się zamówić wszystko! Niestety, była nas tylko czwórka, więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie.Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą.Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam(...)więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhaswracający z owcami z gór, zmożony głodem i zmęczeniem.Obiad został podany bardzo elegancko, chociaż skromnie, bez żadnych udziwnień. Placki wyglądały smakowicie, pachniały rewelacyjnie,a do tego były w idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak
W kuchni Karmel-itkiWystarczy potraktować obrane ziemniaczki blenderem i połączyć z przyprawami oraz odrobiną mąki. Otrzymamy proste i zdrowe placuszki, które doskonale pasować będą do niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo mąki i jajka. Moja propozycja obeszła się(...)sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe
rabarbarowoChoć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko(...)jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikikropel (około 15) stewii firmy SteviGold 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/oko(...)łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćintensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso częściowo przestygło. Tortillę kładziemy na płaskiej powierzchni. Jedną połówkę placka wykładamy sałatą i kładziemy na niej kurczaka. Jako następne warstwy umieszczamy szynkę konserwową oraz plastry pomidora, który posypujemy rzodkiewką i odrobiną pieprzu. Na koniec kładziemy ser oraz jeszcze jedną(...)warstwę sałaty. Kanapkę przykrywamy drugą połówką placka i kroimy bardzo ostrym nożem na 3-4 części (na czas tej ostatniej czynności warto całość spiąć wykałaczkami, aby składniki nie przesuwały się). Aby tortilla swobodnie zamknęła się na nadzieniu, podczas układania kolejnych warstw składników powinniśmy zostawić mały wolny margines na zewnątrz placka oraz 2-3 cm w jego środkowej części
Kulinarna Pokusaśrednicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie
Chocolate Muffin BlogAnneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków
Moje QulinariaPlacki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć(...)Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować na jednolitą masę) Dołożyć mąkę i wymieszać do połączenia składników Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor Podawać z sosem tzatziki lub śmietaną i cukrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzostał mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól pieprz(...)dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :) Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnastępnie obtoczyć dokładnie w mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty.Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką(...)patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia, a by ser dobrze skleił całość.Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem.Przyrumienione z obu stron przełożyć na talerz, można przekroić
Mix smakucukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika(...)czasu mieszając. Placek miodowy przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa cienkie blaty. Do tego użyć najlepiej noża długiego, piłki do chleba. Idelanie się sprawdza! Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu powidłem śliwkowym i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Następnie wierzch naszego biszkopta posmarować ponownie powidłem
Z Kuchni Do KuchniRösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane(...)podgotowanych, grubo startych ziemniaków lub z surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Umyte oraz obrane
Moje domowe kucharzenieSkładniki:4 placki tortilli150 g szynki w plasterkach (np. polędwicy sopockiej)200 g sera w kostce (np. edamski)8 łyżek ketchupu4 łyżki sosu chilli(...)Develey) Przepis:Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko
Emcia Pichciblaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła(...)zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia