsianych … cebulkę … przyprawy … i powstały przepyszne kotlety , którymi zajadałyśmy się z ogromną przyjemnością! Składniki:- płatki owsiane – 3 łyżki– kasza jaglana – 150 g– marchew(...)osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut.Odcedzamy.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy na odrobinie oleju.Płatki zalewamy ok. 50 ml ciepłej wody.Odstawiamy na ok. 10 minut.Do nasiąkniętych płatków dodajemy ugotowaną kaszę , utartą na grubych oczkach marchewkę i podsmażoną cebulkę.Wbijamy jajko.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.Dokładnie mieszamy.Formujemy okrągłe kotleciki.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Ostra na Słodkojecie? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiedziałaś twierdząco tzn, że czas przygotować własną granolę. Granola ta idealnie nada się do mleka, jogurtów czy serka. Składniki: 2,5 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. brązowego cukru 3/4 szkl. miodu 2 szklanki orzechów i migdałów 1/4 szklankę wiórków kokosowych 2 łyżki startej czekolady Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Blachę wyłożyć papierem(...)pieczeniem. Płatki owsiane wymieszać z wiórkami kokosowymi, orzechami i cukrem brązowym. Dodać miód i wymieszać do połączenia się składników. Płatki rozłożyć na papierze to pieczenia (cienka warstwa). Piec przez 25 minut. Wystudzić, pokruszyć, dodać startą czekoladę i wymieszać
Kuchnia w oparachdodatkiem nasion chia podana z chrupiącą granolą, płatkami migdałów, granatem i figą. Ładny, smaczny posiłek, który da nam energię na resztę dnia ! Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych górskich 150 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 1 figa 1/2 granata 2 łyżki gotowej granoli, z tego przepisu na przykład 1 łyżka płatków migdałów opcjonalnie łyżka miodu(...)polania całości Mieszam płatki owsiane i nasiona chia z jogurtem naturalnym. Odstawiam na noc lub kilka godzin do lodówki. Po tym czasie jogurt z płatkami powinien być bardzo gęsty, na tyle, że da się z niego formować kształty łyżką jak na zdjęciu powyżej. Gotowy jogurt podaję z płatkami migdałów, owocami i posypuję granolą. Tuż przed podaniem możesz polać danie miodem
Mango Papajadodatek wśród chrupkich płatków - rewelacja :) Składniki 1 banan 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana) - nie koniecznie 1/4 szklanki wody 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady lub drobnych czekoladowych groszków (opcjonalnie) Najpierw blenderem miksuję banana z miodem i przyprawami, dodaję wodę, płatki owsiane i mąkę, wszystko razem blenduję
Kuchnia w szuwarachzaletą jest to, że wieczorem z powodzeniem można sobie w pojemniczku ją przyrządzić, by rano mieć do zabrania do pracy i delektować się pysznym śniadankiem! Składniki: 1 garść płatków owsianych górskich 2 łyżki otrąb 6- 8 łyżek mleka 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 mały banan garść rodzynek lub żurawiny, lub kilka śliwek suszonych łyżeczka płatków migdałowych kub kilka orzechów(...)Wykonanie: Do miseczki wlać mleko, może być zimne, prosto z lodówki, wsypać płatki owsiane i otręby, wlać kubek jogurtu, pokroić w kostkę banana, posypać suszonymi owocami, np rodzynkami lub mieszanką w/wym.na samym wierzchu płatki migdałów lub orzechów, zamknąć pojemnik, można nie wstawiać do lodówki, rano nie zapomnieć i zabrać do pracy i delektować się przepysznym, niecodziennym smakiem owsianki, bez gotowania
kgwjanczewoCiasteczka owsiane z żurawiną Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 25 minut Składniki 100 g mąki 100 g miękkiego masła łyżeczka proszku do pieczenia jajko szczypta soli 100 g płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki miodu garść żurawiny papier do pieczenia Przepis 1 Mąkę, masło, proszek do pieczenia, jajko, sól, płatki owsiane oraz miód, łączymy do uzyskania zwartej konsystencji. Następnie dodajemy
Kuchnia BazyliiDomowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami - przepis z programu Ewa Gotuje 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 8 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego woda lub mleko do posmarowania słonecznik do posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą
Jadło i czytadłonimi bez wyrzutów sumienia. Ja sama pochłonęłam połowę zaraz po upieczeniu;) Nie są zbyt słodkie, dlatego łasuchom proponuję dodanie większej ilości syropu lub miodu. Składniki (ok. 40 ciasteczek) 250 płatków owsianych 2 garście żurawiny suszonej łyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane
Powiedz dietom nieowsianki ile wlezie. Jeżeli chodzi o dodatki, bawta się. Siemię lniane, orzechy, czekolada, co tam Wam tylko przyjdzie do głowy. I jedzcie owsianki na potęgę, bo płatki owsiane są nie zwy kle zdrowe. Na zdrowie. Składniki: 4 śliwki (lub więcej) 6 czubatych łyżek płatków owsianych górskich 2/3 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego) 1 jajko 1 łyżka miodu duża szczypta
Kardamonovybułeczki ze słodkawym posmakiem, za sprawą suszonej żurawiny. Zachęcam ! :) Przepis na około 6 całkiem sporych bułek. Składniki: szklanka mąki żytniej typ 750 szklanka mąki pszennej typ 450 pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych pół szklanki mleka pół szklanki wody 15g świeżych drożdży 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy z oliwek dwie garście żurawiny płatki migdałów W ciepłym(...)gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Płatki owsiane zalewamy 1/2 szklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy wystudzone płatki wraz z wodą i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli mocno klei nam się do rąk, można podsypać
Czerwona Porzeczka