batatów? W mojej kuchni często goszczą te słodkie ziemniaczki. Uwielbiam je wykorzystywać zarówno w daniach na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam je w wytrawnej wersji jako chrupiące placki z batatów prosto z piekarnika. Wyszły ekstra! Jak dla mnie to świetny pomysł na pyszną kolację albo dodatek do obiadu. Możemy zajadać je solo albo np. z pysznym, jogurtowym(...)sosem. Fajnie sprawdzą się także jako dodatek do ulubionej sałatki. Serdecznie polecam Placuszki mogą z powodzeniem zagościć także w menu dziecięcym. Chrupiące placki z batatów – składniki (12 sztuk): 1 batat, około 300g, ząbek czosnku, pół białej cebulki, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano, 1 jajko, 3 łyżki kaszy manny. Sposób przygotowania Przygotowanie tych placuszków jest bardzo łatwe
Natka Pietruszkisobie dzisiaj wymyśliłam placki ziemniaczane. Tego typu placki na słodko, jakoś mi tak nie bardzo. Zresztą, oboje nie jesteśmy słodkolubni, dlatego placki jemy najczęściej z jogurtem. Tzatziki sprawdziły się też idealnie, w sumie nic dziwnego, jogurt, ogórki, czosnek – ziemniaki je lubią. Ten grecki sos, pasuje do bardzo wielu potraw, dlatego postanowiłam poświęcić mu osobny, dumny post(...)Jest fajny do grilla, do chipsów, gotowanych kiełbasek, placków, warzyw i właściwie do czego tylko Wam przyjdzie ochota. Składniki: 1 duży ogórek lub 4 gruntowe 2 ząbki czosnku duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) 1 łyżeczka soku z cytryny suszona mięta/suszone oregano pieprz sól Ogórek/ogórki dokładnie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach
KardamonovyKażdy je zna i na pewno każdy jadł. Próbowałam różnych konfiguracji składnikowych, ale chyba poniższe najlepiej się sprawdziły. Placki wczoraj zostały zjedzone z tzatzikami. Parę sztuk, których nie daliśmy rady zjeść, wylądowały w towarzystwie pieczonych żeberek. Bardzo intensywny sos z pieczenia mięsa + placki ziemniaczane – p o e z j a. Póki co, uciekam, trzeba się trochę niedzielnie(...)przepisem na pęczotto . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 placków) Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajko, startą cebulę i rozdrobniony czosnek, dosypujemy mąkę, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty
Kardamonovywskazówek na temat tego, jak upiec idealne ciasto drożdżowe, jest multum. Dlatego specjalnie dla Was zebrałam wszystkie najważniejsze i sprawdzone porady w jednym miejscu. Teraz upieczenie idealnego placka drożdżowego czy pysznych drożdżówek nie powinno sprawić problemu. Ciasto drożdżowe – smak dzieciństwa Ciasto drożdżowe to jeden z tych wypieków, który towarzyszy nam od dzieciństwa. Jestem przekonana, że w praktycznie każdym(...)polskim domu piekło się pachnący masłem i kruszonką placek drożdżowy. W moim rodzinnym domu ciasto drożdżowe pojawiało się najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze
Na-talerzu.plMieszamy białka z masą. Czekoladę kroimy w kostkę. Patelnie rozgrzewamy, pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta na pancakes. Smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty. Na placku umieszczamy około 1/2 kostki czekolady i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem – tak by ciasto zarumieniło się od spodu. Placki przewracamy na drugą(...)stronę i smażymy pod przykryciem, aż się zarumienią. Gotowe pancakes zdobimy bądź smarujemy masą serową. Dekorujemy pozostałą czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Placki Pancakes z Czekoladą pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPlacki z kurczaka z rosołu z dodatkiem włoszczyzny to świetna propozycja na obiad, zarówno jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków bądź frytek i surówki. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, połączyć, usmażyć i pyszne danie gotowe. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. składniki na około 12-15 sztuk 2 duże ugotowane udka(...)miski, dodajemy pokrojoną włoszczyznę z rosołu, posiekaną cebulę, jajka, jogurt oraz mąkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Placki z kurczaka z rosołu+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaNastępnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i orzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe placki. Biszkopt możesz nasączyć wodą z cukrem(...)masa ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie cały czasu ucierając dodajemy po łyżce śmietany, powoli dodajemy orzechy i na koniec roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę wykładamy na placek, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem. polewa w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę z czekoladą, jak polewa będzie dość płynna polewamy nią ciasto, a następnie dekorujemy jajkami. Wesołych Świąt
