temp. 180 *C Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Przepis znalazłam w starej książce: "Ciasta, ciastka i ciasteczka- wypiek domowy" J. Czernikowskiego. Trochę go zmodyfikowałam :) Nosi nazwę Placka Owocowego "na co dzień" Miałam zamrożoną kruszonkę, która została mi po wypieku ciasta drożdżowego i użyłam jej do posypania ciasta ze śliwkami
Proste Potrawylistkami tymianku, oliwą i miodem. Dodaj do mieszanki po szczypcie soli i pieprzu. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy 24-25 cm. Połóż placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, a środek posmaruj mieszanką z oliwy i cebuli. Na wierzchu połóż 3 plasterki sera
Delicious Placeniedzielę. Deszczową, ponurą i domową. Produkty, jeśli nie w swej kuchni, to w niedzielnej Żabce znajdziecie, choć z reguły przecież są pod ręką. Pyszny, prosty, klasyczny, półkruchy placek z owocami. W moim wydaniu z ogrodowymi, własnoręcznie zrywanymi śliwkami. Były słodkie, soczyste, robaczki tak w co czwartej. Dziś propozycja błyskawiczna - pyszny podkład pod soczyste owoce. Składniki: Proporcje
Kronika PiekarnikaWbić jajko. Dodać przyprawy, majonez i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką nakładać porcję ciasta formując nieduże, okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Polecam wypróbować przepis na drobiowe kotlety siekane z piekarnika
Danka Pichcizwiązku z tym, że w tym roku mamy wyraźny urodzaj na cukinię, co zaowocowało tym, że otrzymałem całkiem spory jej zapas postanowiłem przygotować wakacyjne włoskie danie w postaci cienkiego placka (a to zaskoczenie), które w wolnym tłumaczeniu oznacza starego buta, co podobno ma oznaczać, że tak samo jak stare buty jest ona używana (w tym wypadku jedzona) przez całą
Kryzysowa Książka KucharskaProściutkie i szybkie w przygotowaniu, a dobre tak bardzo, że cała blacha znika nie wiadomo kiedy ;). Kruche ciasto jest przepyszne - naprawdę mocno kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Taki placek, to dla mnie już powiew jesieni, mimo, że w kalendarzu wciąż lato...Bardzo polecam! Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Moje Wypieki . Składniki: 400 g mąki pszennej
Opowieści z piekarnikaosuszyć ręcznikiem papierowym. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem
Gotuj z Prezesemognia. Jak ciasto ostygnie, to dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Uzyskana masa powinna być jednolita, ciasto dzielimy na dwie części. Blachę (23×36), na której będziemy piec placki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (na złoty kolor), przez około 20 minut. W taki sam sposób pieczemy drugą połówkę ciasta. Zabieramy
Gotuj z Prezesem