pełni - cukinia obrodziła, więc wykorzystujemy ją na rożne sposoby. Dzisiaj pyszne placki z cukinii. Delikatne, lekkie i smaczne. SKŁADNIKI 2 średnie cukinie 1 cebula 3 jaja 8-10 łyżek mąki pszennej 1 ząbek czosnku pieprz, sól oliwa do smażenia WYKONANIE Cukinię ucieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Odsączamy z nadmiaru soku(...)Dodajemy cebulę startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku. Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie EwyPlacki z cukinii i marchewki, delikatne, mięciutkie wewnątrz a chrupiące zewnątrz.! Mniam, Cała rodzina wcinała aż im się uszy trzęsły :). Zawsze w moim domu gdy sezon na cukinię w pełni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 młoda średniej wielkości cukinia 1 większa marchewka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 6-7 łyżek mąki pszennej sól, pieprz, olej(...)rozgrzanym oleju, z umytej cukinii odkrawamy końcówki, przecinamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Cukinie i obraną marchewkę ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach, dodajemy przesmażoną cebulę, mąkę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dosypać więcej mąki. tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Formujemy placki, smażymy na rumiano
Blog kulinarny S9.PLGemista - nadziewane ryżem warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan, papryka (V) ale zdarza się z mięsem więc lepiej dopytać. 9. Stifado - gulasz wołowy 10. Kolokithokeftedes - placki z cukinii i sera feta. Przepis na Kolokithokeftedes znajdziesz TU! (V) 11. Spetsofai - gulasz z papryki i kiełbasy 12. Sardynki, ośmiornica grillowana, smażone kalmary – Grecy przyrządzają fantastyczne owoce morza(...)feta. Przepis na Spanakopitę znajdziesz TU! (V) 15. Kolokythopita – zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z cukinii i sera feta (V) 16. Prasopita - zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z pora i sera feta (V) 17. Tomatokeftedes – placki pomidorowe (V) 18. Gigantes plaki – zapiekana fasola w sosie pomidorowo-warzywnym (V) 19. Loukaniko – greckie kiełbaski z ziołami
Czarnawisienkadziałkach moich dziadków cukinie obrodziły nadzwyczajnie. Stała się stałym bywalcem na naszych stołach. Z cukinii było wszystko! Cukinia pieczona, cukinia w zapiekance, w leczo, panierowana w bułce, faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, dżem.. No właśnie, dżem. Delikatny, słodki, z delikatnym posmakiem cytryny. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię, a zostało Wam jej jeszcze trochę
Kuchnia w Słońcu Skąpana. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej
Chilli Czosnek i Oliwazarówno z cukinii, jak i tradycyjne ziemniaczane. Ostatnio jednak unikam rzeczy smażonych. Drogą eksperymentu powstała wersja pieczona placków ziemniaczano-cukiniowych. Czy udana? Przez ostatnie dni chciałam TYLKO to jeść na obiad, więc bardzo! Przepis docenią osoby, które mają mikser/malakser z opcją tarcia warzyw – dzięki niemu danie powstaje błyskawicznie. Dla mnie zdecydowanie najlepsza wersja placków to ta z dodatkiem jogurtu(...)Ziemniaki obieramy, a cukinię myjemy (ja nie obieram), odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych (nie będą potrzebne). Tak przygotowaną cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach (najlepiej użyć do tego maszyny lub końcówki malaksera – starcie warzyw zajmie minutę). Cebulę trzemy na drobnych oczkach. Starte ziemniaki, cukinię i cebulę wkładamy
Poezja smakuowsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy
Moniki Smakołykibędą pasować rukola, roszponka lub szpinak. Sprawdź też inne pyszne pomysły na lunchbox do pracy: Sałatka z tuńczykiem i makaronem Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą Placki z cukinii z serem i boczkiem Sałatka Waldorf z kurczakiem Proteinowe placki z serem, szynką i papryką Drukuj Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem #wprm-recipe-user
Na-talerzu.plproste do zrobienia. Wyszła nam niezła góra tych placków, którą to z powodzeniem zjadaliśmy przez dwa kolejne dni na drugie śniadanie. Placki ziemniaczane to danie, które zawsze będzie kojarzyć mi się z dzieciństwem. Koniecznie posypane odrobiną tego niezdrowego, ordynarnego, białego cukru W sezonie letnim lubię robić placki z cukinii , w sezonie jesienno – zimowym ziemniaczane. Wyszły pyszne! PRZEPIS
Dorota SmakujeZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :) Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również s zczególnego
Smak mojego domuDziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt(...)czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii. 2. Wbić dwa jajka, dodać mąkę oraz parmezan i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok 2-3 min z każdej strony
DefinicjaSmakudieta stanie się ciekawsza. Co warto wiedzieć na temat tego warzywa? Powodów, dla których warto sięgać po cukinię, jest wiele. To warzywo jest wspaniałym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin, np. witaminy A, C oraz witamin z grupy B. W cukinii można też znaleźć wiele ważnych składników mineralnych, takich jak wapń, selen, fosfor czy żelazo. Dzięki temu zdrowa dieta(...)ważniejszych dodatków do menu dla tych osób, które chcą zatroszczyć się o swą sylwetkę. Cukinia to również warzywo atrakcyjne dla wszystkich tych osób, które lubią cieszyć się ciekawymi i różnorodnymi potrawami. Cukinię można przecież przyrządzać na wiele sposobów. Przepisy na kotleciki lub placki z cukinii to jedne z ciekawszych propozycji. Cukinia pieczona lub smażona, cukinia jako składnik zapiekanek
ProstePesto.plmarchewkę lub cukinię . Do placków dodaję mąkę ale niekoniecznie pszenną. Świetnie sprawdza się mąka grahamka jak również żytnia. Ile jej dodać? Zawsze robię to na oko, bo wszystko zależy od rodzaju ziemniaków. O tej porze ziemniaki nie są już takie soczyste, więc mąki potrzeba o wiele mniej. Mimo wszystko wolę dodać ekstra jajko niż dodatkową łyżkę mąki. Placki będą
codojedzenia