Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i pełen aromatów! Na indyjską nutę. Zmodyfikowałam znacznie oryginalny przepis. Gdyż orginał zawiera tylko rodzynki. Ja dodałam całą szklankę bakalii!Wykorzystałam do przepisu jedną z herbat z tych dwóch ,którą dostałam
Z Kuchni Do Kuchnikratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko
Mia Cucina SofietaMąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę. Krok 3 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać ich niczym. Krok 4 Wyjąć gorące blachy(...)ułożyć na nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie. Krok 5 Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePLmożna by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie(...)się ich smakiem musicie koniecznie wybrać się w tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz... Proziaki - placki z Bieszczad SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacek z owocami tropikalnymi. Składniki : 2 puszki mandarynek(...)pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony placek posmarować podgrzaną,przetartą przez sitko konfiturą morelową i posypać wiórkami kokosowymi. Pokroić na małe kawałki w kształcie kwadratów
Przepisy i porady kulinarnewyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki
Chilli Czosnek i Oliwaodstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem
Blondynka Gotujeściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku
Blondynka Gotujeczęści i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy
Słodkie PrzyjemnościC.Kamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał.Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj lub rozciągnij na placek podsypując kaszą manną na wielkość kamienia lub blachy do pizzy.Z drugiej części oderwij połowę i rozwałkuj ją na dwa niezbyt szerokie (około 3,5 cm) i długie(...)mozzarellę w cienkich kawałkach (albo tartą) i zlep cały pasek wzdłuż u góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki
Słodko-Słony Świat Ilonyprzelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie 15-20 minut góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki.krem karpatkowy Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną, do gotującego
Niezły MłynekDzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron. Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem
Gotowanie to kochaniePita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie(...)elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.Kiedy
mojewypiekiinietylko....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwa