osoby, które bardzo dbają o sylwetkę i liczą kalorie mogą jeść pizzę? Oczywiście, jeśli jej spód będzie z komosy! Mega przepis! Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 2 średnie pizze Pizza z komosy to jedno z tych dań, które każdy niedzielny kucharz ma ochotę rozbić, kiedy tylko zobaczy przepis. Nam od razu wpadł w oko na Tasty.co . Szukasz(...)więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Pizza z komosy z jajkiem zamiast proszku Nasze pierwsze podejście do pizzy ze spodem z komosy nie było specjalnie udane, bo ciasto po upieczeniu zaczęło się kruszyć. Nie do końca podobało nam się też to, że w przepisie był proszek do pieczenia. Nie chodzi o to, że mamy coś specjalnie przeciwko proszkowi
Niedzielny kucharzJakie jest Wasze ulubione ciasto na pizzę? Moje ulubione to ciasto nocne. Jest to oczywiście umowna nazwa, chodzi tu o ciasto, które dojrzewa w lodówce około 12 – 24 godziny (najczęściej w nocy). Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce, wtedy po wyrobieniu, przykrywamy ciasto(...)wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie. Składniki CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g startego parmezanu szczypta soli
Tajemnice SmakuTaka pizza nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ale za to zawsze smakuje najlepiej i w dodatku cieszy oko swymi kolorami. Możemy taką pizze przygotować z dziećmi które z chęcią nam pomogą np. w układaniu warzyw. Moja kolorowa pizza mogła by mieć jeszcze więcej kolorów, ale w czasie jakim jesteśmy odpuściłam sobie chodzenie po sklepach i szukanie dodatkowych składników, zrobiłam(...)dobrym składem. Takim przykładem może być Vegeta Natur, przyprawy te są w pełni naturalne, nie zawierają polepszaczy smaku, sztucznych barwników czy glutaminianu sodu ! Składniki na 1 pizze o śred: Zaczyn: 12 g drożdży świeżych 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy
Gotowanie...to proste !Warto mieć zawsze w domu paczkę gotowego ciasta francuskiego, można bowiem z niego wyczarować niesamowite przekąski. Te mini pizze które mam dziś dla Was to fajny sposób na kolację oraz na wszelakie imprezy i przyjęcia. Wyglądają efektownie, robi się je w kilka minut a smakują wybornie! Polecam Wam także: – pizza na cieście francuskim – mini pizza – pizza na tortilli(...)thai z kurczakiem – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami – pikantne frytki z batatów MINI PIZZE NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – 100 ml passaty pomidorowej z przyprawami (czosnek, chilli, oregano – dodaj i zblenduj
nietylkopasta.plSzukacie niebanalnej, ale konkretnej przekąski? Proponuję pizza balls. To takie niby bułeczki/niby pizza;) Fajna forma do odrywania z pewnością sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi (zaznaczyć jednak muszę, że chodzi o spotkania 2 na 2;) dla większej ilości osób potrzeba będzie przygotować drugą pizzę. Przynajmniej u nas było jej nam zbyt mało;) Ta pizza to propozycja idealna dla fanów(...)ciągnącego sera, jak również dla tych, którzy lubią pizzę na grubym cieście. Niestety proporcje dodatków do ciasta są znacznie mniejsze. Ja osobiście wolę pizzę tradycyjną, na cienkim cieście, ale mój mąż był zachwycony i przyznał, że z chęcią zjadłby taką pizzę ponownie. Ciasto: 400 g mąki do pizzy (typ 00) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży
Smaki Na TalerzuMój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, niezawodny, idealny, prosty. Sięgam po niego zawsze gdy chcę ugościć przyjaciół lub rodzinę. Pizza salami z mozzarellą i pomidorkami świetnie komponuje się z oliwą czosnkową, świeżą bazylią lub rukolą. Propozycja na obiad, kolację, spotkanie w gronie przyjaciół. Pizza domowa smakuje zawsze! To przepis na jedną dużą pizzę. Pizzę przygotowuję także z takimi dodatkami(...)pieczarki, karczochy, pepperoni, szynką, ananasem, papryką, oliwkami, boczkiem, żurawiną. W składnikach i proporcjach można przebierać do woli, jak nam smak i wyobraźnia kulinarna pozwoli – to jest w pizzach świetne! SKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki pszennej, u mnie włoska typ 00 8 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli większa szczypta ziół prowansalskich
Zasmakuj Kuchnibyć już na chodzie. A Wy? Już po chorobie, w trakcie, a może szczęśliwie Was to ominęło? Dziś mam dla Was jeden z najlepszych przepisów wszech czasów! Przed Wami pizza z kalafiora bez mąki – zdrowa, niezwykle prosta i zabójczo smaczna. Na wierzch możecie ułożyć co tylko chcecie, tak więc do dzieła! Przepis na 2-3 porządne porcje. Sam spód(...)470kcal, B: 45,9g, T: 20,8g, W: 0,9g, reszta zależy od dodatków jakich użyjecie. Wypróbujcie również innych przepisów na pizzę: – pizza z tortilli – pizza na kalafiorowym spodzie z otrębami – pizza na żytnim spodzie – pizza na spodzie z polenty – mini pizze z bakłażana Składniki na 1 pizzę: – 1 mały kalafior – 3 jajka