Niezły Młynekciotek, wujków, kuzynostwa czy przyjaciół i zauważyłam, że u każdego mazurek jest inny i zupełne inaczej smakuje. Dlatego podrzucam Wam przepis z mojego rodzinnego domu. To kruche placki ze świeżą bitą śmietaną i masą karmelową. Całą radość sprawia nam wspólne dekorowanie. Składniki: ciasto 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowej 25 dag masła(...)ciasto i dzielimy na dwie części. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę. Pieczemy w 180 C przez ok 20-30 min. Czynność powtarzamy z drugim plackiem. Uważajcie ciasto jest bardzo kruche!!! Masa kremowa śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i śmietanfix. Placki przekładamy masą kremową, górny placek sparujemy ciepłą masą karmelową
Niezły Młynekwędzona makrela ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką chrzanu. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, startą cebulę, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia. Gotowe placki można lekko posmarować pozostałym chrzanem. Na każdy placek wykładamy kawałek makreli i ew. owoc żurawiny
Smaczne mojePlacki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 1 cukinia ( 300 g ) 4 większe ziemniaki 1 cebula 1 mniejsza marchewka 1 duże lub 2 mniejsze jajka mąka pszenna 4 łyżki majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz cukier(...)mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu. Placki posypujemy cukrem
Smaczne mojeprzesmarowane warstewką majonezu Kielecki, z serem Hochland, świeżą sałatą, parówką i soczystą papryką. Nic więcej nie trzeba do przygotowania jednej z najpyszniejszych przekąsek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wrapy z placków tortilli z parówkami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Hiszpańska Trudność: Łatwe Ilość 6 sztuk Przygotowanie 10 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 180 kcal Wrapy(...)parówką, sałatą i kolorową papryką. Placki pszennej tortilli przesmarowane majonezem i wypełnione pysznymi składnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 placków tortilli pszennej 6 łyżek majonezu Kielecki 6 plasterków sera z szynką Hochland 6 parówek z szynki dobrej jakości liście świeżej sałaty (np. lodowej) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Opcjonalnie parówki możesz ugotować
ProstePesto.plDziś w końcu na pomysł na obiad lub kolację, bardzo pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Wiadomo, że nic nie zastąpi tradycyjnych smażonych placków ziemniaczanych, ale takie pieczone w piekarniku też są rewelacyjne, chrupiące i nie tak tłuste, więc można je jeść nawet będąc na diecie. Do placków dodałam kawałki kurczaka, dzięki czemu są bardziej pożywne(...)jeszcze smaczniejsze, ale można oczywiście zrobić je w wersji wegetariańskiej. Placki podałam z surówką Colesław z sosem curry (przepis pochodzi z Kwestii Smaku, niżej zostawiam linka, w swojej wersji zmieniłam proporcje składników). Składniki (ok. 8-10 placków): 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 filet z kurczaka Surówka Colesław
Healthy food explorersmaku około 5-6 łyżek oliwy Guacamole: połówka awokado ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny – użyłam z limonki sól i pieprz do smaku Dodatkowo do podania: 4 placki domowej tortilli z przepisu poniżej cząstki limonki jogurt naturalny lub kokosowy łyżeczka siekanej natki pietruszki lub kolendry Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem(...)Takie ułożenie też bardzo pomaga je solidnie nafaszerować. Wyciągamy warzywa i faszerujemy nimi tortille 0- ja podzieliłam każdy ze składników mniej więcej na 4 części, aby w każdym placku była odpowiednia ilość warzyw, każdego rodzaju. Od razu podajemy. Zgodnie z upodobaniami zajadamy z kleksem jogurtu kokosowego, solidną porcją guacamole, posypane w wierzchu natką pietruszki lub kolendrą. Można też skropić
Smaczna Stronawyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 25-30 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia (można od razu ułożyć na dużej blaszce od piekarnika) i rozsmarowujemy na nim 1/3 część(...)masy makowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto tak aby otrzymać 16 kawałków. Każdy kawałek skręcamy dwa razy, końce dwóch kawałków można skleić razem. Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 min. Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem
Domowy Smak Jedzenia