bobem i cukinią Tortille z serem halloumi Makaron z masłem szałwiowym Pasta alla norma Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Zobacz też nowe przepisy Wrapy z szarpanym kurczakiem Placki z cukinii Ewy Wachowicz Kofty z sosem tahini Lody chałwowe Panzanella – sałatka chlebowa Artykuł Wrapy z szarpanym kurczakiem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plwersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno(...)wędzonym łososiem. W każdej wersji bedą pyszne :) Składniki na ok 15 placuszków: 1 spora cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinię myjemy i trzemy (razem ze skórką, nie obieramy) na tarce, na dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy
Zawsze głodna!czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość sporą ilość, bo cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało
KardamonovyPlacuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii , to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz(...)mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek do smażenia do podania: jogurt naturalny przyprawiony wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i solą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Łodyżki i listki botwinki drobno siekamy. Bazylię (jeśli używamy świeżej) także siekamy. Do miski
Poezja smakuużyłam olej z pestek winogron) Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię myjemy i nieobraną trzemy na średnich oczkach tarki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, przyprawy oraz sok z cytryny. Mieszamy. Masę nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Formujemy cienkie placki. Smażymy z obu stron
Weganka gotujeCukiniowe placki karobowe z mąki gryczanej , smażone z jabłkiem, z miodem kochana mama zrobiła mi niespodziankę i kupiła cukinię <. 3 karob już dawno tkwił u mnie w szafce, ale prawdę powiedziawszy nie podbił mojego serca, do chwili gdy ostatnio odkryłam, że w takich plackach mi smakuje :D zapowiada się cudowny dzień
More food, love and dreamsplacki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia :P Składniki ( na oko): * 2 nieduże cukinie * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 nieduża marchew * 1 średnia cebula * przyprawy: sól, pieprz można zamiast soli dodać przyprawę uniwersalną * 1 jajko * olej do smażenia Dlaczego na oko? Zależy to od wielu rzeczy jak robimy. Czy mocno odciśniemy cukinię(...)soku, jak dużo jest tej cukinii. Ja robię tak, żeby zawsze dodać 1 jajo i 1 marchewkę. Mąka ziemniaczana i ilość cukinii jest w odmiennych ilościach za każdym razem. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie
Pieprzyć z FantazjąPlacki z cukinii i kolby kukurydzy z dodatkiem ryżu i dymki. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki. Składniki 1 cukinia ( nie przerośnięta) 1 kolba kukurydzy cebula dymka ( ta mała z zieloną częścią) sól i pieprz do smaku 2 jaja 1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie) 1 łyżka mąki kukurydzianej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć(...)macie resztkę z obiadu można dodać, jeśli nie można pominąć) 1 łyżeczka suszonego oregano Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól jedną łyżeczką soli odstaw na kilka minut aby puściła wodę. Wyciśnij nadmiar wody z cukinii. Nożem zetnij ziarna kukurydzy. Dodaj do odciśniętej cukinii, wbij jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), oregano, wkręć sporo pieprzu . Dymkę potnij na małe plasterki
AZgotuj!zachęcam do eksperymentów. Jako że jestem ogromną miłośniczką fety, bardzo często pojawia się ona w moich przepisach. Zobaczcie również: Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał Smacznego! Trudność Początkujący Czas przygotowania 8 min. Czas gotowania 7 min. Całkowity czas
A to pestkaPlacki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 1 cukinia ( 300 g ) 4 większe ziemniaki 1 cebula 1 mniejsza marchewka 1 duże lub 2 mniejsze jajka mąka pszenna 4 łyżki majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz cukier(...)odciśniętych warzyw. Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami. Dosypać mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu. Placki posypujemy cukrem
Smaczne mojeSłoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-) Składniki: 1 mała cukinia 1 słodki ziemniak średniej wielkości pół czerwonej papryki 1 marchewka garść posiekanej
pieprzny smaczekprzygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Dodatek przyprawy Vegeta Natur z koperkiem idealnie podkreśla ich smak i pozbawia ich tej nijakości jak to często bywa z plackami z cukinii. Wypróbujcie koniecznie bo czasem wystarczy odrobina zmian w przepisie aby całokształt nabrał innego smaku ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1/3 główki cebuli około 4-5 łyżek mąki pszennej
Gotowanie...to proste !pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świata Pierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli
Chilli Czosnek i Oliwa