konsystencji. Masę lekko studzimy.Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta.Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy
Słodka Stronasamej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji.Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie
Słodkie PrzyjemnościUpieczony przestudzony biszkopt kroimy na 3 placki. Każdy nasączamy herbatą. Wykładamy kisiel wiśniowy na spodnią część. Następnie wykładamy tężejącą masę czekoladową, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy układanie warstw. Do dekoracji tortu użyłam rozpuszczoną czekoladę białą (góra tortu) i mleczną (bok tortu), kakao i posypkę czekoladową ale myślę, że można spokojnie użyć
happycreatiff.blogspot.commiksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy 200 C, blachę wykładamy papierem pergaminowym i formujemy na niej zgrane placki na blachę wchodzi 9 placków. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zarumienią.Bliny świetnie smakują z sadzonym jajkiem. Smacznego
Niezły Młynekpatrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)- polewa czekoladowaNastawiamy piekarnik na 170 stopni.Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach(...)33x23cm)Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut.Ciasto w piekarniku powinno podwoić swoją objętość,Wyjmujemy z piekarnika, lekko przestudzamy i kroimy każdy z placków na 4 części.Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie piernik zacznie twardnieć.Wystudzone blaty piernika smarujemy równomiernie marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy.Tak przygotowane pierniki przykrywamy
W mojej holenderskiej kuchniuchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut.Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić.Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka(...)być dość rzadki, ale pamiętajmy, że jest na bazie masła, więc w lodówce stwardnieje.Krem kajmakowy:mała puszka "krówki" 3-4 czubate łyżki masłaOba składniki utrzeć razem i...gotowe.Biszkoptowe placki przekładać naprzemiennie oboma kremami.Górę i boki udekorować według gustu. Ja użyłam do tego celu startej na tarce princessy (boki) i malutkiego pudełeczka lentilek czyli drażetek czekoladowych.Zrobienie
Codzienna kuchnia niecodziennaMalinę - Malinko, pozdrawiam Cię najserdeczniej :)To ciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :)Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto:100 gram miękkiego masła,2 łyżki miodu,2 jajka,250 gram cukru,1 łyżeczka octu(...)słodzone gotowane lub puszka "krówki" ),1-2 łyżki koniaku lub spirytusu,1 szklanka orzechów włoskich zmielonych.Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. Posypka: obcięte reszki pokruszyć i wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennazaś szynkę prosciutto porwać na kawałki.Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu z mascarpone, zostawiając czyste brzegi dookoła. Następnie porozrzucać po pizzy kolejno szalotkę, prosciutto, szparagi i posypać rozmarynem. Składników nie powinno być za dużo, by pizza
Food Squarebakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami. Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamyna rozwałkowanym placku. Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta
Maminek kulinarnyzdjęciu widać w pełnej krasie jego puchatość - a zdjęty prosto z patelni był jeszcze bardziej imponujący. Placuszkowo się tutaj zrobiło, ale cóż... Jak mus, to mus, i placki być muszą.Omlet biszkoptowy z kardamonemSkładniki:(na 1 omlet)2 jajka3 łyżki mąki2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki kardamonudodatkowo:masło do smażeniadżem do podaniaBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałość jeszcze raz posmarować wodą.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane(...)Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden z ukochany smaków dzieciństwa, C. spróbował ich po raz pierwszy i od razu przepadł. Bo jak tu nie pokochać placków ziemniaczanych
Pożeraczka, czyli raz adobrzerówne części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić
Gospodyni Miejskacytrynowe placki z makiem podane z miodem i twarożkiemMasa rzeczy. I tylko kilka godzin dnia. Ale zawsze jest jeszcze przecież noc....a teraz odpoczywam z rodziną, gośćmi i 2 rozbrykanych dzieciaków. Czasami lepiej jest nie wiedzieć o wszystkim
More food, love and dreamscukiniowe brownie placki z sosem czekoladowym i bananem Czuję zimę, bo czekolada, dużo czekolady. Musze zrobić zapasy. Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis:60g mąkiłyżka kakaa(ok.15-20g)100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok.40ml mlekaszczypta cynamonucukier/mi
More food, love and dreamsKukurydziane placki z płatkami kukurydzianymi podane z brzoskwinią z puszki, bananem i ricottąinspiracjaZdjęcie jakości ... powiedzmy prawdę, bez jakości, bo... ostatnimi czasami zapominałam po skończeniu "pracy" z aparatem odkładać go na miejsce, tak więc tata zagroził mi, że go schowa(już kiedyś to zrobił, ale zawsze znalazłam xd) tak więc chce rano zrobić
More food, love and dreams