Opis: Pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki miodu 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych 3/4 szklanki poszatkowanych migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki(...)Sposób przygotowania: Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki miodu 1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych 3/4 szklanki poszatkowanych migdałów 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki(...)Sposób przygotowania: Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Mieszając od czasu do czasu doprowadzamy do wrzenia (syrop musi się zagotować). Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy(...)wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO
peggiwkuchnibyć jeszcze dla koleżanek z pracy, ale nie doczekały poniedziałku. Podzieliły tym samym los bohaterów książki. Składniki: 125 g masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła Przygotowanie: Ucieramy masło(...)cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące. Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu dość sporej odległości
bistro mamaProdukty potrzebne: jajka- 4 sztuki starty parmezan- 20 g opcjonalnie jak dbamy o masę ciała czy chcemy mieć więcej energii to płatki owsiane- 2 łyżki mozzarella kulka- 1 sztuka pomidorki cherry- 8 sztuk masło lub olej kokosowy- 50g bazylia- kilka listków (do dekoracji) sól, pieprz- po szczypcie pieprz młotkowany drobny- do posypania na koniec Sposób przygotowania: Jajka(...)rozbijamy, dodajemy płatki owsiane(jeżeli używamy), parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie trzepaczką to uformowania masy. Pomidorki przecinamy na pół, odsączamy mozzarelle i kroimy ją w plastry, na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy jajka Nasze. Po chwili na wierzchu rozkładamy cząstki pomidorków i kostki mozzarelli. Podsmażamy 6-7 min pod przykryciem. Przed podaniem oprószamy pieprzem, posypujemy liściem bazylii
pichcisztorównież dodać śliwki i truskawki) 2 jabłka szczypta cynamonu cukier wanilinowy Kruszonka I: 60 g brązowego cukru 150 g zmielonych na pył herbatników 50 g mąki 4-5 łyżek płatków owsianych 140 g masła LUB: Kruszonka II: 60 g cukru brązowego 50 g zmielonych na pył herbatników 60 g mielonych migdałów 70-80 g płatków owsianych 75 g masła
Smaki Na TalerzuSkładniki - 2 marchewki - 1 pomarańcz - 4 łyżeczki siemienia lnianego - 3 łyżki płatków owsianych - 2 łyżki mąki kokosowej - świeży otarty Imbir - ilość wg uznania - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Pomarańcz i marchew obieramy i wrzucamy do sokowirowki. Łączymy wiórki z sokiem. Można również pomarańcz zblendowac a marchew zetrzeć. Len mielimy(...)zalewamy 4 łyżkami wrzątku, mieszamy i odkładamy. Płatki owsiane mielimy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy dowolnej wielkości ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 40 minut
Szkrab Je SamDelikatna owsianka o kremowym smaku dyni i aromatycznych pierniczków. Idealnie sprawdzi się na śniadanie w świąteczny poranek lub dla tych co lubią smak pierników. 1 szklanka mleka 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/4 szklanki puree z dyni hokkaido 1 łyżka masła orzechowego 1/2 banana 4 pierniki lukrowane Uszatki Kopernik Toruń syrop trzcinowy W garnku zagotować mleko z puree dyniowym(...)wsypać płatki owsiane. Gotować ok 3 minut, dodając pod koniec masło orzechowe i pokruszone dwa pierniki. Osłodzić odrobiną syropu trzcinowego. Gęstą owsiankę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć plasterki pokrojonego banana i pokruszone dwa pierniki. Podawać na gorąco. Smacznego :) # APPETYTNAKOPERNIKA Przepis bierze udział w konkursie „APPetyt na Kopernika”! Więciej informacji znajdziesz na stronie: http://appetyt.pl
https:KKuchniaMniamPachną obłędnie! Już sam zapach pobudza do życia. Ciasteczka są bardzo sycące, doskonałe na małą przekąskę, szczególnie gdy potrzebujemy szybko coś zjeść :-) Polecam! Składniki na 30 szt.: 300 g płatków owsianych górskich 200 g mąki 100 g cukru trzcinowego 200 g imbiru kandyzowanego najlepiej z domowego przepisu 150 ml oleju 1 cytryna 1 duże jajko 2 łyżki miodu ½ łyżeczki sody(...)oczyszczonej Cytrynę dobrze wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę. Imbir pokroić na małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę. Dodać startą skórkę z cytryny i imbir. Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajko, wlać miód i olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest
maniapieczeniazwykłego, ciężkiego ciasta z owocami! Wilgotne, owocowe, z chrupiącymi płatkami migdałów na wierzchu. Tak smakuje lato w stylu fit! Pieczona owsianka z wiśniami Składniki: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego 2 garście wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki płatków migdałów 1 jajko masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Do miski(...)wsypujemy płatki owsiane oraz 1/4 szklanki płatków migdałów. Wbijamy jajko. Dodajemy jogurt oraz mleko. Wszystkie składniki mieszamy z wiśniami oraz cukrem. Masę do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy pozostałymi płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Podajemy udekorowane listkami melisy lub mięty. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Ciasto jest wilgotne
Moja smaczna kuchniaupiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka . Składniki: ( temperatura pokojowa) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż: pszennej, żytniej i orkiszowej 1 jajko 1 niepełna szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów owsianych 120g masła 50g cukru trzcinowego (można dodać więcej jeśli wolicie słodsze) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)kuchennym zmiksowałam masło z cukrem. Wbiłam jajko. Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka. Dodałam je do masy . Wsypałam mąkę i wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam
potrawyregionalnezdrowe i pyszne, znikają w mgnieniu oka! Jak widzicie, pomimo że piekłam je wieczorem, nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia po wyjęciu z piekarnika :) Spróbujcie koniecznie sami :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki razowej szklanka otrąb pszennych 400 g marchwi cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 2 garści rodzynek 1/3 szklanki miodu lub cukru 2 jajka 3/4 szklanki oleju Wykonanie(...)misce rozmącamy jajka, dodajemy olej, startą marchew i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, otręby, cukier, cynamon, cukier waniliowy. Następnie zawartość obydwu naczyń mieszamy ze sobą i na blasze wyłożonej pergaminem przy pomocy łyżki układamy ciasteczka. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach
Taste Of My Daymasłem orzechowym 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 15 minut (w tym 10 minut gotowania) koszt to ok. 3 zł 20 gr Składniki: płatki owsiane 125 g banan 1 sztuka nasiona chia 20 g cynamon 1/2 łyżeczki sól 1 szczypt woda 600 ml masło orzechowe 20 g Wykonanie: Płatki owsiane, nasiona chia, połowę banana
rabarbarowopomysłem jest przygotowanie większej porcji i przechowywanie w lodówce czy zamrażalniku. Dzięki temu pyszne i pożywne śniadanie będzie zawsze pod ręką. Pieczona owsianka z dynią Składniki: 1 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl wody 200 g puree z dyni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu posiekane orzechy Przygotowanie: Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj
wegujemymąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 85 g cukru 100 g miękkiego masła 1 żółtko nadzienie: 300 g rabarbaru 2 łyżki ciemnego cukru muscovado kruszonka: 50 g płatków owsianych 60 g cukru 50 g miękkiego masła Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na koło nieco większe(...)niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, odstawić. Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem. Odstawić. Cukier wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło, zagnieść kruszonkę. Na spód wyłożyć rabarbar, wierzch posypać kruszonką. Piec w 200 st. C. przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrze