placki ciasta - 500 przepisów (strona:10/34)

Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 196

Połączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:kostka margaryny do pieczenia 250g2

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada wuzetkowa 452

pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.  Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 167

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu

Zawsze głodna!
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 185

kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans.  Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.  Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.  Olej rozgrzewamy do około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Amoniaczki 297

białka do posmarowania ciastek cukier kryształ do posypaniaWykonanie:Mąkę rozetrzeć z margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy nożem lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Quiche z zielonymi szparagami 115

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól

Anioły w kuchni
Calzone 246

pizzy. Odstawić.Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę przecieru pomidorowego i ketchupu, wyłożyć nadzienie, bardzo starannie sklejać pierogi. Piec ok. 25 minut. Przestudzić

Praktyczna pl
Sernik prawie krakowski 182

masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 132

masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika.   W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki

BaRepas
Prosty drożdżowy przekładaniec. 160

daktylowe.1 szklanka posiekanych daktyli1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowegoDaktyle wymieszać z dżemem. Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.Piec około

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto (placek) z malinami - proste, szybkie i bardzo smaczne 205

zapraszam Was na prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z malinami w roli głównej. Ciasto malinowe jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu. Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone maliny nie mogłam się

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe z truskawkami 465

ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- formę wyłożyć papierem do pieczenia- wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut- z mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając masło na drobne kawałki(...)rozcierając między palcami kawałki kruszonki- na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto- całość posypać obficie kruszonką- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem Ciasto drożdżowe gości

Smakołyki Bereniki
Placek z śliwką 192

Dzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :).Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę(...)wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki. (Kawałki według uznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką

Moje pyszne gotowanie
Mazurek pomarańczowy 169

Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie;Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.Dokładnie sparzone i wyszorowane cytrusy wraz ze skórką kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy cukier

Anioły w kuchni
Słone placuszki 152

jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek.  Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski(...)mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi ilościami i mieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania