cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut. Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy oprószone cukrem pudrem:) P.S Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor
Luźna Kuchniataką kanapką :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka ostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa
Czerwień i błękitlodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję naleśników a la pizza na obiad. Miłego dnia! Składniki 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej) pół papryki czerwonej pół
pink envelopewyrośnięcia. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Następnie przełożyć do koszyka lub cedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog
Moje domowe kucharzenietrawska, posadzić jeszcze jedną komarzycę, skrócić niektóre gałązki. Ale wiedzieliśmy, że wieczorem czeka nas uczta- ognisko i kolejne testowanie marketowych produktów. Tym razem na tapetę poszedł drożdżowy spód do pizzy, którego użyliśmy do zawinięcia mini kiełbasek śląskich (z plasterkiem sera), które potem upiekliśmy na ognisku- cu-do! Do tego oscypki z naszą własnoręcznie robioną żurawiną. I pianki- jak dzień dziecka
les mirabellespowiedział, w życiu nie jadł tak dobrze, jakby chciał. Oczywiście, gdzie najlepiej zjeść? We Włoszech! I właśnie tam oparta jest akcja dotycząca jedzenia. Pizza, makaron, oliwa z oliwek... Litry wina, wieczne szczęście i wspaniali ludzie, czyli uczta niezastąpiona i z pewnością udana! Cały film natomiast traktuje o przygodach pewnej Amerykanki. Liz, prawie czterdziestoletnia kobieta, nieszczęśliwa
W kuchni Karmel-itkiJeśli przypadkiem albo celowo znaleźliście się w Jarosławiu lub okolicach i rozglądacie się za dobrym jedzeniem, to koniecznie zajrzyjcie do Trattorii w centrum miasta. Pyszne jedzenie (nie wiem, jak pizza, ale makarony pierwsza klasa). Mega duże porcje dań głównych (średnio ok. 300g-400g ) w porównaniu np. z rzeszowskimi, ale też i przystawek. Do tego przyzwoite ceny, całkiem duży wybór dań
Qlinarnie i Qlinarniemleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych
Qlinarnie i Qlinarnierestauracja w centrum miasta (przy ulicy Mickiewicza 19). Spodziewałam się mniejszej ilości dań jarskich, a tu miła niespodzianka - jest kilka rodzajów naleśników, ser prażony, pierogi, placki ziemniaczane i pizza (zupy są niestety na kościach). W Kryjówce jest do wyboru mnóstwo pysznych surówek i sałatek (wszystkie są na wagę). Dla wegan niestety opcji brak. Zamówienia składamy przy bufecie. French onion soup
Qlinarnie i Qlinarnieważne – szybko. Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój, a szczególnie lampy wykonane ze… sztućców. Dogodna lokalizacja (ul. Rejtana), miła obsługa, która wie, kiedy podać posiłki (nie wszystkie
Qlinarnie i Qlinarniemną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć
Moje QulinariaFocaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę
Jadło i czytadłogodziny. Przygotowujemy ciasto ziołowe W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowujemy sałatę Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą
Jadło i czytadło