kurczaka1 młoda cukinia1-2 ząbki czosnku1 awokado1 łyżka soku z cytrynyskórka starta z połowy sparzonej cytryny3 jajka5-6 łyżek mąkipół pęczka natki pietruszkisól, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Awokado obrać pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z cukinią, awokado
Czerwień i błękitDziugas, Parmezan, Szafir, Grana Padano, Forte. Ser ma być dobrej jakości. Ser żółty, seropodobny się nie nadaje. Nie i już. Jak jesteś kutwa i skąpisz na ser to sobie pizze zamów, a nie kobiecie tyłek zawracaj. 7. Sól, pieprz i olej do smażenia – to zazwyczaj jest w domu. Jak już doniesiesz zakupy do domu, nie zabijesz się po drodze
ladykitchenToskanii. Bardzo spodobał mi się panujący tam sielsko-anielski klimat - stary toskański dom otoczony winnicami i gajami oliwnymi, ale najbardziej w pamięci utkwiła mi lekcja przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Od tamtej pory wyjazd do Toskanii stał się moim marzeniem, zaś punktem obowiązkowym tej podróży miał być udział w lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Okazuje się, że zorganizowanie takiej lekcji
Chilli Czosnek i Oliwabrzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki:500 g pieczonych pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkusólświeżo zmielony pieprz1
Kulinarne przygody Gatitydwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie w cieście robimy małe dołki opuszkami palców
Kulinarne przygody Gatityfrittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. tagliatelle ze szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeżo zmielony pieprz sok z cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki
Kulinarne przygody Gatityparze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami
Kulinarne przygody Gatitycebula350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei
Czerwień i błękitbazie jogurtu, z czosnkiem, to świetny dodatek do pieczonych ziemniaków, frytek czy pizzy. Można nim posmarować tortillę albo maczać sobie w nim kawałki świeżych warzyw. I chociaż przygotowanie jest bardzo proste to podam przepis bo na pewno komuś się przyda. Według mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy jego przygotowaniu jest posiekanie a następnie roztarcie czosnku. Wierzcie mi, że przeciśnięty przez
Smaczna Pyzasposobem polubiłam gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny
Matka Żywicielkanarodzin Synka snuje się za mną jeden temat. Nie chodzi tu wcale o pizzę, tu chodzi o ... okulistę. Z jednej strony nie dopuszczam do siebie myśli, że pogorszył mi się wzrok, a z drugiej jednak co raz bardziej mi to doskwiera. Myślę sobie "jeśli lekarz tego nie diagnozuje to znaczy, że problem nie istnieje". A jednak, chyba właśnie sama się
Matka Żywicielkadojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części
Czerwień i błękitPotem ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej
bastalenauchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :)To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy.Przepis pochodzi stądPieczenia chleba podjęłam się
Proste PotrawyMożna nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne
NaKońcuJęzyka