placki - 22990 przepisów (strona:192/1533)

SZYBKIE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 167

polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 20 PLACKÓW:   2 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i pozostawiamy(...)minuty aż ziemniaki puszczą sok. Odcedzamy. Dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy na patelni ciasto i lekko dociskamy. Formujemy placki, ja lubię cienkie. Smażymy na rumiano z obu stron. Posypujemy cukrem

Gotowanie Patki
Placki z brokułami i bazyliową śmietaną 91

kocham wymyślać przepisy na placki, słodkie, wytrawne, wszelakie. Czy to na śniadanie, obiad czy kolację, placki smakują wybornie, do nich ulubiony sos i niczego więcej nie trzeba, no może miłego towarzystwa. Tak oto powstały pyszne i puchate placki a śmietana bazyliowa nadała im szlifu, polecam. Brokułowe placuszki z sosem bazyliowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami 157

serem . Oczywiście najlepsza jest na ciepło. Do dobry pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Paluszki lizać! Quesadillas z serem , rukolą i czarnymi oliwkami / 8 porcji Składniki: 2 placki pszennej tortilli 5 łyżek jogurtu greckiego 4 garście rukoli 2 garście czarnych oliwek 2 plastry sera emmentaler 1/3 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki sól do smaku Przygotowanie: Jogurt grecki mieszamy(...)układamy 2 plasterki sera, dociskamy. Kolejna warstwa to pozostały jogurt grecki z wędzoną papryką. Następna warstwa to pozostała porcja rukoli oraz czarne oliwki. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli i dociskamy. Tak przygotowane placki z nadzieniem obsmażamy na suchej patelni, aż będą chrupiące. Podajemy zaraz po przygotowaniu, możemy udekorować listkami rukoli, oliwkami i jogurtem z wędzoną papryką

Moja smaczna kuchnia
Bakłażan faszerowany 247

mamy bardzo apetyczne danie. Z bakłażana można też śmiało zrobić pasty oraz placki. Placki z bakłażana to błyskawiczna przekąska, którą polecam również dzieciom. Z warzywnych placków świetne będą także placki z dyni - na słodko

AniaGotuje.pl
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 85

powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić na 6 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości(...)Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C (może być nawet więcej). Placki ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia. Piec około 4 do 10 minut (w zależności od temperatury do jakiej udało się Wam nagrzać piekarnik

Cztery Fajery
Środa: Enchilada 268

prosta i pożywna. Sztandarowym przykładem są enchilady, kukurydziane lub pszenne placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze(...)sosu enchilada. Posól i popieprz. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj formę do zapiekania olejem. Tortille wstaw na kilka sekund do mikrofali, żeby zmiękły. Wyłóż na każdy placek porcję farszu, posyp tartym serem. Zawiń jak naleśnik. Układaj ściśle obok siebie w formie do pieczenia. Zlej sosem enchilada, rozłóż na wierzchu porwany na kawałki ser mozzarella. Wstaw

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną. 151

Dziś u mnie atmosfera karczmiana. Skwierczące skwarki z boczku z kurkami i placki ziemniaczana. Z podanej ilości wyszło 6 placków. Składniki Placki: ziemniaki mączyste 500 gram 2 jaja cebula 2 łyżki mąki orkiszowej sól i pieprz 250 gram kurek 100 gram boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę cebula czosnek olej rzepakowy sól koperek natka z pietruszki kwaśna śmietana(...)odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju. Na drugiej  patelni  zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki

AZgotuj!
Torcik meksykański z tortilli 170

pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru, 30 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli     *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną(...)gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dzielimy na 3 części. Na dnie tortownicy układamy dwa placki tortilli *** *** Na placki wykładamy połowę mięsnego farszu *** *** Farsz posypujemy jedną częścią startego żółtego sera *** *** Następnie układamy kolejne dwie tortille *** *** Na tortille wykładamy resztę mięsnego farszu i całość posypujemy kolejną

Blog z Apetytem
Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami 107

mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)   Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut). Przygotować krem.  Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć(...)miodem oraz z serkiem mascarpone. Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu. Całość. Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu. Ciasto porządnie schłodzić w lodówce. (Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.) Przed podaniem udekorować owocami. (Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie

Di gotuje
Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok po kroku 203

patelnie.   Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj posiekany koperek. To danie najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi   Kurki w śmietanie z kurczakiem. Przepis krok po kroku   W lasach wysypało grzybami. Uwielbiam je zbierać oraz oczywiście jeść. Ostatnio nazbierałem(...)trochę kurek, niezbyt dużo ale na skromną potrawę wystarczyło. Wybrałem swoją ulubioną kurki w śmietanie z kurczakiem. To danie najlepiej smakuje z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Dla odmiany można je przygotować z dodatkiem płatków owsianych. PLACKI ZIEMNIACZANO-OWSIANE (link)     Moje pierwsze kulinarne wspomnienia z udziałem kurek

kuron.com.pl
Placuszki cukiniowo ziemniaczane z piekarnika 129

Zdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinia bo nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i fajnym sosem ziołowym. Idealne na przekąskę. placuszki: 2 ziemniaki duże 1 cukinia mała 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku papryczka chili suszona pozostałe: 100 g łososia wędzonego 1/2 ogórka zielonego(...)czosnek sprasowany. Mieszam dokładnie w misce. Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia który smaruje oliwą. Zapobiega to przyklejaniu się placków. Formuje nieduże placuszki na blaszce. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut, po czym przekładam placki na drugą stroną i piekę jeszcze 10 minut. Na każdym placku układam ruloniki z ogórka, kawałek łososia, pomidora, dekoruje

wesoła kuchnia
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 183

Moja propozycja to kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów. Składniki / na 12 sztuk: 600 g różyczek kalafiora (1 mała sztuka) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki 120 g kuskusu(...)sobotnim posiłku, a ja się staram dopierać przepisy tak, aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie składniki.  ➤  Kliknij - Przepis na sałatkę makaronową z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Piątek - Placki z pomidorami z wyspy Santorini Poza sałatkami i wege kotlecikami, według mnie świetną propozycją jedzenia do pracy na zimno są warzywne placuszki. Mamy sezon na pomidory, wybrałam więc pyszny

Chilli Czosnek i Oliwa
Puszyste placuszki z ziołami, na kefirze 156

rózgi) lub blendera na gładką masę. Dodać zioła, odstawić na 15 minut . Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste - powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadkie ( placki za bardzo rozlewają się podczas smażenia) należy dodać więcej mąki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności(...)się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko zrumienione przełożyć na talerz a na patelnię dodać nieco oleju i smażyć kolejne placki. Podawać z dowolnymi, wytrawnymi dodatkami. Smacznego

Stare Gary
Placki z ziemniaków, cukinii i marchewki 172

Dzisiaj zapraszam na placki z cukinii, marchewki i ziemniaków, pachnące ziołami i czosnkiem. Składniki: 1 kg małych cukinii 200 g obranej marchewki  600 g obranych ziemniaków 130 g mąki pszennej 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 3 czubate łyżeczki majeranku suszonego (polecam przyprawy Skworcu ) 1 czubata łyżeczka oregano 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, do cukinii. Dodajemy pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy. Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu zrumienienia. Oleju na patelnię wlewamy tyle, aby utworzył warstwę o głębokości 1 mm.  Po usmażeniu placki odsączamy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania