Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka(...)porcje, rozwałkowujemy średniej wielkości placki, posypując je mąką. Pozostawiamy, na około 10 minut do wyrośnięcia. Do wysokiej patelni wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy, partiami smażymy placki, na złoto, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się
Kulinarne Fantazje Mariolimożna jeść pizzę bez dodatkowych kalorii. Była pyszna. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Oczywiście możecie dodać własne składniki, według uznania. Składniki: 2 porcje 1 średni kalafior 80 g sera żółtego light 40 g szynki ( ja miałam pastrami ) 1 pomidor ½ cebuli Pieczarki konserwowe – kilka ( u mnie właśnie się skończyły i dlatego tak mało ) Ketchup Rukola 2 łyżki otrąb owsianych(...)masę kalafiorową. Formujemy placek o grubości około ½ cm. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temp. 190 o C. Po upieczeniu smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy oregano i układamy szynkę, starty ser, cebulę i pomidory. Pieczemy około 10 minut. Pod koniec pieczenia wykładamy rukolę. Kroimy na kawałki i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 370 kcal (function
Smaki EwyMałdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski. Ich nazwa pochodzi od sera małdrzyka lub mądrzyka, który wyrabiano ze słodkiego mleka z podpuszczką. Pierwszy udokumentowany przepis widnieje w książce Wojciecha Wielądka "Kucharz Doskonały z 1786 roku. Obecnie małdrzyki przygotowuje się z twarogu (tłustego lub półtłustego) i podaje na słodko - z cukrem pudrem, śmietaną czy owocami. Ja postawiłam na ostatnią
Z notatnika dietetykaNo takie rarytasy to ja uwielbiam, pulchniutkie, delikatne racuchy na maślance. Można je zrobić na kefirze ale wtedy będą ostrzejsze w smaku. Dodatek miodu i truskawek
Moje Małe CzarowanieJeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna z cukini i pieczonego kurczaka Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego
Niedzielny kucharzTe delikatne placki znalazłam na blogu u Moniki , polecam je gorąco. Placki są kremowe, puszyste i bardzo delikatne. Ja podałam z pastą z łososia
Moje Małe Czarowaniealign="aligncenter" width="1024"] Babka ziemniaczana z boczkiem[/caption] Zobacz inne przepisy na dania z ziemniaków: Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Placek Ziemniaczany Z Piekarnika Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Pierogi Ziemniaczane Z Farszem Mięsnym Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem Artykuł Babka ziemniaczana z boczkiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePuszyste naleśniki z wytrawnym nadzieniem jarmużowym są bardzo smaczne. Sezon jarmużowy trwa w najlepsze czas zatem wykorzystać te super zdrowe zielone liście. Farsz przygotowałam ze zblanszowanych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna przekąska która sprawdzi się na każdej imprezie -polecam bo znikną błyskawicznie.... Składniki: 1 filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem
Swojskie jedzonkoJedne z pyszniejszych placków jakie usmażyłam. Wilgotne, mięsiste i mega pyszne. Idealne z sosem koperkowo - śmietanowym. Mój obiad często tak wygląda a jak Wasze obiady? są
Moje Małe CzarowanieDziś polecam pyszne placki paprykowe. Są aromatyczne, są pyszne, są cudne, są zdrowe, no to co smażymy? Ja miałam już upieczoną paprykę w słoju, taką
Moje Małe CzarowanieZwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło: Świat Kobiety. 101 przepisów. Placki, tarty, naleśniki
Smaki Na Talerzuwpisu. Mam dla Was świetną propozycję na ciasto, które nadaję się na każdą okazję. Jest to miodownik przekładany sernikiem gotowanym. Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy, aby zmiękły. Wierzch pokryłam masą kajmakową i grubo obsypałam prażonymi orzechami ziemnymi. Ciasto przygotowałam w dwóch aranżacjach. Nie mogłam zdecydować
Kuchnia Paulettes