Dzisiaj mam dla Was propozycję na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne. Batoniki zbożowe. Zapraszam! Składniki: 200 g płatków owsianych 16 łyżek płatków kukurydzianych 10 daktyli 1/2 szkl mieszanki bakalii 2 łyżki płatków migdałowych 2 banany 100 ml napoju ryżowego Wykonanie: Banany zmiksować z napojem ryżowym blenderem. Dodać płatki owsiane, kukurydziane, pokrojone
Trufelkowolekko wymieszanymi z gorzkim kakao), umieścić w małych foremkach bądź ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki (lub podać do zjedzenia od razu po przygotowaniu). * można użyć samych płatków owsianych lub mieszanki (składającej się z głównie z płatków owsianych, a także płatków: żytnich, pszennych, jęczmiennych, siemienia lnianego i amarantusa ekspandowanego) Pomysł na przepis: kotlet.tv
Ugotowaćpracochłonne i nie zajmuje dużo czasu. Ja zawsze przygotowuję jej sporą ilość i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku Przepis na litrowy słoik przekąski Granola SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/2 szklanki białego sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miodu naturalnego 20 suszonych moreli 100 g rodzynek sułtańskich(...)PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane wsypać do miski, dodać płatki kukurydziane, ziarna łuskanego słonecznika i biały sezam. Wlać miód naturalny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać - jeśli masa jest bardzo sucha i nie pokrywa dokładnie suchych składników dodać odrobinę miodu i oliwy. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowanej blaszce wyłożyć równomiernie granolę. Piekarnik nagrzać do temperatury
WSZYSTKO SMACZNEkisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. Idealne śniadanie na chłodne jesienne poranki. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 250 ml świeżego soku ananasowego 100% (naturalnie mętny, niesłodzony) 4 łyżki górskich płatków owsianych 4 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych 1 mandarynka Przygotowanie: Świeży sok ananasowy gotujemy w garnuszku z grubszym dnem. Następnie dodajemy 4 łyżki płatków owsianych i tyle samo błyskawicznych płatków jęczmiennych
Słodkie okruszkiSkładniki 500 ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych 1,5 łyżeczki dobrej soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami
OliveandThymegotowania. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki Składniki: 160g cukru trzcinowego 50g miękkiego masła 2 jajka 120g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej używamy płatków owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością) 50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych
Mała Cukierenkamiłości do chrupkości postanowiłam przygotować sobie musli, którego dawno już nie robiłam. Tym razem postawiłam na orzechy ! Bez dodatku owoców suszonych. W pełni, 100% crunchy orzechowe! Jego podstawą są płatki owsiane, a urozmaiceniem jaglane, które z powodzeniem można zastąpić np. płatkami quinoa. Plus oczywiście mnóstwo dodatków w postaci orzechów i nasion, dodałam chyba wszystkie możliwe składniki jakie miałam w posiadaniu(...)jedzenia , czyli zamierzony cel osiągnięty:) Takie crunchy można zajadać z mlekiem, jogurtem, z miseczką owoców, z resztą pewni sami wiecie z czym będzie smakować Wam najbardziej ;) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków jaglanych 60 g masła orzechowego (u mnie z fistaszków i nerkowców) 45 g oleju kokosowego 15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi
Zdrowie na języku :PŚniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto je przyrządzić z jak najzdrowszych składników. A nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane, to bogactwo minerałów i witamin. Dodając do nich jogurty, serki naturalne, owoce itp. tworzymy wspaniały posiłek, który nie tylko postawi nasz organizm "na nogi", doda nam niezbędnej energii na cały dzień, ale też poprawi nam nastrój. Jest wiosna(...)budzi do życia, my również powinniśmy korzystać z każdej chwili. Dlatego wspierajmy nasz organizm :) Życzę smacznego. Składniki: Dziś nie będzie dokładnie. Proporcje zależą od Waszych indywidualnych upodobań 1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki płatków jęczmiennych kilka suszonych brzoskwiń, daktyl, śliwka (i inne ulubione) garstka rodzynek garstka żurawiny 4 łyżki (lub więcej) naturalnego serka homogenizowanego 0% 2 łyżeczki płynnego miodu
