Już dawno miałam przygotować placki z dodatkiem tartej marchewki, ale jakoś nie było okazji lub zwyczajnie o nich zapominałam. Ale ostatnio pamięć mnie(...)zawiodła i oto są one. Połączenie bezglutenowych mąk, jedną z nich jest kasztanowa, do tego troszkę pure z dyni i oczywiście marchewka dało w efekcie na prawdę genialne placki. Co prawda, skład jest nieco urozmaicony, ale to właśnie ten miks dał tak dobry smak. Placki są bardzo mięciutkie, pulchne, delikatne, słodziutkie, także dzięki naturalnie słodkiej marchewce. Koniecznie polecam
Zdrowie na języku :Pdrobnych oczkach tarki. W misce roztrzepujemy rózgą jajka, dodajemy mąkę, sos sojowy, imbir oraz rozdrobnione wszystkie warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszam. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po smażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszcz. Do jogurtu dodajemy otartą skórkę cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Wrzucamy poszatkowaną drobno rukolę(...)oraz pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rumienimy sezam. Placki podajemy na ciepło zaraz po usmażeniu, posypane prażonym sezamem oraz z dodatkiem sosu jogurtowego
Qchnia po prostuprzepis i powiem że tak przyrządzone placki są mega chrupiące i dużo zdrowsze, lżejsze niż tradycyjne. Zajrzyjcie do Bogdana na stronę Polskie Zabytki , naprawdę warto. Tymczasem zajmijmy się plackami, już dawno tak pysznych nie zajadałam. Ziemniaczane placki z amarantusem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukrem pudrem, amaretto i masłem na puszystą masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Jeden placek posmaruj migdałowym nadzieniem i przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Pokrój placek na paski wzdłuż krótszego boku. Zwiń paski w spiralę, a następnie zwiń w kółko. Układaj bułeczki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką
codojedzeniaPyszne danie na listopad, gdy za oknem deszcz i słota a na talerzu złociste placki. Z czym jadacie placki ziemniaczane? najczęściej? bo my różnie, z cukrem, ze śmietaną. Dziś podałam je z gulaszem z pieczarek, wyszło bardzo smakowicie. Gulasz z pieczarek i chrupiące placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplacków tortilli, sos, sałatka z warzyw które mamy dostępne w domu i pyszne szybkie danie gotowe. Sprawdzą się zarówno jako lunch, szybki obiad, kolacja czy danie podczas imprezy. Ostatnio będąc na zakupach w sklepie rybnym kupiłam piękną, pachnącą wędzoną makrelę i stwierdziłam, że to właśnie z jej dodatkiem przygotuję wrapy. I to był bardzo dobry pomysł. Składniki: 3 placki(...)posiekanej pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kukurydze, pokrojone rzodkiewki a następnie mieszamy. Makrelę obieramy ze skórki oraz ości. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli układamy sałatkę, plastry pomidora, kawałki wędzonej makreli a następnie polewamy dressingiem. Każdy placek dokładnie zwijamy tak by składniki nie wypadały. Wrapy podajemy z sosem ziołowym. Przepis dodaję
Życie ze smakiemcukrem pudrem, z syropem klonowym, z konfiturą placki z dyniowe chyba ze wszystkim smakują wyśmienicie. Są lekkie i puszyste, przepyszne. Śniadanie idealne nie tylko na niedzielę. PLACKI z DYNI Składniki: (ok. 12 szt) 200 g puree z dyni 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 czubata szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie(...)proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę mleka. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim placki nakładając po łyżce ciasta
Bon appetit mon amieulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Jeśli Wasza patelnia ma tendencję do przywierania - smażąc placki użyjcie odrobinę tłuszczu. Ja tym razem placki smażyłam na swojej nowej patelni FISSLER - SensoRed . Posiadam taką o średnicy 26 cm i przyznam, że początkowa byłam odrobinę przerażona jej ceną, ale po przygotowaniu na niej kilku potraw stwierdziłam(...)rączka jest ergonomiczna i bardzo bezpieczna , ponieważ nie wyślizguje się z dłoni. Tak jak wspomniałam, już mam doświadczenie z tą patelnią i akurat teraz zaprezentowałam proste, choć niezwykle pyszne placki. Bardziej skomplikowane dania pojawią się wkrótce. Za każdym razem zauważyłam, iż dno patelni równomiernie się rozgrzewa , doskonale akumuluje ciepło i przy tym sprzęt jest bardzo energooszczędny. Patelnia nadaje się
Di gotujekilku zaledwie podstawowych składników. Tajemnica sukcesu tkwi tutaj w technice wyrabiania ciasta oraz smażeniu placuszków. Ciasto powinno wyrastać dwa razy: po wyrobieniu i po uformowaniu placków. Dzięki temu podczas smażenia placki napuszą się i utworzą dużą kieszonkę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, przekładając dwukrotnie. Urosną zadziwiająco szybko, a my będziemy mieli mnóstwo frajdy przy obserwacji. SKŁADNIKI(...)godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Kroimy na 8-10 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm. Układamy na posypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Pod koniec wyrastania mocno rozgrzewamy patelnię. Z każdego placka
cool and mintyłyżką, delikatnie przyklepując tak, aby powstał większy placek. Jogurt wymieszać z dżemem, posmarować kolejno placki tworząc „torcik” lub podawać osobno z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Placki dyniowo- waniliowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminepieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z Salami Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej – 100-150 g tartego sera typu gouda lub cheddar – 100-150 g salami(...)musztardą. Możesz dodać do sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wybór pozostawiam Tobie. Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli (im większa tym lepiej). Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonego w drobną kostkę salami. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz
nietylkopasta.plpolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 20 PLACKÓW: 2 kg ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i pozostawiamy(...)minuty aż ziemniaki puszczą sok. Odcedzamy. Dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy na patelni ciasto i lekko dociskamy. Formujemy placki, ja lubię cienkie. Smażymy na rumiano z obu stron. Posypujemy cukrem
Gotowanie Patkikocham wymyślać przepisy na placki, słodkie, wytrawne, wszelakie. Czy to na śniadanie, obiad czy kolację, placki smakują wybornie, do nich ulubiony sos i niczego więcej nie trzeba, no może miłego towarzystwa. Tak oto powstały pyszne i puchate placki a śmietana bazyliowa nadała im szlifu, polecam. Brokułowe placuszki z sosem bazyliowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie