pizza - 8481 przepisów (strona:381/566)

Dietetyczny sos czosnkowy 157

wielu wersji sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy, mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym jogurty i serki różnych

Szefowa kuchni
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 159

puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ziół do pizzy lub oregano sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory

Czerwień i błękit
Kruche rogaliki z jagodami 89

wielkości pięści. Rozwałkować w sposób taki aby zmieścił się talerz śniadaniowy. 4. Na rozwałkowanej części ciasta ułożyć śniadaniowy talerz i odkroić nadmiar. 5. Podzielić na 8 części tak jak pizzę. 6. Na najszerszy koniec ułożyć kilka jagód i uformować rogaliki. 7. Gotowe ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej np. olejem blaszce. Każdy rogalik posmarować rozbełtanym z olejem żółtkiem

A Ty Smakuj Mnie
Poznajcie PIDE.... 283

czyli turecką pizzę. " Za typowy placek turecki uznaje się pide . Podaje się go bardzo często w tureckich restauracjach za granicą, ale w kraju jada  tylko w czasie ramadanu jako obowiązkowy składnik posiłku, gdy przestaje już obowiązywać nakaz ścisłego postu. Pide piecze się z mąki pszennej, nadaje mu kształt łódki z rozcięciem pośrodku, by móc nafaszerować posiekanym mięsem i przyprawami

KUCHARNIA
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 170

łacińskiego focacio , czyli ognisko domowe. Nazwa podkreśla ważną rolę jaką odgrywała od wieków gromadząc rodzinę wokół paleniska , na którym początkowo była wypiekana.   Uważana za prekursorkę współczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta.  Z natury

KUCHARNIA
Polentaaaa?! Sii!! 161

uwielbiać! Teraz po latach, każda wzmianka o polencie nieodmiennie przywodzi mi na myśl właśnie tą kreskówkę z dzieciństwa.  Przepis na polentę z pomidorami i mozzarellą a'la pizza   znalazłam w jednej z angielskich książek kucharskich zakupionych niedawno w ... szpermarkecie vel ciucholandzie! (Mam taki wypatrzony, gdzie regularnie "rzucają" książkowy towar.)  Ponieważ hasło polenta zawsze pozytywnie mnie nastraja, wiedziałam

KUCHARNIA
Stecca. Po prostu. 122

chrupką skórką i mocno dziurkowanym, delikatnym i lekko wilgotnym miąższem.  Nie muszę chyba pisać, że najlepiej smakują jeszcze gorące, urywane po kawałku. To coś pomiędzy focaccią a najprostszą pizzą.  Pyszne. Proste. Stecca , po prostu.  STECCA /na 4 podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo

KUCHARNIA
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 141

dominuje, ale jest idealnie wyczuwalny i wspaniale komponuje się ze smakiem truskawek i bitej śmietany. Nie bójcie się tego połączenia. Pokochajcie bazylię nie tylko w sałatce caprese i na pizzy. Już sama utarta z cukrem stanowi wyjątkowy przysmak - posypcie nią lody, dodajcie do drinka... Niedziela ma teraz dla mnie smak biszkoptu bazyliowego . Nieprędko pójdę po ciastka do cukierni

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 91

czas-nie-do-zapomnienia . Dużo rozmów. Słów. Mądrych i nie. Prawd i kłamstw. Przerysowań i stereotypów. Rozważań. Odkryć. Zachwytów. Dużo emocji. Sobota o smaku piernika i nocnej pizzy. Pełna dźwięków niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień.  NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam.  Długie i leniwe śniadanie

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 113

kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 137

porozumienia, która sprawiła, iż wszyscy od razu poczuli się, jak jedna wielka rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa

KUCHARNIA
Bułeczki "ogony pawia" 123

części, jedną z powrotem schować do miski, drugą zaś rozwałkować na prostokąt wielkości 30x24 cm i grubości ok. 6 mm. Brzegi najlepiej równo dociąć prostym radełkiem (lub nożykiem do pizzy). Bok 30 cm podzielić na 6 pasków szerokości 5 cm, które to z kolei podzielić na 3 paski - 9 cm, 8 cm i 7 cm (czyli bok 24 cm).Posmarować

w mojej kuchni
paluchy serowo maślane 138

płat gotowego  ciasta z biedronki  na pizze ,lub francuskiego

w mojej kuchni
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 168

pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i  wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO

w mojej kuchni
OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM 137

Sztuczka na grubość jest to , że jesteśmy w stanie zobaczyć fakturę i kolor wypełnienia przez ciasto. Odwrócić go i zachować toczenia. Umieścić go na metalowej blasze lub patelni do pizzy. Delikatnie dociśnij go do brzegu patelni. Po środku ,każdego placek musi mieć zrobiony otwor w środku.Czas pieczenia okolo 20-2 5minut w 200stopniach C w zależności od piekarnika . Upieczone

w mojej kuchni