wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w krążki a pomidory w plastry. Na każdym placku układamy warzywa, pokrojone oliwki i szczypiorek. Doprawiamy wszystko czosnkiem granulowanym i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze
Olikowa kuchniaidealna przekąska na sylwestrową imprezę. Do przygotowania w wielu wariancjach smakowych. U mnie pierwsza połowa- z serkiem, sałatą, szynką i serem, a druga - z czosnkiem, koncentratem, twarogiem i papryką. Składniki:- ok. 5-6 dużych placków naleśnikowych (u mnie pól na pól z mąki pełnoziarnistej i tortowej)na pierwsze nadzienie- serek kremowy (np. Almette)- sałata lodowa- szynka
Kuchnia Elliełyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C.2.MasaRozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając
Słodkości i nie tylkołyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp(...)Dodaj czosnek, drobno pokrojony, lekko posól i smaż w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym
codojedzeniarozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia cebula Suszone pomidory 2 łyżki mąki Kawałek sera gorgonzola -ew. Lazur Śmietana 30%- u mnie 12 % Jajko Sól Pieprz(...)masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem
Kopystką po garachgęstą śmietanką ,ale niekoniecznie. Gorąco zachęcam do spróbowania, a zapewniam że to nie będzie ostatni raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z młodej kapusty – składniki: połowę średniej młodej kapusty 1 nieduża cebula około 50 gram żółtego sera 2 nieduże ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 jajka wielkości M około 2 płaskie łyżki siekanego koperku 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)delikatnie zlać, lecz uważając, aby nie wylać skrobi. Po tym czasie drobno siekamy obraną cebulkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do miski z kapustą dodajemy ziemniaki, ser czosnek, cebulę, posiekany koperek i 2 jajka. Wszystko mieszamy. Po tym czasie do smaku posypujemy pieprzem i dodajemy mąkę. Rozgrzewamy olej na patelni
Olcia gotuje!porcje Składniki: 2 jajka pęczek szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej papryki kilka liści świeżej bazylii 4 plastry wędzonego boczku 2 plastry żółtego sera (może być gouda) sól i pieprz do smaku 2 placki tortilli Przygotowanie: na patelni bez tłuszczu wytop boczek, aby powstał chrupiący bekon. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną paprykę w małą kostkę oraz pomidorki(...)dodaj posiekany szczypiorek i bazylię, a następnie zalej zbełtanymi jajkami, dopraw i podsmażaj, aż jajecznica się zetnie. W między czasie na patelni grillowej podpiecz tortille i ułóż na nich ser oraz bekon, a następnie jajecznicę i zawiń kanapki. Smacznego
Niezły Młynekindyka(może być również wieprzowe lub wołowe) przyprawa do dań meksykańskich 1 czerwona papryka 1 cebula puszka kukurydzy 60-70 dag żółtego sera sól,pieprz 2-3 łyżki oleju sosik czosnkowy lub ketchup Przygotowanie: Placki tortilli pokroiłam na 3 części jak na zdjęciu, Mięsko podsmażyłam na oleju,doprawiłam przyprawą meksykańską ,solą i pieprzem. w misce wymieszałam mięso z kukurydzą(...)papryką i cebulką pokrojoną w kostkę,ser starłam na tarce o drobnych oczkach. kawałki tortilli zwijałam w rożki i nasypywałam do nich ser żółty i napełniałam mieszanką mięsno-warzywną,do tego na końcu jeszcze trochę sera, gotowe rożki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dookoła miseczki w której później podam sosik, wyszło mi dwie warstwy i każdą
