placki ciasta - 500 przepisów (strona:7/34)

Kremówka 331

Kto oglądał „Shreka” zapewne przypomni sobie ten tekst:„Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek

mojewypiekiinietylko
Makowe z kremem "biała dama" 178

cukier waniliowy, cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Dietetyczne pierogi 346

przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia

dom-agi.pl
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 223

Osobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i

kulinarnyJa
Galette pomidorowo - bazyliowe 173

stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie ze wskazówkami z oryginału, rozłożyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 99

nierówna, a przekonałam się, że chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść

dom-agi.pl
Pierniczki 199

kostki masła,Po przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji

Anioły w kuchni
Proste ciasto z rabarbarem 339

Proste ciasto z rabarbarem...Puszyste, słodkie ciasto.Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, smaczne, tanie.Idelane do kawy. Zapraszam!Składniki:250 g margaryny;1 szklanka białego

Gospodyni Miejska
Pierogi z kapustą i grzybami 169

ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć farsz i zlepiać pierogi

Moje domowe kucharzenie
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 195

galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3  łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem.     Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl/ 

Z Majeczką w kuchni
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 150

oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki .** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy

charlotte gotuje
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 210

odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Kroimy go na części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę

Taste Of My Day
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 377

wykładamy z piekarnika. Studzimy i delikatnie zdejmujemy z blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta).Krem : Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 213

części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia

Proste Potrawy
Świąteczne pierniczki 259

cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI

Moje Kuchenne Rewelacje