godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek. W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba było jechać do szkoły. Wróciłam do domu niemal nieprzytomna, i jak zaległam na kanapie, to wstałam w okolicach siedemnastej. Głodna jak wilk. Zabraliśmy się więc za robienie pizzy (ależ była dobra! Jednak kamień robi różnicę), później pooglądaliśmy coś w telewizji, i tak jakoś wieczór zleciał.Dzisiaj od rana siedzę w kuchni - robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykończeni. Spaliśmy do południa, a i tak cały dzień chodziliśmy jak takie śnięte ryby - snuliśmy się z kąta w kąt, a brak energii do czegokolwiek objawił się w zamówieniu pizzy na obiad.Niemniej, z przyjemnością oglądaliśmy całe mnóstwo zdjęć z wesela. Do całkowitego relaksu brakowało tylko czegoś słodkiego, i tutaj też poszłam na łatwiznę. Dyniowa biała czekolada, którą zobaczyłam na blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je
Basia w kuchniPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele
Basia w kuchniprzygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno pokruszony twaróg. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami do smaku. Mąkę wsypać do miski, dodać
Czerwień i błękitłączymy ze sobą i za pomocą wałka sklejamy ze sobą 2 części ciasta. Podczas wałkowania mogą powstać bąble powietrza, wystarczy je nakłuć widelce. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na paski (ok. 2,5 cm na 9 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Moniki SmakołykiMój sos czosnkowy jest uwielbiany przez wszystkich przyjaciół. Praktycznie robię go na każdą imprezę, gdzie pojawiają się chipsy, mięso, pizza. W ten weekend robiłam sałatkę Gyros (w środę zobaczycie przepis) i użyłam w niej właśnie sosu czosnkowego. Sos jest przepyszny i bardzo uniwersalny. Ja do jogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku
cooklifemasy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty (około 5x5 cm). 4. Na środek każdego kwadratu kładziemy marmoladę/powidła i sklejamy ze sobą przeciwległe rogi. 5. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze
Szefowa kuchniostatniej chwili na kolację dla niejadka. Na pytanie, które zadałam mojej 8 letniej siostrzenicy, co będziesz jadła, usłyszałam "nie wiem", kanapkę? "nie wiem", płatki? "nie wiem" pizze z cukinii? " takkkk" . Oczywiście zrobiłam zwykłe placuszki cukiniowe z ciągnącym się serem, co dzieciaki kochają. Nie trzeba do tego żadnych dodatków, wystarczy zwykły ketchup. Składniki:600 g cukinii
pieprzny smaczekrąk, ale nadal musi być puchate i elastyczne. Wyrobioną masę należy podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika
Anielska Kuchnia Aniwyglądał?Raczej sobie nie przypominam :P 6. Czego nigdy w życiu nie spróbujesz? (chodzi o jedzenie)Robaków, człowieka, psa, kota i innych domowych stworzeń.7. Najlepsze dodatki do pizzy, to..klasyka czyli ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka, kukurydza i papryka8. Gdzie najchętniej odpoczywasz? W domu. 9. Jaki powinien być mężczyzna idealny?Ideałów nie ma. Ale przede wszystkim powinien
More food, love and dreamsplaża. Asyż. San Marino. Rzym no i Wenecja. Było wszystko co kocham w obozie. Cudowna pogoda, plaża.A przede wszystkim ludzie którzy ten obóz tworzyli. Zjadłam najlepszą pizzę na świecie i zajadałam się chyba jeszcze lepszymi lodami. Cieszyłam się. I wygłupiałam nie patrząc na nic. ( w ten sposób pozbawiłam się możliwości biegania przez kolejne najbliższe
More food, love and dreamspoprzedniego. W każdym było równie dobrze jak w poprzednim. Pierwszy cel Asyż. Dużo bazylik. Urokliwe uliczki. I niemiłosierny upał. Kolejny w kolejce był Rzym. Było zwiedzanie bazyliki. Była pizza pod fontanną di Trevi. Było Colosseum. I masa innych rzeczy. Ogółem miasto mi się podoba, choć jednak bardziej wolę Wenecję, ale może to dlatego, że nie do końca mogłam cieszyć się
More food, love and dreams