Dawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie! Składniki: 15 dag pieczarek 1 marchewka 10 dag wędliny 15 dag sera żółtego 1 duża cebula natka pietruszki Ciasto: 9 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanka wody sól Sposób wykonania
Kuchnia domowa Anizbyt gęsta, to można dolać trochę wody. Rozgrzać oliwę na patelni i formować placki wg swoich upodobań**. Udekorować śmietanką ubitą z łyżką cukru. Smacznego! :) *Najpierw zastanówcie się czy chcecie placuszki ozodbić kleksem ze śmiatanki czy nie, jeżeli nie macie ochoty na śmietankę, to wstrząśnijcie kilkakrotnie puszkę z mleczkiem i dopiero otwórzcie. Jeżeli jednak macie chęć na śmietankę, to puszkę należy
Kraina Miodem Płynącapierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 100ml mleka roślinnego 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody Sposób przygotowania: Siemię lniane zalać wrzącą
Truskawkowa Fiestalodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :) Składniki: 250g chudego twarogu 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki puree z dyni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg
Truskawkowa Fiestakalafiora kroimy na drobno. Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron do zrumienienia. Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym. Smacznego
Maminek kulinarnyrazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki: 250g twarogu 2 jajka 1/2 laski wanilii 25g cukru pudru 50g mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Ser wkładamy do miski, rozgniatamy
Smakowity Blog KulinarnyPlacuszki z dynią i jabłkami* podane ze smażonym jabłkiem z cynamonem i miodem(i większą ilością miodu *.*) *pół na pół z mąki owsianej i pełnoziarnistej inspiracja Czy u was też jest taka ładna pogoda? Bo u mnie jest idealnie, co tam, lekcje, nauka, niemiecki idę biegać
More food, love and dreamsdietetyczny - w piekarniku, choć po degustacji obydwu wersji stwierdzam iż wersja z patelni jest odrobinę smaczniejsza, przynajmniej dla mnie. Te kotlety to idealny sposób na przemycenie kaszy jaglanej, w placuszkach jest niewyczuwalna (gdyby komuś przeszkadzał jej smak), a wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu
Smaczne Zdroweilość: 15 sztuk Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską
Projekty ze smakiemjest bardzo szybki i smaczny. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szkl wody 3 łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie , tej co pierogi. Gotujemy kilka minut , do miękkości. Ugotowane rozkładamy na talerz, można lekko posmarować olejem żeby się nie skleiły. Czekamy aż wystygną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego 1 jabłko
W kuchennym oknie EwyTakie placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne! Niestety, w przeciwieństwie do naleśników, odgrzewane po jakimś czasie, nie smakują już tak super. Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka! Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy
Walijskie Pichceniepapierowym ręczniku. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto w trakcie przygotowywania masy, próbować ją. Gotowe placuszki możemy jeść zarówno same, ja i z dodatkami, np. gulaszem, twarożkiem i warzywami, lub innymi składnikami. Chętnie poznam Wasze pomysły na dodatki
Taste Of My DayDzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć, że te skupiły uwagę nie tylko wśród domowników ale także znajomych. Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :) Składniki: 500 g marchewki pęczek
Niezły Młynekjajka szczypta soli Dynie ścieramy na tarce o drobnych oczach, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, sól i mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do masy z dyni i delikatnie mieszamy. Placuszki pieczemy na średniej mocy palnika na małej ilości oleju. Jeśli Wasza dynia jest mocno soczysta, dodajcie więcej mąki. Moja dynia była soczysta, więc dodałam 4 łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Delicious Titbits