Słodkie okruszkidwie porcje : płatki owsiane - 3/4 szklanki płatki quinoa - 1 łyżka miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki gruszka - 1 szt. orzechy - 1 garść cynamon - 1/2 łyżeczki anyż gwiazdkowy - 1 szt. pistacje, płatki migdałowe, mielony len Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować
AZgotuj!przygotowałyśmy z córcią na konkurs szkolny "Jesteś tym co jesz". Te owsiane trufelki przypadły do gustu nie tylko naszej rodzinie ale i jury konkursu. Kulki owsiane 1 szkl. płatków owsianych górskich 2 łyżki masła orzechowego (z samych orzechów arachidowych, bez cukru i innych dodatków) 2 łyżki siemienia lnianego roztartego w moździerzu ½ tabliczki gorzkiej czekolady 70% ½ szkl. wiórków kokosowych(...)płaskie łyżki miodu ½ szkl. ulubionych pestek np. słonecznika Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy płatki owsiane, tak by zaczęły się lekko rumienić i ładnie pachnieć. Podobnie postępujemy z pestkami. Dorzucamy je do płatków. Czekoladę siekamy drobno, lub ścieramy na tarce, i łączymy z płatkami. Dosypujemy wiórki i siemię lniane. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy masło i miód, mieszamy. Wilgotnymi dłońmi
Dzieje kuchennej Wiewiórygotowe. To jak? Robimy? CIASTKA OWSIANE BEZ PIECZENIA Składniki: 100 g masła roślinnego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 2 szklanki uprażonych płatków owsianych razowych ( tutaj pisałam o ich zdrowotnych właściwościach) 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika ok pół szklanki mleka w proszku (dowolnego, opcjonalnie, można zrezygnować) 8 łyżek mleka roślinnego (może być takie(...)migdałowe lub owsiane lub inne) Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, cukier, kakao, mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy płynne mleko. Po minucie dodajemy prażone płatki owsiane i słonecznik (płatki i ziarna uprażyłam na teflonowej beztłuszczowej patelni). Można dodać mleko w proszku, ja akurat miałam, to podkręciłam smak. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
Naturalna Kuchniazdrowszego sprawia, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia :D Głównym składnikiem moich ciasteczek są pełne błonnika otręby owsiane oraz duża ilość drobno posiekanej żurawiny. Jeśli nie macie otrębów, możecie wykorzystać płatki owsiane, ale należy je uprzednio trochę rozdrobnić. Do tego niewielka ilość mąki pszennej, jajo, trzcinowy cukier, masło i gotowe :) Prosto, smacznie i niedrogo. Gorąco polecam! Składniki(...)suszonej żurawiny 200 g otrębów owsianych (lub rozdrobnionych płatków owsianych) 1 jajko 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 130 g cukru trzcinowego 140 g miękkiego masła (lub margaryny) Wykonanie: Suszoną żurawinę drobno siekamy. Otręby owsiane wraz z mąką i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ucieramy mikserem na gładki krem
MyCookBook.plowsiane tak mi zasmakowały, że obecnie robię bardzo często. Za każdym razem staram się coś zmienić, coś dodać, tak by wyszedł jeszcze smaczniejszy :) Mąka poszła w odstawkę Teraz królują płatki owsiane! :) Składniki: 50 g płatków owsianych 1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa od kulturystyka.sklep.com ) 2 małe jajka 1 łyżeczka kakao 1 jabłko 1 łyżeczka oleju (u mnie(...)odstaw na 10-15 minut do napęcznienia. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Upraż w garnku z niewielką ilością wody. Namoczone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę owsianą, zmniejsz ogień, na wierzchu ułóż prażone jabłka, przykryj pokrywką i smaż ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :PRazowiec z jaglanką i płatkami owsianymi na zakwasie to świeżutki chlebek z domowej piekarni, z pewnością będzie smakował nadzwyczajnie! Składniki 2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego 5 g świeżych drożdży 2,5 szklanki ciepłej(...)wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oleju ryżowego Sposób przygotowania 1. W misce mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia
Wanilia i KardamonBrzoskwinie kroimy w drobną kostkę. 2. Mąkę mieszamy z sodą, wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy jogurt. 3. Dodajemy brzoskwinie i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy na patelni bez oleju Płatki owsiane Składniki: 5 łyżek zwykłych płatków owsianych owoce mleko (do zakrycia płatków) 1. Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję na oko, aż zgęstnieją. 2. Dodajemy owoce
Na moim talerzu