Be Fit Be StrongSprawdzony przepis na ciasto, na kompletną pizzę, która cieszy oko i smakuje obłędnie. Przygotowuję ją z mąki włoskiej typu 00, dzięki czemu ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie jak nie wiem Przepis na dużą pizzę XXL, jeśli podwoicie składniki wyjdą dwie, duże, pyszne pizze, na obiad w sam raz:) SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej, u mnie włoska(...)suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek SKŁADNIKI NA SOS I WIERZCH PIZZY: 200 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 mała cebula płaska łyżka cukru pudru tarty żółty ser plus tarta mozzarella, po ok. sporej garści 1 czerwony pomidor
Zasmakuj Kuchniwiem co Wy na to, ale na moim Youtubie pojawiła się PIZZA DLA DIABETYKA. Pizza, którą mogę z czystym sumieniem polecić nawet osobom z cukrzycą typu 2 leczonym głównie dietą. Zatem co jest w niej takiego wyjątkowego, że to pizza dla diabetyka? Może łatwiej będzie powiedzieć czego w niej nie ma Nie ma mącznego ciasta z ogromną ilością węglowodanów, które(...)połączeniu z dużą ilością tłustego sera rozkładają dzienny profil glikemii na łopatki. Zamiast ciasta, używam kalafiora! Tak, tak Kwiat kalafiora, twarda mozarella i jajko to jest baza mojej pizzy. Na wierzchu pomidory i lekka mozarella, jak w tradycyjnej marghericie. Moja pizza w tej odsłonie staje się posiłkiem białkowo-tłuszczowym, no i jest dodatek warzywny! Co więcej, gdybyście nie wiedzieli
Dietologkażdej porcji ziemniaków skwarki. Zestawienie wyszło mi bardzo włosko – azjatyckie, więc nie musicie się obawiać, że wyjdzie zbyt konserwatywnie. Jakie są moje ulubione dania z boczkiem czy bekonem? Pizza z boczkiem Ciasto (składniki na 2 blaty – drugi można zamrozić) 200 g mąki (najlepiej chlebowej) pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki na każdą(...)pizzę: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany 8 listków bazylii do dekoracji sól i pieprz (świeżo mielony) Przepis na pizzę z boczkiem
Ugotowane pozamiataneMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu idealnej(...)pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym
Kuchnia MagdaLenyMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu idealnej(...)pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym
Kuchnia MagdaLenyosoby, które bardzo dbają o sylwetkę i liczą kalorie mogą jeść pizzę? Oczywiście, jeśli jej spód będzie z komosy! Mega przepis! Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 2 średnie pizze Pizza z komosy to jedno z tych dań, które każdy niedzielny kucharz ma ochotę rozbić, kiedy tylko zobaczy przepis. Nam od razu wpadł w oko na Tasty.co . Szukasz(...)więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Pizza z komosy z jajkiem zamiast proszku Nasze pierwsze podejście do pizzy ze spodem z komosy nie było specjalnie udane, bo ciasto po upieczeniu zaczęło się kruszyć. Nie do końca podobało nam się też to, że w przepisie był proszek do pieczenia. Nie chodzi o to, że mamy coś specjalnie przeciwko proszkowi
Niedzielny kucharzwyżej - muszę żyć ze sobą w zgodzie, abym była szczęśliwa. :) A chore uznanie wyższości Polski i gardzenie w pewnym stopniu innymi rasami, narodami nazwałabym raczej rasizmem. Tyle w temacie. :) _____________________________________________________________________ PIZZA COOKING CLASS - moje drugie szkolenie w Mama Florence (serdecznie polecam!). Nauczycielem ponownie był Michele Berlendis - niesamowicie utalentowana, pomocna i miła osoba! Pierwsze wrażenie z kursu? To co mamy w Polsce(...)pewno nie jest pizza i wszystko robimy źle... :D Okej... Zdradzę Wam kilka sekretów, ale nie wszystko! :P Do ciasta na pizzę NIE dodajemy oliwy!!! Najlepsza mąka do pizzy. Akurat ta jest świetnej jakości, w pełni organiczna. Do jej wyrobu używają kamieni. Okej, okej... Na punkcie tej kuchni mam obsesję!!! Zdjęcie przedstawia jak gęstnieje Balsamic Vinegar z biegiem lat. Balsamic
DominikaDolciWłoską pizzę kocham miłością gorącą i szczerą. Za to, że jest chrupiącą, cieniutka, a dodatki podlane odrobiną dobrej jakości oliwy mają smak. Cała pizza ma smak, bo nie tonie w ogromnej ilości sera. Postanowiłam do tego cienkiego ciasta dodać ulubione ostatnio dodatki i sprawdzić słodko-słone połączenie. Śmiem twierdzić, że wyszła mi najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu. I polecam(...)Pełnoziarnisty spód: 1,5 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!) 1,75 szklanki mąki pszennej dobrej jakości (może być to mąka chlebowa lub typowo na pizzę) 1,75 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli gruboziarnistej (lub ok. 1,5 łyżeczki zwykłej soli) 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) Do dużej miski wsypujemy
Cooking Monster