Swojskie jedzonkosię sam:) Możesz też po prostu zmiksować w blenderze pomidory z puszki z ząbkiem czosnku, dwiema łyżkami oliwy i odrobiną soli oraz cukru. Nadzienie: Na pewno obowiązkowym składnikiem jest ser mozarella. Reszta to kwestia gustu. Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do dużej miski obydwie mąki, łyżeczkę soli i wymieszaj. W osobnej misce rozpuść drożdże w wodzie i dodaj oliwę. Następnie wlej(...)Krok 5 Gotowe ciasto przełóż na łopatę do pizzy, jeśli ją masz, a jeśli nie na płaski talerz, albo cienką deskę do krojenia. Posmaruj placek sosem pomidorowym, wyłóż na nim ulubiony farsz, dodaj ser i przełóż delikatnie na rozgrzany kamień, foremkę lub tackę wyciągniętą z pieca. Wstaw do piekarnika i piecz przez 4-5 minut, jeśli ciasto jest bardzo
Niedzielny kucharzplacek, który nie kosztuje dużo wysiłku, ani też pieniędzy . Polecany dla osób, które nie chcą się trudzić z mieleniem sera, albo też nie mają jeszcze wprawy z pieczeniem, bądź też serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty
Pysznosci Babci Basipodawać nie tylko na obiad ale też jako przekąskę.SKŁADNIKI500 g rozdrobnionego gotowanego mięsa1 cebula3 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka mielonego kminkupieprz cayenne (ilość wedle upodobań)sól, pieprz150 g utartego sera cheddar2 łyżki oliwy z oliwek16 tortilliCebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć aż cebula będzie(...)pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażać (nie za długo aby mięso nie stało się zbyt suche). Zdjąć z ognia i przestudzić. Na placek tortilli nakładać porcję farszu, na wierzchu posypać łyżką startego sera i zwinąć w rulon. Włożyć do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200°C.Podawać gorące z ulubionym
Złote przepisyser ścieramy na tarce. Następnie przygotowujemy cudownie zielone, aromatyczne guacamole. Awokado myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i łyżeczką wyciągamy miąższ. Do awokado wyciskamy sok z jednej limonki oraz czosnek, dodajemy sól, około 1/3-1/2 łyżeczki i wszystko mieszamy rozgniatając widelcem lub, jeśli awokado nie jest zbyt miękkie, możemy posłużyć się blenderem. Gotowe. Teraz czas na tortille. Składniki na 12 placków(...)pierwszej strony. Teraz wszystko trzeba ze sobą złożyć. Składniki wykładamy na 1/3, maksymalnie 1/2 części placka. Najpierw smarujemy guacamole, na jeden placek solidna łyżka salsy. Następnie wykładamy przestudzoną mieszankę z mięsem, garstkę sera, paprykę i sałatę. Zwijamy, oczywiście zaczynając od strony, na której leży farsz, zaginając do środka "boki". Wymaga to może nieco wprawy, ale dzięki temu zawartość
Pichceniomaniaziarnach! Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach gorditas z prozaicznej przyczyny… nie dość, że tylko takie były w sklepie, to w dodatku było przyjemne dla oka i portfela promo, więc trzeba było stestować temat. Jeśli miałbym większy wybór, pewnie sięgnąłbym po kukurydziane (te takie sztywne). Po nabyciu drogą kupna placków do tacos, trzeba było zastanowić się(...)oraz pomidory i wymieszaj. 3 Rozgrzej patelnię, dodaj wszystko z malaksera i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. 4 W międzyczasie przygotuj placki, na które będziesz nakładać farsz, pokrój warzywa, opłucz zieleninę, zetrzyj ser.. czy co tam chcesz se dodać, to to przygotuj. 5 Wyłącz gaz, przekładaj masę imitującą mięso na placuszki, dodaj dodatki i zajadaj
Blendmanostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować(...)pół godziny.Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę.Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką.Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.Smacznego
Ze smakiem i z pasjąpomidora 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 żółtej papryki 1 łyżka serka ziołowego Inne składniki, których możemy użyć: sałata lodowa, awokado, suszone pomidory, żółty ser, świeży ogórek... Kurczaka smażymy albo gotujemy. A następnie kroimy na kawałki. Placek tortilli smarujemy serkiem. Rozsypujemy sałatę, układamy plasterki pomidora i kawałki papryki. Dodajemy kurczaka i polewamy delikatnie jogurtem. Zwijamy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/