zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych - 5 łyżek kaszy manny - 350 ml mleka 3,2% - 4 łyżki cukru lub słodzik - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem Łowicz (np. powidełka śliwkowe) - dwa plastry dyni(...)długie śniadanie, sprawdzi się na romantyczny początek dnia tylko we dwoje, bądź szalone i radosne śniadanie z dzieciakami! Ponadto te muffinki, są przygotowane z samych zdrowych produktów, dzięki użyciu płatków owsianych anie wysoko przetworzonej maki, muffinki mają zdecydowanie mniej kalorii, jak i posiadają dużo niższy indeks glikemiczny. Na zdrowie! Polecam! Dżem dobry, pobudka
SMYKWKUCHNIDziś truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Tym razem mam dla Was placuszki z kaszy manny i płatków owsianych z musem truskawkowym, czyli kolejne szybkie i zdrowe śniadanie. Jako, że jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od Lavazza Polska , moją ulubioną kawę i do tego pyszny syrop czekoladowy (do kupienia tutaj - klik ) teraz moje poranki są jeszcze przyjemniejsze. Tak przy okazji(...)ciekawa jestem jaka jest Wasza ulubiona kawa? U mnie zdecydowanie rządzi czarna, sypana, aromatyczna, czasem ze szczyptą cynamonu :) Placuszki: 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 jajo opcjonalnie cukier olej do smażenia truskawki Płatki, siemię lniane i kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż wchłoną całe
Cynamonowe szczęściesłodkości dla poszukujących przepisu na zdrową przekąskę do pracy, czy szkoły Składniki: ok. 80-100g jabłek (2 jabłka) 50g cukru brązowego 175ml mleka 110g mąki pszennej jajko 80g płatków owsianych 50g masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Jabłka wymyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Płatki owsiane namoczyć
Mania Wypiekaniadrożdży (piekarskich prasowanych), 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa), 100 g mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży(...)wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny delikatnie zwiększyć swoją objętość. Następnie połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki; mąkę wymieszać z solą i płatkami, dodać zaczyn, wodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin w ciepłe
rozgotowanaFlapjack, dla niektórych to zespół trash metalowy, zabawna postać kreskówkowa, dziwna ryba żyjąca w wodach niedaleko Australii, naleśnik lub po prostu batonik z płatków owsianych. Ogromna ilość znaczeń jednak batonik jest sam w sobie nieskomplikowany i tradycyjny. Kupne flapjacki są bardzo słodkie i miękkie. Przygotowałam wersję z mniejsza ilością cukru oraz czekoladą. Mam nadzieję, że wam się spodobają:-) Składniki(...)blachę 30cm na 21cm 600g płatków owsianych błyskawicznych 200g cukru 200g masła 150 ml syropu klonowego 200g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 180 º C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał poza blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć upieczoną masę) Masło rozpuścić na patelni i dodać syrop klonowy, wymieszać i podgrzać chwilę. Wymieszać z płatkami oraz cukrem
wysmienityjabłek czy innego dżemu najlepiej domowej roboty. Ja do tych ciastek wykorzystałam domowy dżem z brzoskwiń. Składniki: 250 g musu jabłkowego/ średniej wielkości słoik dżemu brzoskwiniowego 250 g płatków owsianych jajko cynamon Przygotowanie: Mus jabłkowy/dżem brzoskwiniowy wyłożyć do miski, dodać cynamon, jajko i płatki owsiane i wymieszać do połączenia składników. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy spłaszczyć
Motylkowa Kuchniabędzie szalej do kwadratu. Co ja mówię. Do sześcianu nawet!Uzależniona. Nucę. Kochaj mnie czule. Kochaj mnie słodko! Bo wkrótce będę pulchną istotką ;)2 łyżki mieszanki musli (pełnoziarniste płatki owsiane, pszenne, żytnie, kukurydziane, suszone rodzynki, czipsy bananowe, nasiona słonecznika, siemienia lnianego) lub zwykłych płatków owsianychszklanka mleka (krowiego, owsianego...)zmacerowany dojrzały bananłyżka masła orzechowego (ja miałam czekoladową nutellę)szczypta soliMusli
bastalenaogniu ok. 3 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z ulubionymi dodatkami. NALEŚNIKI WYSOKOBIAŁKOWE odznaczają się prostym i dobrym składem, bazującym na płatkach owsianych i koncentracie białka serwatkowego. A pełny skład prezentuje się następująco → płatki owsiane, koncentrat białek serwatkowych WPC 80, białka mleka, białka jaj w proszku, substancja słodząca - sukraloza. Przygotowanie jest banalne
Zdrowie na języku :Pźródłem potasu, a ponadto świetnie sprawdzają się jako składnik placków - są słodkie (nie potrzeba cukru) i dobrze wiążą składniki. Składniki: 1 duży dojrzały banan, 4 łyżki płatków jaglanych, łyżka płatków owsianych górskich, jajko Przygotowanie: Banana rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy jajko, płatki owsiane oraz jaglane. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez około 1,5-2 minut
Lena GotujeGreckiego) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 opakowania proszku do pieczenia 600 g jabłek Karmelizowany wierzch: 1 łyżka miodu posiekane orzechy włoskie i nerkowca, płatki owsiane 2 łyżki masła Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód. Karmelizujemy. Wykładamy na wierzch ciasta. PRZYGOTOWANIE: Wlewamy do miski jogurt, dodajemy cukier oraz jajka
Marcepanowa kuchniatylko lecieć do kuchni i zrobić. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1,5 zamrożonego banana 3 łyżeczki płaskie masła orzechowego 3 łyżeczki kakao 3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka zimnego mleka (można również użyć mleka migdałowego) Przygotowanie: Płatki owsiane zalej gorącą wodą, przykryj i zostaw do wystygnięcia. Najlepiej zalać wieczorem i zostawić do rana. W blenderze
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoniesamowicie wyczuwalny. Tylko spróbujcie! :) Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki: - 310ml mleka sojowego - 250ml soku jednodniowego marchewkowo-selerowego - 110g ekologicznej mąki żytniej typu 720 (chlebowa) SYMBIO - 50g płatków owsianych (lub mąki owsianej) - 1 łyżka oleju (rzepakowego) - szczypta sody (można pominąć) - szczypta soli Płatki owsiane mielimy na mąkę. W dużej misce, przy pomocy malaksera/blendera mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Be Fit Be Strongwszystkich odżywcze, AMARANTUS i przepis na ciasteczka z jego wykorzystaniem, trafiają do mojej zakładki SUPERFOODS . Tak, tak, moja kulinarna mapa świata zostaje rozszerzona o kolejną pozycję :) SKŁADNIKI 200 gram płatków owsianych, 50 gram masła, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżka mąki, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki amarantusa ekspandowanego Masło roztapiamy na patelni, dodajemy(...)płatki owsiane i wiórki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki. Jak masa jest zbyt rzadka i się nie odchodzi od ręki, dodajemy więcej płatków. Z masy formujemy niewielkie kuleczki i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Tobie Amarantus jest już znany
Mój Smak na ŻyciePrzepis autorski (mój). Chciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać(...)przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko 100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu) Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy
Di gotuje