pizza - 8481 przepisów (strona:391/566)

Sałatka z krewetkami, mango i serem mozzarella 468

nocy naszła mnie ochota na zrobienie czegoś pysznego. I wiem- nie powinno się jeść w nocy! Nie chciałam pójść na łatwiznę i zamówić pizze bo to chyba by pogorszyło sprawę, dlatego zrobiłam tę sałatkę. Była pyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera

Mango Papaja
Ciastka francuskie z kajmakiem 341

połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie jest banalne - potrzebujemy jedynie rozgrzany piekarnik, ostry nóż i wymienione składniki :) No to zaczynamy! Składniki:  1 op. ciasta francuskiego 250 g masy kajmakowej

My Culinary Art
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 235

órca znowu będzie sapał i rachował... chyba, że go czymś zapchamy ;)Hmm, mielone szybko podsunęło mi rozwiązanie! Do domu wracaliśmy obładowani jak tabor cygański.Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego.Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę.Można

bastalena
Leczo z fasolką szparagową Mamut 281

szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)1/2 pęczka natki pietruszki2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%cukier, sól i pieprzpo łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną

Czerwień i błękit
Sos czosnkowy 158

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest

Kolizje Smaków
Sos Tzatziki 119

jako dodatek do mięs ( w tym świetnie nadaje się do dań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek.   Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę

Kolizje Smaków
Chlebki pita - historia i przepis 236

greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 235

uwagę, do czego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku, dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji.  Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta, które

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 185

zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym. Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku. Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę.  Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 306

passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę

Chilli Czosnek i Oliwa
Mizeria z fetą i winegretem 266

łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do mizerii lub pokroić w cienkie plastry. Koperek drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać sosem

Czerwień i błękit
Serowe krakersy solone 214

całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za  pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki za pomocą słomki do napojów, a podłużne krakersy najpierw dziurkujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krakersy z sezamem 518

papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością mąki - rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat- ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto podzielić najpierw na równej szerokości paski, następnie paski podzielić na mniejsze kwadraty, na końcu kwadraciki poprzecinać wzdłuż przekątnej tworząc małe trójkąty, które finalnie będą naszymi krakersami - UWAGA trójkątów nie odsuwamy

Smakołyki Bereniki
Pasta paprykowa 261

się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs,świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica. Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki chili. Swoją aksamitną konsystencję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania