pozostawiamy na 20 minut aż odpłynie z niej cały sok. Po tym czasie w misce mieszamy cukinię, posiekany jeden ząbek czosnku, jajko, mleko i mąkę wraz z solą i pieprzem na gładką masę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy placki o grubości(...)minuty z każdej strony na średnim ogniu. Każdy usmażony placek przekładamy na ręcznik papierowy by osuszyć go z nadmiaru tłuszczu. I tak do wykorzystania całej masy z cukinii. Gotowe placki układamy na talerzu a na każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą
Mango PapajaDziś zapraszam Was na wyjątkowe placki, a mianowicie placki z patisonów z dodatkiem cukinii. Chrupiące, pyszne, idealne na obiad bądź sytą przekąskę. Ja podałam je z potrawką mięsno-warzywną i sosem tzatziki(...)było pysznie!!! Składniki na placki z cukinii lub patisonów około 700 g cukinii lub patisonów (ja wymieszałam pół na pół) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie czerwona) 2 małe ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Cukinie jak i patisony wybieramy młode, niewielkie, o miękkiej
Rozpustne gotowaniePlacki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo. Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem parmezanu, który wraz z przyprawami z bliskiego wschodu wspaniale podbija smaki i wynosi tę znaną potrawę na jeszcze wyższy poziom. Chrupiące brzegi i pysznie aksamitny środek z charakterystycznym, serowym(...)chmurką ♥ Nie ma co tu więcej pisać, gdy na patelni już skwierczą złociste placuszki, zatem siadajcie do stołu i napełnijcie brzuchu zielonym latem! Placuszki z cukinii z parmezanem Potrzebujesz: ok. 300g cukinii startej na grubych oczkach 1 mała cebula 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko 1/2 szklanki mleka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPlacki z kaszy gryczanej, twarogu i cukinii to jedno z prostszych dań. Błyskawiczne w przygotowaniu mogą stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację. Takie placuszki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. składniki na około 12-15 sztuk 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego 1 mała cukinia 1 cebula(...)Umytą cukinie razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy startą cukinię oraz cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg i czosnek, ugotowaną i wystudzoną kaszę, jajka, jogurt oraz mąkę. Wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy małe placki
Smakowite Daniatrakcie sezonu cukiniowego nie może u mnie zabraknąć dań z tym warzywem. Są to m.in. placki z cukinii, a dziś dokładnie to placki cukiniowo-ziemniaczane . Składniki: - jedna średnia cukinia - 3 średnie młode ziemniaki - 1 mała marchewka - 1/2 cebuli białej - 1/4 cebuli czerwonej - 1 jajko - mąka pszenna (około 1 szklanki) - 1 płaska łyżeczka soli - majeranek, czarny pieprz dodatki: - olej(...)składników i dokładnie mieszam ciasto. Mąki dodaję tyle, aby ciasto nie było za rzadkie. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam ciasto na patelnię i rozsmarowuję tworząc zgrabne placki. Smażę z obu stron na rumiano. Gotowe przekładam na ręcznik papierowy. Podaję tym razem z półtłustym twarogiem i śmietaną. Do tego świeże ogóreczki także z mojej działki
Kuchnia co dniaPlacki z czerwonej soczewicy i cukinii to idealny pomysł na obiad, można je podać z dodatkiem surówki, sprawdzą się również na kolację. Takie placki są bardzo smaczne i pożywne, można do nich dodać swoje ulubione składniki. składniki na około 15 sztuk 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnek 1 jajko(...)minut. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron
Smakowite DaniaPyszne i zdrowe placuszki to zawsze dobry pomysł na kolację! Najlepiej wykorzystać sezon i podać je z kureczkami prosto z lasu! Zapraszam Ciebie po przepis na
FlymetothespoonPlacki z cukinii są lżejsze(...)bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej ;) Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację. Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia
Milion Smakówtakiej też użyłam do moich placków. Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny , a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu(...)olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy
Czerwona PorzeczkaAbsolutnie! Internetowe otchłanie nadeszły z pomocą i przepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii. Są niesamowicie delikatne i przepyszne! Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii. Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt! Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem(...)kraju pochodzenia i tego, gdzie będziecie je smażyć, uśmiech przepełniony smakowitością nie zejdzie Wam z ust! I z pewnością przepadniecie w ich delikatność bez reszty! ;) Szczególnie teraz, kiedy cukinii i pietruszki pod dostatkiem. Ejjeh Potrzebujesz: 700g cukinii ( 1 średnia) 1,5 pęczka natki pietruszki 2 duże ząbki czosnku 5 jaj 2-3 czubate łyżki mąki 1 + 1 łyżeczki soli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki 1 duża cebula 2 jajka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 pęczku posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie wraz ze skórką również zetrzeć(...)patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią
O kuchni z uczuciempożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Składniki: 1 mała cukinia lub płowa dużej 4 garście umytego i posiekanego drobno jarmużu 2 garście dowolnych ziół: bazylii, pietruszki, rukwi wodnej Pół ząbka czosnku 1 jajko(...)smażeniu niechybnie dowiedzą się sąsiedzi, bo smażone placki będą intensywne pachnieć:) Placki możemy zjeść z z salsą z pomidorów, cebuli i posiekanej bazylii. Artykuł Środa: Placki z jarmużu i cukinii pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPlacki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni(...)patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżycoś lekkiego i mega pysznego - pieczone frytki z cukinii z parmezanem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się jako kolacja lub przystawka. Polecam również inne przepisy na dania z cukinia: Gofry z cukinią i serem Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Roladki z cukinii z serkiem Placki cukiniowe z czarnuszką Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti Placki z cukinii z serem Zupa-krem z cukinii Leczo w słoikach na zimę Pieczone frytki z cukinii w panierce Składniki: 1 średniej wielkości cukinia lub 2 mniejsze (młoda, bez ziarenek) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki tartego parmezanu sól pieprz szczypta wędzonej papryki Cukinie umyć, ususzyć papierowym ręcznikiem, odkroić końce, pokroić
Obiad gotowy