pizza - 8481 przepisów (strona:390/566)

Chaczapuri imeruli 148

Chaczapuri  To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.    Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym

Ostra na Słodko
Tosty zapiekane z mozzarellą 154

dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki.Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać

Ostra na Słodko
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 171

Dzisiaj  propozycja na obiad typowo weganski . To piękne i smaczne warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele

zielonacukinka
Rogaliki z marmoladą 191

Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując

Poezja smaku
Tarta śródziemnomorska - quiche. 274

Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie

Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka francuskie 375

wyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC

Mechanik w kuchni
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 195

danym daniem zwyczajów i tradycji.Książka prezentuje kuchnię regionalną, w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos Czosnkowy 261

Szybki i prosty sposób na pyszny sos czosnkowy. Odkąd stał się modny nie wyobrażam sobie kawałka pizzy bez ściekającego z niej gęstego i pachnącego dipu czosnkowego.Co więcej jest on również idealny jako dodatek do potraw z grilla, fast foodów, sałatek czy też kanapek.Sos Czosnkowy - Składniki:3 ząbki czosnku2 łyżki majonezu (używam Kieleckiego)4 łyżki śmietany 18%oreganobazyliamajeranekczosnek

Słodka Strona
Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem 342

Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i  zimno. W obu wersja smakują znakomicie.Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki:500 g mąki pszennej240 ml ciepłej wody30 g świeżych drożdży2 łyżki mioduszczypta soli600 g pieczarek2 cebulę2 ząbki czosnkuoregano, bazylia, słodka papryka, sól, pieprzmasłostarty ser żółty (ok. 150 g)jako

Słodka Strona
Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 136

Składniki:1,5 szklanki mąki do pizzyok. 10 g drożdżyłyżka oleju/oliwyłyżeczka cukrułyżeczka soliszklanka letniej wodyDodatkowo:kilka plasterków mortadeli300 g pieczarek cebulałyżka masłaWykonanie:Drożdże pokruszyć

Moje pyszne gotowanie
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 156

pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego (Бяло сирене) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje

Food Square
Korniszonki z pepperoni 151

Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru

Maminek kulinarny
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 212

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!Ciasto:25g świeżych drożdży100ml ciepłej wodyszczypta cukru200g mąkipół łyżeczki solipół łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremkiNadzienie:150g boczku60g mrożonego szpinaku1 szalotka2 ząbki czosnku5 łyżek śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka 169

pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył"  tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe semifreddo 117

Oprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki:   450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania