placek po - 1500 przepisów (strona:21/100)

Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 169

naszym życiu w każdym możliwym zakamarku, wypełniając je uśmiechem i swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku(...)gotować) i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu

My simple kitchen
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

ciasto włożyć na ok. 40 minut. Powinno być złoto-brązowe, najlepiej zrobić próbę pod koniec pieczenia, wsunięty drewniany patyczek powinien pozostać po wyjęciu suchy, wówczas placek jest gotowy.  Ciasto studzę w formie. Kroję na dowolne kawałki(...)Przy podzieleniu na jakieś 35 sztuk każdy będzie miał ok. 100 kcal, ale to tak orientacyjnie, ponieważ wartość kaloryczna zależy w dużej mierze od mieszanki bakalii, jaka zostanie zastosowana. Placek włoski jest naprawdę warty wypróbowania. Jestem pewna, że kto raz go spróbuje, wstawi go na stałe na listę domowych wypieków.  Polecam gorąco i życzę smacznego! #beztłuszczu #placekzbakaliami #jabłka

I tu będę miała takie te
.1243. pierwsza próba 157

karobowe placki gryczano-owsiane z kiwi (jedno w środku) przełożone naturalną pastą słonecznikową ~ Placki zrobione na bazie przepisu na omlet >>klik<< , jedyna zmiana to dodanie łyżki karobu do masy i oczywiście usmażenie kilku małych placuszków zamiast jednego dużego omleta :) Po raz pierwszy spróbowałam dzisiaj równiez zrobić "owocową różę", która jest ostatnio całkiem popularna

breakfast of dreams
Drożdżówki z serem i truskawkami 263

białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm - na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5) - placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 192

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego  • 2 szklanki mąki  zaczyn  • 25 g drożdży  • 1 łyżka cukru  • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki   dodatkowo  • 2 jabłka  • 1 łyżeczka cynamonu  • cukier puder • olej(...)pojemniku,dolać mleko  i łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia 3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z przygotowaną masą zostawić    już nie mieszać Na oleju smażyć placki podawać posypane cukrem pudrem

W królestwie smaków Beaty
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 166

godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy z oliwek spora garść świeżych liści bazylii sól 2-4 ząbki czosnku około 1/3 zielonej papryczki chili Listki bazylii opłukać, dokładnie osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę(...)zblendować razem z oliwą i odrobina soli.  Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgnieść ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Sosem posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę  żółtego sera.  Pizzę piec przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 127

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć(...)najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku. Składniki - proporcje dla 3 osób 200 g mąki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto królewiec 656

takiej samej wielkości placki, pierwszy placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut do lekkiego zezłocenia - nie należy piec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty ostudzić

Smakołyki Bereniki
Wigilijna gwiazda makowa 487

masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt koła. Torcik poprzecinać na 16 części, uważając

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 158

bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam jej zjeść. zaraz po otwarciu(...)drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy gdy są ładnie rumiane. Ogień gasimy a na gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
moje placuszki z borówką 142

placuszki z borówką  Porcja placków dla dwóch osób, czyli co nam będzie na śniadanie potrzebne 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny co i jak po kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę(...)jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę

Kuchnia Babci Basi
Kamień do pieczenia pizzy 154

paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika i pieczemy ją około 7-10 minut. Możemy również przenieść sam placek na gorący kamień (uważając aby się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki(...)chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie na zwykłej blasze. Jeżeli jesteście zainteresowani kupnem kamienia do pizzy to zapraszam was do odwiedzenia strony podstawki.pl gdzie możecie nabyć taki

Marta Gotuje
Tortilla z tofu i ajvarem 198

Dzisiaj prosta i szybka w wykonaniu meksykańska uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu  4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól(...)solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni.  3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka.  5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy. Życzymy smacznego! :)  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Żytnie placuszki z odżywką białkową 160

jest przede wszystkim smak. W moje ręce trafiła odżywka waniliowa. Smakiem i zapachem przypomina mi shake, czyli jak najbardziej jestem na TAK. Jak dotychczas wykorzystałam ją do sernika oraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się(...)jajka, płatki, odżywkę, jogurt, mleko, sodę miksujemy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Call me the pancake queen czyli placki jaglane zdatne po treningu 168

Wiem, wiem... często raczę Was plackami, ale co tam, mam nadzieję że z tego przepisu też skorzystacie :) Dziś przetestowane na mamie, przeżyła i mówiła że smaczne :) Dobre po treningu, dla przeciwników tłuszczu, zalecam po prostu rezygnacje z kokosa :) Składniki /całość około 654kcal/: 50g dojrzałego banana 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 15g wiórek kokosowych 2 jajka Sposób przygotowania(...)Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę banana rozduszamy na miazgę widelcem do kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki, miksujemy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnie pokrywką/ SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość