się w górę, a kalendarz przypomina mi, że już dawno minęła połowa wakacji? Odpowiedź jest jedna: Całonocna * owsianka z truskawkami na ciepło! * Całonocna owsianka (overnight oats) - to po prostu płatki owsiane, które przez całą noc nasiąkają płynem którym je zalejemy w lodówce - ja najczęsciej używam mleka sojowego lub kokosowego, lecz równie dobrze może to być woda czy mleko krowie(...)gorących potraw ani gotowania) - Świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią się wymigiwać od śniadania wymówkami "Nie mam czasu", lub dla tych którzy po prostu lubią sobie pospać. Owsianka: - 50g płatków owsianych górskich (lub błyskawicznych/jaglanych/gryczanych etc.) - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta kurkumy - 5 goździków - miód (ilość według uznania) - 1/2 szkl. mleka (preferuję roślinne, lecz krowie także się nada) - 1/2 łyżeczki ekstraktu
Pland based filleotula, przytula i niepostrzeżenie transportuje kalorie. Ale jak się oprzeć? Ja owsianki zwyczajnie kocham. Więcej o BESKID Chocolate znajdziecie tu: Facebook Beskid Chocolate Sklep Składniki: ⅔ szklanki płatków owsianych górskich 2 szklanki mleka (może być też mleko roślinne lub woda) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka ciemnego kakao ok. 100 g gorzkiej czekolady (dałam też trochę gorzkiej z malinami i chili(...)maliny Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem (lub wodą, lub wodą i mlekiem - pół na pół). Dodajemy miód i ciemne kakao. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 8 minut. Czekoladę siekamy, dodajemy do ugotowanej owsianki, lekko mieszamy. Owsiankę nakładamy do miseczek i podajemy z malinami. Smacznego
bistro mamasezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około(...)czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować w blenderze dodając od czasu do czasu kilka łyżek wody/mleka, ponieważ może być za gęsta. Wyłożyć
JaglusiaDodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające się podczas pieczenia przesycają złociste okruchy ciasta, co nadaje mufinkom dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 150 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl. syropu klonowego 1 dojrzały banan 125g borówek amerykańskich Piekarnik ustaw(...)Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Płatki owsiane wrzuć do blendera i na wysokich obrotach zmiksuj na mąkę. Możesz też użyć gotowej mąki owsianej. Przygotuj sobie 2 miski. Do jednej wsyp suche składniki: mąkę kukurydzianą i owsianą oraz proszek do pieczenia. Do drugiej wlej mleko i ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Zostaw na chwilkę, aby mleko się zsiadło. Banana obierz
Roślinna - blog wegańskibędą słodsze i pewnie jeszcze pyszniejsze :) Ciastka robi się bardzo szybko, wystarczy wszystko ze sobą wymieszać i mamy zdrową przekąskę, w sam raz na weekendowy relaks. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mąki owsianej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 garście borówek(...)opcjonalnie pokrojona gorzka czekolada Wykonanie: Banana rozgnieść i połączyć z roztrzepanym jajkiem, dodać syrop z agawy lub miód. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić borówki i opcjonalnie gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę
Healthy food explorerłyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów
Fitkotłyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka 2 łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów
Fitkotjabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! Jaglanka z domową granolą 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu(...)około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około 10 min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Jaglankę miksować w blenderze dodając od czasu do czasu kilka łyżek wody/mleka, ponieważ może
JaglusiaBatoniki są bardzo sycące, więc świetnie sprawdzą się na przekąskę do pracy lub uzupełnienie energii w trakcie przedświątecznej krzątaniny :) Składniki (ok. 12 małych batoników): 3 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej 3 łyżki tahini 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 50 g gorzkiej(...)czekolady kilka łyżek mleka kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Płatki owsiane zmiksować w blenderze do konsystencji mąki lub można użyć gotowej mąki owsianej. Wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszać. W blenderze umieścić banany, tahini oraz masło orzechowe i wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Przelać masę do miski z suchymi
Healthy food explorerpszennej 80 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 260 g płatków owsianych (u mnie połowa błyskawicznych i połowa górskich) 2-3 łyżki mleka 60 g posiekanych migdałów 150 g pokrojonych suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać(...)jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i kakao. Wlać mleko i wymieszać na gładkie ciasto. Następnie wsypać płatki owsiane, otręby, migdały i suszone śliwki. Wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, aby wszystkie składniki były obtoczone ciastem. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i formować małe kulki. Układać
My simple kitchenwody. 30g mąki razowej, 50g wody. Trzeciego dnia rano, mija około 36 godzin. Mamy 385g ożywionego zakwasu. Możemy wziąć się za pieczenie chleba. Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi. Robimy zaczyn: 365g ożywionego zakwasu, 70g mąki żytniej razowej, 70g wody. Składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy aż ciasto podrośnie, 2,5 -3 godzin. Składniki, ciasto właściwe: 505g zaczynu z ożywionego(...)soli Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy, zagniatamy ciasto i pozostawiamy w misce, aby odpoczęło około 30 minut. Ponownie wyrabiamy, wkładamy ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Ja piekłam w garnku rzymskim, więc od razu założyłam, że ciasto po wyrośnięciu włożę do zimnego piekarnika. Wy możecie upiec tradycyjnie zaczynając od nagrzanego piekarnika
Leśny Zakątekotrzymacie 7-8 naleśników. Cała porcja to 254kcal w tym 13,4g białka , 6,2g tłuszczu oraz 35,5g węglowodanów . SKŁADNIKI: 1 jajko 30g mąki pszennej pełnoziarnistej 5g płatków owsianych- łyżka stołowa 75ml mleka 0,5%- 1/3 szklanki 12g miodu- 1 łyżeczka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: Oddzielić białko od żółtka Białko z odrobiną soli ubić na sztywną(...)pianę Żółtko zmiksować z mąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem Dodać szczyptę soli i sodę i ponownie zmiksować Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog http://www.naturalnaspizarnia.pl/ http://bafavenue.pl
peanutbuttermonsterfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (8-10 szt.): 2 dojrzałe banany 2 łyżki masła orzechowego 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika dodatkowo dodałam szczyptę cynamonu Wykonanie: banany rozgniatamy na papkę np. widelcem, następnie dodajemy(...)wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni i słonecznika oraz szczyptę cynamonu, całość dokładnie mieszamy i formujemy formujemy kulki które, delikatnie spłaszczamy ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C gotowe studzimy na kratce. Źródło: FB Fit Mamuśki
Słodkie zapomnieniegorzkiej czekoladySposób przygotowania:Puszkę kajmaku wstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około 3 minut. Po tym czasie, masę kajmakową przelewamy do miski, dodajemy połamany ryż preparowany, płatki owsiane i płatki śniadaniowe oraz żurawinę.Orzechy miażdżymy, a następnie kroimy na drobno. Dodajemy do masy kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich smarujemy około
Słodkie Przyjemnościserek. Uwielbiam czekoladę, zwyczajnie mam do niej słabość. Dlatego musiałam dodać ją do owsianki. I wiecie co? Owsianka czekoladowa jest pyszna! Prawie jak deser Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 60 g czekolady deserowej 2 – 3 łyżki syropu klonowego garść borówek amerykańskich 1 nektarynka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: Nasiona słonecznika(...)uprażyć na suchej patelni. Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Gotować na malutkim ogniu około 10 minut (błyskawiczne gotujemy krócej), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać syrop klonowy i posiekaną czekoladę deserową. Mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki i dodać borówki amerykańskie, uprażony słonecznik oraz pokrojoną nektarynkę
Oryginalny smak